Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva

Assemblea i Jornada Anual

La Jornada anual és la trobada anual en sessió plenària dels signants de l’acord on es formalitza de manera simbòlica l'adhesió i el compromís amb l’Acord.

En aquesta jornada les organitzacions membres mostren la seva conformitat en seguir comprometent-se a:

  • Formar part i participar activament.
  • Facilitar tota la informació que es consideri rellevant per als objectius de l’Acord i difondre-la a l’intern de la pròpia organització.
  • Compartir i intercanviar coneixements i reflexions a l’entorn de tot tipus d’iniciatives, experiències i accions relacionades amb els objectius de l’Acord.

A l'Acte es fa balanç i es rendeixen comptes de les activitats realitzades durant l’any i es presenten les línies estratègiques de futur i el pla de treball.

imatge jornada

Jornada Anual

L’Acord Ciutadà va celebrar el passat 28 de gener la seva Jornada Anual, enguany centrada en l’Estratègia d’inclusió i de reducció de les desigualtats socials de Barcelona. L'acte va tenir lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i hi van assistir unes dues-centes persones.

[+] veure més informació

La tinenta d’Alcaldia i Drets Socials, Laia Ortiz, va ser l'encarregada de donar la benvinguda als assistents i va voler remarcar la importància de posar les polítiques socials al centre de l’agenda política de les ciutats i va donar pas al Diàleg "L'abordatge de les desigualtats socials des de la societat compromesa" amb Begoña Román, professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB), i Nicolás Barbieri, investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). Román i Barbieri van reflexionar sobre la necessitat de treballar en xarxa per abordar les desigualtats socials i culturals, la promoció de la participació social i la democràcia.

Un altre moment important a la Jornada Anual de l’Acord va ser la presentació del projecte “Des-iguals” de Betevé, que ha comptat amb la participació de diferents entitats de l’Acord. Sergi Vicente, director del mitjà, va voler remarcar el compromís de Betevé amb la ciutat de Barcelona. Al seu torn, Gabriela Grifol, cap del projecte “Des-iguals”, va explicar les 12 fites marcades en l’Estratègia de reducció de desigualtats socials que els han servit com a punt de partida.

La Jornada va tenir el plaer de comptar amb alguns dels testimonis que han participat en el projecte i que van compartir les seves experiències: Marc Buxaderas, impulsor del projecte “Posa un discapacitat a la teva vida”; Elisabeth Zamora, sociòloga; Cecília Borràs, presidenta fundadora de l’ “Associació Després del Suïcidi – Associació de Supervivents”; Marisa Barón i Iván Canzio, parella del projecte “Viure i Conviure”; i Hernán Sampietro, usuari de Salut Mental i membre coordinador d’ “ActivaMent”.

L’acte va finalitzar amb la inauguració de l’exposició “Les fites de l’Estratègia d’inclusió i reducció de les desigualtats socials”, que comptava amb l’obra de 12 artistes de la ciutat, i amb el dibuix en directe de Juan Linares del mural “La ciutat sense desigualtats”.

Programa Jornada Anual de l'Acord Ciutadà.
Assemblea 2018

L’Assemblea 2018 de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva va tenir lloc el dijous 24 de maig de 2018 a l'Espai Jove la Fontana (C/ Gran de Gràcia, 190 – 192), a les 11:30 hores.

[+] veure més informació

L’Assemblea, que portava com a títol la "Coproducció de polítiques socials per la reducció de desigualtats", va estar formada per totes les entitats que treballen a l’Acord, o/i han signat el document de compromís per participar en ell. Concretament, l’Ajuntament, entitats socials, col·legis professionals, universitats, organitzacions empresarials, associacions comunitàries i de veïns i sindicats o patronals.

En aquesta edició es va convidar a totes les organitzacions que formen part de l’Acord, però molt especialment als membres del Consell de Govern, les organitzacions que formen part de les diverses Xarxes d’Acció i projectes tractor de l’Acord i les organitzacions compromeses amb l’Estratègia d’inclusió i reducció de les desigualtats socials 2017-2027.

http://www.bcn.cat/barcelonainclusiva/ca/assemblea.html.

Assemblea 2017

L’Assemblea 2017 de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva va tenir lloc el dimecres 29 de març a la UPF Barcelona School of Management (C/ Balmes 132 – 134), a les 9:30 hores.

[+] veure més informació

L’Assemblea està formada per totes les entitats que treballen a l’Acord, o/i hagin signat el document de compromís per participar en ell. Concretament, l’Ajuntament, entitats socials, col·legis professionals, universitats, organitzacions empresarials, associacions comunitàries i de veïns i sindicats o patronals.

En aquesta edició es va convidar a totes les organitzacions que formen part de l’Acord, però molt especialment als membres del Consell de Govern i les organitzacions que formen part de les diverses Xarxes d’Acció de l’Acord.

Es va plantejar que la trobada del 2017 esdevingués també l’espai per treballar i debatre l’Estratègia d’inclusió social i de reducció de les desigualtats de la ciutat. Aquesta Estratègia és el nou pla d’inclusió social, que té un horitzó temporal de 10 anys, i que pretén aglutinar les actuacions d’inclusió social de tots els actors de la ciutat i de totes les àrees municipals que es relacionen amb aquest l’àmbit.

http://www.bcn.cat/barcelonainclusiva/ca/assemblea.html.

imatge jornada 2014 1Jornada Anual Acord Ciutadà 2016

A l’abril del 2006, 235 entitats, empreses i institucions de la ciutat de Barcelona vam signar l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva amb l’objectiu de treballar plegats per aconseguir una ciutat més inclusiva.Avui, 10 anys després, som més de 600 entitats les que formem part d’aquest espai de participació, de cooperació publico-privada i d’acció conjunta treballant per construir una Barcelona més inclusiva i per avançar en els drets socials de tothom.

Per això, el passat 27 de setembre, es va celebrar el seu 10è aniversari en el marc de la Jornada Anual 2016. L’acte es va dur a terme al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), de 12 a 19 hores.L’acte va esdevenir un punt de trobada, reflexió, acció, posada en comú i celebració entre tots els actors que conformen i que han conformat l’Acord.

[+] veure més informació

Amb aquesta finalitat, es van impulsar diversos espais de diàleg, reflexió i conferències, al mateix temps que es van promoure espais de relació i lúdics per celebrar conjuntament els 10 anys de treball en xarxa per la inclusió social a la ciutat de Barcelona, a més de refermar el nostre compromís de continuar treballant en xarxa per avançar en els drets socials a la ciutat.

La jornada va comptar amb una conferència inaugural “Expulsiones: cómo combatirlas” de la sociòloga, economista i Premi Príncep d’Astúries l’any 2013, Saskia Sassen, per a reflexionar sobre la inclusió a la ciutat.

A més, també vam poder comptar amb una taula amb representants polítics i d'entitats que han estat clau al llarg dels 10 anys de l'Acord i es podrà participar en un dels tres espais de diàleg imaginatius.

Per commemorar el desè aniversari, es va construir una interpretació del món inclusiu de la ciutat de Barcelona que volem.

Programa de la Jornada.

Informe de la Jornada.

Mural dels 10 anys de l'Acord Ciutadà.

Biografia de la conferenciant Saskia Sassen.

Consulteu l'storify de Tweets.

Consulteu la galeria d'imatges de la Jornada.

Galeria de vídeos:

Assemblea 2016

En motiu de la celebració del 10è aniversari de la signatura de l’Acord Ciutadà, el Consell de Govern de l’Acord va aprovar d’enguany celebrar de forma separada l’Assemblea i la Jornada anual de l’Acord. Concretament, l’Assemblea 2016 se celebrarà el dimarts 3 de maig de 9:30 a 12:30 hores al Centre Artesà Tradicionàrius (Plaça Anna Frank, s/n).

Més informació: http://www.bcn.cat/barcelonainclusiva/ca/assemblea.html.

imatge jornada 2014 1Jornada Anual Acord Ciutadà 2015

El dimecres 8 d’abril, de 9 a 14 hores, va tenir lloc la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà 2015 al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Durant la jornada, a la que van assistir més de 200 persones es va fer balanç de l'activitat realitzada en el marc de les Xarxes d’Acció, l’Estratègia Compartida i els seus projectes tractors.

Per facilitar un espai de trobada, reflexió i treball conjunt es van organitzar quatre tallers simultanis en funció de 4 àmbits: socialització en la infància, l'adolescència, la joventut i la família; l'envelliment i l'aïllament; la diversitat i la convivència; i l'exclusió i la pobresa severa.

[+] veure més informació sobre la jornada 2015

També es va celebrar una Taula Rodona sobre "Els reptes de l'Acord Ciutadà i el futur del benestar a les ciutats", dinamitzada pel gerent de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Àngel Miret, on van participar Salvador Busquets, director de Càritas diocesana de Barcelona, Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat Social, Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i Maite Montagut, Doctora en Sociologia de la Universitat de Barcelona.

Enguany es va comptar amb l’especial participació de l’Alcalde de Barcelona Xavier Trias i la Tinenta d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos que van intervenir en una roda de premsa pública, juntament amb representants d’entitats del Consell de Govern de l’Acord Ciutadà, per presentar l’Acord i els reptes de futur que s’abordaran conjuntament en el marc de l’Estratègia Compartida.

Documentació i materials:

Galeria d'imatges:

Veure la galeria d'imatges de Flickr.

imatge jornada 2015 1 imatge jornada 2015 2 imatge jornada 2015 3
imatge jornada 2015 4 imatge jornada 2015 5 imatge jornada 2015 6
imatge jornada 2015 7 imatge jornada 2015 8 imatge jornada 2015 9
imatge jornada 2015 10 imatge jornada 2015 11 imatge jornada 2015 12
imatge jornada 2014 1Jornada Anual Acord Ciutadà 2014

El dimecres 18 de juny va tenir lloc la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva 2014 al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, que va comptar amb la presència de l'alcalde de Barcelona, l'Excl. Sr. Xavier Trias.

[+] veure més informació sobre la jornada 2014

Durant la Jornada Anual es va fer balanç de l’activitat de l’Acord durant l’any 2013, es van exposar els reptes de futur i es va treballar l’Estratègia Compartida per una ciutat més inclusiva, el full de ruta per comprometre a institucions i entitats socials per treballar plegats cap a una Barcelona més inclusiva.

Per tal de promoure un espai d’intercanvi i afavorir la participació de les persones assistents es van organitzar 7 grups de treball. Posteriorment 7 representants de les Xarxes d'Acció de l'Acord van presentar les conclusions dels diversos grups de treball al Plenari.

També es va comptar amb la participació especial d’una representació d’alumnes que van presentar les conclusions de la XIX Audiència Pública als nois i noies de Barcelona sobre inclusió social a la ciutat.

Finalment, es va realitzar la lectura i la signatura formal del compromís del Consell de Govern de l’Acord amb l’Estratègia Compartida, on hi van intervenir l'Excl. Sr. Xavier Trias, alcalde de Barcelona, i la Ima. Sra. Maite Fandos, Presidenta de l'Acord Ciutadà i Tinenta d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports.

Documentació i materials:


Galeria d'imatges:

Veure la galeria d'imatges de Flickr.

imatge jornada 2014 1 imatge jornada 2014 2 imatge jornada 2014 3
imatge jornada 2014 4 imatge jornada 2014 5 imatge jornada 2014 6
imatge jornada 2014 7 imatge jornada 2014 8 imatge jornada 2014 9
imatge presentació declaració 5 imatge presentació declaració 5 imatge presentació declaració 5

Twitter:

Consulteu aquí què va donar de sí la Jornada a Twitter.

imatge jornada 2013 1Jornada Anual Acord Ciutadà 2013 L’IDEC de la Universitat Pompeu Fabra va acollir, el dijous 20 de juny la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.
[+] veure més informació sobre la jornada 2013

La Jornada, a més de ser la trobada anual de l’Assemblea general de l’Acord, es va plantejar com l’espai de treball i reflexió sobre el procés d’elaboració de l’Estratègia compartida per una ciutat més inclusiva.

L'acte va començar amb la benvinguda del Sr. Josep Villarreal, director d’Estratègia i Innovació de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. A continuació, la Sra. Montserrat Tohà, directora de la Fundació IReS, i la Sra. Núria Carrera, degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya, com a representants del Consell de Govern de l’Acord van presentar el Balanç 2012 i perspectives de futur.

Per presentar l’Estratègia Compartida i la metodologia de treball de l’acte vam comptar amb la participació de la Sra. Emília Pallàs, directora de Participació Social de l’ÀQVIE, i del Sr. Josep Maria Pascual, coordinador de la Secretaria tècnica de l’Acord Ciutadà.

Amb l’objectiu de promoure un espai d’intercanvi que facilités la participació i per tal d’incorporar el màxim d’actuacions del conjunt de les organitzacions i institucions de l’Acord a l’Estratègia Compartida, es van organitzar 4 grups de treball simultanis: 1) L’organització de l’acció social de la ciutat, 2) Prevenció i garantia de les necessitats bàsiques, 3) Incidència en la vulnerabilitat per grups d’edat, i 4) Transformació de situacions de vulneració de drets.

Els coordinadors de cada taula, el Sr. Josep Vilajoana, president del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, la Sra. Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, el Sr. Carles Gil, referent tècnic de la Xarxa de suport a les famílies cuidadores, i el Sr. Josep Tresserras, vocal de l’Àrea de tutela de la DINCAT, un cop finalitzats els grups, van relatar al plenari les principals reflexions i conclusions.

Finalment, la Ima. Sra. Maite Fandos, Tinent d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, acompanyada d’entitats de la Comissió Executiva de l’Acord Ciutadà, van fer públic el compromís del Consell de Govern de l’Acord amb l’Estratègia Compartida a través de la lectura d’una declaració.

Documentació i materials:

Galeria d'imatges:

imatge jornada 2013 2 imatge jornada 2013 3 imatge jornada 2013 4
imatge jornada 2013 5 imatge jornada 2013 6 imatge jornada 2013 7
imatge jornada 2013 8 imatge jornada 2013 9 imatge jornada 2013 10

Galeria de vídeos:

imatge jornada 2012Jornada Anual Acord Ciutadà 2012 El divendres 16 de març va celebrar-se a la Biblioteca Jaume Fuster la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva 2012, que va aplegar a 190 persones representants de les entitats i organitzacions membres de l'Acord.
[+] veure més informació sobre la jornada 2012

La primera part de la Jornada, que va ser inaugurat pel Sr. Àngel Miret, gerent de l'Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, va centrar-se en el nou Pla per a la Inclusió Social 2012-2015. El director del Pla, el Sr. Jordi Tolrà, va explicar els continguts del nou Pla i el seu procés d'elaboració; i a continuació tres persones membres del Consell de Govern de l'Acord -el Sr. Rossend Fernández de l'Associació Salut i Família, el Sr. Rafel López del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya i la Sra. Antònia Giménez de Creu Roja a Barcelona- van explicar les aportacions de l'Acord al document base del Pla.

En acabat, el Sr. Lluís Toledano, de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, i la Sra. Francesca Ferrari, de l'Associació in Via, van exposar a l'Assemblea les activitats realitzades durant l’any 2011 i les perspectives pel 2012.

A la segona part de la Jornada, el Consell de Govern de l'Acord va presentar la declaració "Barcelona s'uneix per fer front a la crisi social" amb l'objectiu de fer pública la seva voluntat d'elaborar amb totes les organitzacions de l'Acord una Estratègia Compartida de Ciutat per a fer front conjuntament als aspectes socials de la crisi.

Van intervenir en la presentació de la Declaració la Ima. Sra. Maite Fandos, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i presidenta de l'Acord; el Sr. Pepín de la Rosa, president del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya; la Sra. Antònia Giménez, coordinadora de Creu Roja a Barcelona; el Sr. Jordi Roglà, director de Càritas Diocesana de Barcelona, i el Sr. Toni Codina, director general de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Durant l'acte les persones assistents van poder participar a partir de dos torns d'intervencions, un qüestionari d'aportacions i a través de missatges de Twitter amb l'etiqueta o hashtag #Acord2012. Des del compte de Twitter de l'Acord Ciutadà (@AcordCiutada) es va fer un seguiment del desenvolupament de la Jornada.

Documentació i materials:

Galeria d'imatges:

imatge jornada 2012 1 imatge jornada 2012 2 imatge jornada 2012 3
imatge jornada 2012 4 imatge jornada 2012 5 imatge jornada 2012 6

Recull de premsa:

imatge jornada 2011Jornada Anual Acord Ciutadà 2011: 5 anys d'Acord! El dimecres 30 de març va tenir lloc la Jornada Anual de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva al Centre Cívic Convent de Sant Agustí; una jornada que es va aprofitar per celebrar l'aniversari dels 5 anys de la signatura de l'Acord conjuntament amb totes les entitats i organitzacions membres.
[+] veure més informació sobre la jornada 2011

Per tal de fer balanç i posar en valor el treball realitzat en el marc de l'Acord durant els seus 5 anys es va projectar l'audiovisual "5 anys d'Acord", en el qual han participat diverses persones vinculades a l'Acord durant aquests anys, explicant des de la seva experiència i particular punt de vista què és l'Acord i quins sòn els seus reptes de futur.

Amb l'objectiu d'intercanviar coneixement, es van organitzar dues taules. La primera "Diàlegs. 5 anys d'acord: diferents dimensions de la inclusió" estava integrada per la Sra. Teresa Crespo (Entitats Catalanes d'Acció Social), el Sr. Carles Giner (Consell de la Cultura de Barcelona), el Sr. Víctor López (Federació d'Empreses d'Inserció de Catalunya), la Sra. Sonia Martínez (Federació d'Entitats d'Atenció i Educació a la Infància i l'Adolescència), la Sra. Fina Garcia (Fundació Tot Raval) i la Sra. Felisa Pérez (Federació Catalana de Drogodependències) i dinamitzada pel Sr. Siscu Baiges, periodista del programa TotsxTots de COM Radio.

A la segona "Reflexions. La governança i l'experiència de l'Acord" el Sr. Josep Maria Vallès i el Sr. José Manuel Fresno van analitzar la trajectòria de l'Acord des de la perspectiva de la governança.

Durant tota la jornada, al pati del Centre Cívic, es va crear una construcció col·lectiva on conjuntament les persones assistents van poder simbolitzar el treball que realitzen les organitzacions diàriament amb l'objectiu de millorar la inclusió social de la ciutat.

Documentació i materials:

Galeria d'imatges:

imatge jornada 2011 1 imatge jornada 2011 2 imatge jornada 2011 3
imatge jornada 2011 4 imatge jornada 2011 5 imatge jornada 2011 6
imatge jornada 2011 7

Documentació anteriors jornades

Veure la documentació de referència de totes les jornades anuals que s'han celebrat.