Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva

Jornada Anual

logo jornada 2019Jornada de Treball sobre la reprogramació de l'Estratègia i el Pla d'Actuació 2020-2022

L'Acord Ciutadà va celebrar el passat 8 d'octubre una Jornada de Treball dedicada a la reprogramació de l'Estratègia d'Inclusió i l'elaboració del Programa d'Actuació de l'Acord Ciutadà 2020-2022 (PAAC), que tenen com a objectiu fer front als reptes socials de Barcelona després del confinament i la crisi sanitària.

[+] veure més informació

Els objectius de la jornada eren:
  • Presentació i ratificació del document de la reprogramació de l'Estratègia d'inclusió i reducció de les desigualtats socials a Barcelona i el Pla d'Actuació de l'Acord Ciutadà 2020-2022
  • Reflexionar i aportar en relació amb el contingut de la reprogramació de l'Estratègia
  • Posar en marxa el procés d'impuls i seguiment
  • Identificar i traçar les noves passes a treballar

Documentació i materials

[+] Presentació del document de la reprogramació.

logo jornada 2019Jornada 2019

L'Acord Ciutadà per una Barcelona inclusiva va celebrar el passat 28 de gener la seva jornada anual, dedicada a la cultura com a eina d'inclusió i de reducció de les desigualtats socials. L'Acte, celebrat al Teatre Lliure de Gràcia i conduït per la periodista de Betevé Núria Dias, va incloure debats que reflexionaven sobre inclusió i cultura, a més d’actuacions culturals inclusives i de temàtica variada.

[+] veure més informació

ElParlante, Reperkutim, ImpactaT, Marabal i Basket Beat varen ser els diferents projectes que van participar al llarg de la jornada. D’altra banda, el debat “El potencial de la cultura per reduir les desigualtats”, va comptar amb la participació de Sònia Fuertes, Comissionada d'Acció Social; Joan Subirats, Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació i Ciència; Sònia Gainza, Directora d’Apropa Cultura; Lluís Cabrera, president del Talller de Músics, i Francina Alsina, Presidenta de la Taula del Tercer Sector.

L’objectiu de la Jornada va ser el de reivindicar el paper de la cultura com una eina essencial en els processos d’inclusió i de reducció de les desigualtats, així com establir vincles i sinergies amb els actors culturals de la ciutat per afrontar els reptes socials de la cultura.

Documentació de la jornada

logo jornada 2018Jornada 2018 L’Acord Ciutadà va celebrar el 28 de gener de 2019 la jornada de l'any 2018, dedicada al’Estratègia d’inclusió i de reducció de les desigualtats socials de Barcelona. L'acte va tenir lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i hi van assistir unes dues-centes persones.
[+] veure més informació

La tinenta d’Alcaldia i Drets Socials, Laia Ortiz, va ser l'encarregada de donar la benvinguda als assistents i va voler remarcar la importància de posar les polítiques socials al centre de l’agenda política de les ciutats i va donar pas al Diàleg "L'abordatge de les desigualtats socials des de la societat compromesa" amb Begoña Román, professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB), i Nicolás Barbieri, investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). Román i Barbieri van reflexionar sobre la necessitat de treballar en xarxa per abordar les desigualtats socials i culturals, la promoció de la participació social i la democràcia.

Un altre moment important a la Jornada Anual de l’Acord va ser la presentació del projecte “Des-iguals” de Betevé, que ha comptat amb la participació de diferents entitats de l’Acord. Sergi Vicente, director del mitjà, va voler remarcar el compromís de Betevé amb la ciutat de Barcelona. Al seu torn, Gabriela Grifol, cap del projecte “Des-iguals”, va explicar les 12 fites marcades en l’Estratègia de reducció de desigualtats socials que els han servit com a punt de partida.

La Jornada va tenir el plaer de comptar amb alguns dels testimonis que han participat en el projecte i que van compartir les seves experiències: Marc Buxaderas, impulsor del projecte “Posa un discapacitat a la teva vida”; Elisabeth Zamora, sociòloga; Cecília Borràs, presidenta fundadora de l’ “Associació Després del Suïcidi – Associació de Supervivents”; Marisa Barón i Iván Canzio, parella del projecte “Viure i Conviure”; i Hernán Sampietro, usuari de Salut Mental i membre coordinador d’ “ActivaMent”.

L’acte va finalitzar amb la inauguració de l’exposició “Les fites de l’Estratègia d’inclusió i reducció de les desigualtats socials”, que comptava amb l’obra de 12 artistes de la ciutat, i amb el dibuix en directe de Juan Linares del mural “La ciutat sense desigualtats”.

Documentació de la jornada

Les 12 fites de l'Estratègia d'inclusió:

imatge jornada 2015 1 imatge jornada 2015 2 imatge jornada 2015 3
imatge jornada 2015 4 imatge jornada 2015 5 imatge jornada 2015 6
imatge jornada 2015 7 imatge jornada 2015 8 imatge jornada 2015 9
imatge jornada 2015 10 imatge jornada 2015 11 imatge jornada 2015 12
logo jornada 2017Jornada conjunta amb el CMBS Els membres del Consell de la Governança de l'Acord Ciutadà i els participants del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) van portar a terme una sessió conjunta el passat 21 de març de 2017 a la seu de la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra (C. Balmes 132 - 134). El motiu de la sessió va ser reflexionar i debatre al voltant dels objectius i punts a tenir en compte en el disseny de l'Estratègia d’inclusió social i de reducció de les desigualtats de la ciutat de Barcelona (2017 - 2027).
[+] veure més informació

L’Estratègia d'inclusió i de reducció de les desigualtats a Barcelona continua avançant després d’un mes de què es poses en comú en l’Assemblea anual 2017 de l’Acord Ciutadà i en la sessió conjunta que van portar a terme el Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) i el Consell de la Governança de l’Acord.

L'Estratègia pretén, en un marc temporal de 10 anys, aglutinar les actuacions d’inclusió social de tots els actors de la ciutat, i de totes les àrees municipals que disposen de projectes i accions que es relacionen amb la intervenció en l’àmbit de la inclusió social.

L’Estratègia té com a finalitat fixar uns objectius i criteris d’actuació marc per totes les polítiques, plans i programes d’actuació de tots els actors en l’àmbit de la inclusió social, i identificar i desplegar projectes clau de futur basats en l’acció compartida, que seran gestionats en xarxes de coproducció entre diferents actors.

L’Acord Ciutadà serà l’espai de promoció i coordinació per la nova Estratègia, i l’Ajuntament, com a depositari de la responsabilitat pública, serà responsable directe de les competències que té a la ciutat i dels recursos municipals invertits en l’Estratègia, alhora que serà el promotor i principal organitzador del treball conjunt per aconseguir una ciutat més inclusiva.

Documentació de la jornada

logo jornada 2016Jornada 2016

A l’abril del 2006, 235 entitats, empreses i institucions de la ciutat de Barcelona vam signar l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva amb l’objectiu de treballar plegats per aconseguir una ciutat més inclusiva.Avui, 10 anys després, som més de 600 entitats les que formem part d’aquest espai de participació, de cooperació publico-privada i d’acció conjunta treballant per construir una Barcelona més inclusiva i per avançar en els drets socials de tothom.

[+] veure més informació

Per això, el passat 27 de setembre, es va celebrar el seu 10è aniversari en el marc de la Jornada Anual 2016. L’acte es va dur a terme al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), de 12 a 19 hores.L’acte va esdevenir un punt de trobada, reflexió, acció, posada en comú i celebració entre tots els actors que conformen i que han conformat l’Acord.

Amb aquesta finalitat, es van impulsar diversos espais de diàleg, reflexió i conferències, al mateix temps que es van promoure espais de relació i lúdics per celebrar conjuntament els 10 anys de treball en xarxa per la inclusió social a la ciutat de Barcelona, a més de refermar el nostre compromís de continuar treballant en xarxa per avançar en els drets socials a la ciutat.

La jornada va comptar amb una conferència inaugural “Expulsiones: cómo combatirlas” de la sociòloga, economista i Premi Príncep d’Astúries l’any 2013, Saskia Sassen, per a reflexionar sobre la inclusió a la ciutat.

A més, també vam poder comptar amb una taula amb representants polítics i d'entitats que han estat clau al llarg dels 10 anys de l'Acord i es podrà participar en un dels tres espais de diàleg imaginatius.

Per commemorar el desè aniversari, es va construir una interpretació del món inclusiu de la ciutat de Barcelona que volem.

Documentació de la jornada

Programa de la Jornada.

Informe de la Jornada.

Mural dels 10 anys de l'Acord Ciutadà.

Biografia de la conferenciant Saskia Sassen.

Consulteu l'storify de Tweets.

Consulteu la galeria d'imatges de la Jornada.

Galeria de vídeos:

logo jornada 2015Jornada 2015

El dimecres 8 d’abril, de 9 a 14 hores, va tenir lloc la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà 2015 al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Durant la jornada, a la que van assistir més de 200 persones es va fer balanç de l'activitat realitzada en el marc de les Xarxes d’Acció, l’Estratègia Compartida i els seus projectes tractors.

[+] veure més informació

Per facilitar un espai de trobada, reflexió i treball conjunt es van organitzar quatre tallers simultanis en funció de 4 àmbits: socialització en la infància, l'adolescència, la joventut i la família; l'envelliment i l'aïllament; la diversitat i la convivència; i l'exclusió i la pobresa severa.

També es va celebrar una Taula Rodona sobre "Els reptes de l'Acord Ciutadà i el futur del benestar a les ciutats", dinamitzada pel gerent de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Àngel Miret, on van participar Salvador Busquets, director de Càritas diocesana de Barcelona, Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat Social, Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i Maite Montagut, Doctora en Sociologia de la Universitat de Barcelona.

Enguany es va comptar amb l’especial participació de l’Alcalde de Barcelona Xavier Trias i la Tinenta d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos que van intervenir en una roda de premsa pública, juntament amb representants d’entitats del Consell de Govern de l’Acord Ciutadà, per presentar l’Acord i els reptes de futur que s’abordaran conjuntament en el marc de l’Estratègia Compartida.

Documentació de la jornada

Galeria d'imatges:

Veure la galeria d'imatges de Flickr.

imatge jornada 2015 1 imatge jornada 2015 2 imatge jornada 2015 3
imatge jornada 2015 4 imatge jornada 2015 5 imatge jornada 2015 6
imatge jornada 2015 7 imatge jornada 2015 8 imatge jornada 2015 9
imatge jornada 2015 10 imatge jornada 2015 11 imatge jornada 2015 12
logo jornada 2014Jornada 2014

El dimecres 18 de juny va tenir lloc la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva 2014 al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, que va comptar amb la presència de l'alcalde de Barcelona, l'Excl. Sr. Xavier Trias.

[+] veure més informació

Durant la Jornada Anual es va fer balanç de l’activitat de l’Acord durant l’any 2013, es van exposar els reptes de futur i es va treballar l’Estratègia Compartida per una ciutat més inclusiva, el full de ruta per comprometre a institucions i entitats socials per treballar plegats cap a una Barcelona més inclusiva.

Per tal de promoure un espai d’intercanvi i afavorir la participació de les persones assistents es van organitzar 7 grups de treball. Posteriorment 7 representants de les Xarxes d'Acció de l'Acord van presentar les conclusions dels diversos grups de treball al Plenari.

També es va comptar amb la participació especial d’una representació d’alumnes que van presentar les conclusions de la XIX Audiència Pública als nois i noies de Barcelona sobre inclusió social a la ciutat.

Finalment, es va realitzar la lectura i la signatura formal del compromís del Consell de Govern de l’Acord amb l’Estratègia Compartida, on hi van intervenir l'Excl. Sr. Xavier Trias, alcalde de Barcelona, i la Ima. Sra. Maite Fandos, Presidenta de l'Acord Ciutadà i Tinenta d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports.

Documentació de la jornada


Galeria d'imatges:

Veure la galeria d'imatges de Flickr.

imatge jornada 2014 1 imatge jornada 2014 2 imatge jornada 2014 3
imatge jornada 2014 4 imatge jornada 2014 5 imatge jornada 2014 6
imatge jornada 2014 7 imatge jornada 2014 8 imatge jornada 2014 9
imatge presentació declaració 5 imatge presentació declaració 5 imatge presentació declaració 5

Twitter:

Consulteu aquí què va donar de sí la Jornada a Twitter.

logo jornada 2013Jornada 2013

L’IDEC de la Universitat Pompeu Fabra va acollir, el dijous 20 de juny la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

La Jornada, a més de ser la trobada anual de l’Assemblea general de l’Acord, es va plantejar com l’espai de treball i reflexió sobre el procés d’elaboració de l’Estratègia compartida per una ciutat més inclusiva.

[+] veure més informació

L'acte va començar amb la benvinguda del Sr. Josep Villarreal, director d’Estratègia i Innovació de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. A continuació, la Sra. Montserrat Tohà, directora de la Fundació IReS, i la Sra. Núria Carrera, degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya, com a representants del Consell de Govern de l’Acord van presentar el Balanç 2012 i perspectives de futur.

Per presentar l’Estratègia Compartida i la metodologia de treball de l’acte vam comptar amb la participació de la Sra. Emília Pallàs, directora de Participació Social de l’ÀQVIE, i del Sr. Josep Maria Pascual, coordinador de la Secretaria tècnica de l’Acord Ciutadà.

Amb l’objectiu de promoure un espai d’intercanvi que facilités la participació i per tal d’incorporar el màxim d’actuacions del conjunt de les organitzacions i institucions de l’Acord a l’Estratègia Compartida, es van organitzar 4 grups de treball simultanis: 1) L’organització de l’acció social de la ciutat, 2) Prevenció i garantia de les necessitats bàsiques, 3) Incidència en la vulnerabilitat per grups d’edat, i 4) Transformació de situacions de vulneració de drets.

Els coordinadors de cada taula, el Sr. Josep Vilajoana, president del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, la Sra. Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, el Sr. Carles Gil, referent tècnic de la Xarxa de suport a les famílies cuidadores, i el Sr. Josep Tresserras, vocal de l’Àrea de tutela de la DINCAT, un cop finalitzats els grups, van relatar al plenari les principals reflexions i conclusions.

Finalment, la Ima. Sra. Maite Fandos, Tinent d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, acompanyada d’entitats de la Comissió Executiva de l’Acord Ciutadà, van fer públic el compromís del Consell de Govern de l’Acord amb l’Estratègia Compartida a través de la lectura d’una declaració.

Documentació de la jornada

Galeria d'imatges:

imatge jornada 2013 2 imatge jornada 2013 3 imatge jornada 2013 4
imatge jornada 2013 5 imatge jornada 2013 6 imatge jornada 2013 7
imatge jornada 2013 8 imatge jornada 2013 9 imatge jornada 2013 10

Galeria de vídeos:

logo jornada 2012Jornada 2012

El divendres 16 de març va celebrar-se a la Biblioteca Jaume Fuster la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva 2012, que va aplegar a 190 persones representants de les entitats i organitzacions membres de l'Acord.

[+] veure més informació

La primera part de la Jornada, que va ser inaugurat pel Sr. Àngel Miret, gerent de l'Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, va centrar-se en el nou Pla per a la Inclusió Social 2012-2015. El director del Pla, el Sr. Jordi Tolrà, va explicar els continguts del nou Pla i el seu procés d'elaboració; i a continuació tres persones membres del Consell de Govern de l'Acord -el Sr. Rossend Fernández de l'Associació Salut i Família, el Sr. Rafel López del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya i la Sra. Antònia Giménez de Creu Roja a Barcelona- van explicar les aportacions de l'Acord al document base del Pla.

En acabat, el Sr. Lluís Toledano, de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, i la Sra. Francesca Ferrari, de l'Associació in Via, van exposar a l'Assemblea les activitats realitzades durant l’any 2011 i les perspectives pel 2012.

A la segona part de la Jornada, el Consell de Govern de l'Acord va presentar la declaració "Barcelona s'uneix per fer front a la crisi social" amb l'objectiu de fer pública la seva voluntat d'elaborar amb totes les organitzacions de l'Acord una Estratègia Compartida de Ciutat per a fer front conjuntament als aspectes socials de la crisi.

Van intervenir en la presentació de la Declaració la Ima. Sra. Maite Fandos, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i presidenta de l'Acord; el Sr. Pepín de la Rosa, president del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya; la Sra. Antònia Giménez, coordinadora de Creu Roja a Barcelona; el Sr. Jordi Roglà, director de Càritas Diocesana de Barcelona, i el Sr. Toni Codina, director general de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Durant l'acte les persones assistents van poder participar a partir de dos torns d'intervencions, un qüestionari d'aportacions i a través de missatges de Twitter amb l'etiqueta o hashtag #Acord2012. Des del compte de Twitter de l'Acord Ciutadà (@AcordCiutada) es va fer un seguiment del desenvolupament de la Jornada.

Documentació de la jornada

Galeria d'imatges

imatge jornada 2012 1 imatge jornada 2012 2 imatge jornada 2012 3
imatge jornada 2012 4 imatge jornada 2012 5 imatge jornada 2012 6

Recull de premsa

logo jornada 2011Jornada 2011

El dimecres 30 de març va tenir lloc la Jornada Anual de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva al Centre Cívic Convent de Sant Agustí; una jornada que es va aprofitar per celebrar l'aniversari dels 5 anys de la signatura de l'Acord conjuntament amb totes les entitats i organitzacions membres.

[+] veure més informació

Per tal de fer balanç i posar en valor el treball realitzat en el marc de l'Acord durant els seus 5 anys es va projectar l'audiovisual "5 anys d'Acord", en el qual han participat diverses persones vinculades a l'Acord durant aquests anys, explicant des de la seva experiència i particular punt de vista què és l'Acord i quins sòn els seus reptes de futur.

Amb l'objectiu d'intercanviar coneixement, es van organitzar dues taules. La primera "Diàlegs. 5 anys d'acord: diferents dimensions de la inclusió" estava integrada per la Sra. Teresa Crespo (Entitats Catalanes d'Acció Social), el Sr. Carles Giner (Consell de la Cultura de Barcelona), el Sr. Víctor López (Federació d'Empreses d'Inserció de Catalunya), la Sra. Sonia Martínez (Federació d'Entitats d'Atenció i Educació a la Infància i l'Adolescència), la Sra. Fina Garcia (Fundació Tot Raval) i la Sra. Felisa Pérez (Federació Catalana de Drogodependències) i dinamitzada pel Sr. Siscu Baiges, periodista del programa TotsxTots de COM Radio.

A la segona "Reflexions. La governança i l'experiència de l'Acord" el Sr. Josep Maria Vallès i el Sr. José Manuel Fresno van analitzar la trajectòria de l'Acord des de la perspectiva de la governança.

Durant tota la jornada, al pati del Centre Cívic, es va crear una construcció col·lectiva on conjuntament les persones assistents van poder simbolitzar el treball que realitzen les organitzacions diàriament amb l'objectiu de millorar la inclusió social de la ciutat.

Documentació de la jornada

Galeria d'imatges

imatge jornada 2011 1 imatge jornada 2011 2 imatge jornada 2011 3
imatge jornada 2011 4 imatge jornada 2011 5 imatge jornada 2011 6
imatge jornada 2011 7

Documentació anteriors jornades

Veure la documentació de referència de totes les jornades anuals que s'han celebrat.