Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva

Notícies

Estratègia Compartida per una ciutat més inclusiva

26-3-2015
150326 docEC.gif

Consulteu el document i conegueu què és l’Estratègia Compartida per una ciutat més inclusiva, una experiència singular i innovadora de nova governança, en què participen 379 entitat i organitzacions de la ciutat per treballar plegats cap a una Barcelona més inclusiva.

[+] Veure més

Es comença a impulsar el Projecte Tractor de l’Estratègia Compartida “Una Economia més Social”

13-3-2015
150313 GISeconomiamessocial.gif

Dimecres 11 de març va tenir lloc la reunió de constitució del Grup d’Impuls i Seguiment (GIS) del Projecte Tractor de l’Estratègia Compartida per una Ciutat més Inclusiva sobre “Una Economia més Social que promou ocupació de qualitat, benestar i solidaritat”.

[+] Veure més

Aquest tercer Grup d’Impuls i Seguiment –constituït després dels GIS “Barcelona ciutadania activa i intel·ligent” i “Créixer a Barcelona: apoderament de la infància en situació de vulnerabilitat en els àmbits social, educatiu i cultural”- se centrarà en l’enfortiment i l’ampliació de mesures per desenvolupar l’economia social com un sector econòmic fonamental per a l’economia de Barcelona, i molt en especial, per a la producció de serveis en l’àmbit social. El GIS pretén donar resposta als desafiaments que avui té plantejada l’economia social en l’àmbit de l’acció social a la ciutat.

S’inicia l’impuls del Projecte Tractor “Créixer a Barcelona” de l’Estratègia Compartida

23-2-2015
150313 GIScreixerabcn.gif

Dijous 19 de febrer la seu de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona va acollir la reunió de constitució del Grup d’Impuls i Seguiment (GIS) del Projecte Tractor “Créixer a Barcelona” de l’Estratègia Compartida per una Ciutat més Inclusiva.

[+] Veure més

Es tracta del segon Grup d’Impuls i Seguiment que es comença a impulsar –després del GIS “Barcelona ciutadania activa i intel·ligent”- constituït amb l’objectiu de millorar l’apoderament de la infància en situació de vulnerabilitat en els àmbits social, educatiu i cultural. Les accions que recull aquest Projecte Tractor van en la línia d’igualar les oportunitats des de la primera infància, garantir la cobertura de les necessitats socials i educatives de la infància i l’adolescència, i augmentar i reforçar l’acció sòcio-educativa i cultural a la infància i a les famílies vulnerables.

Aquest segon GIS pretén reforçar els projectes i accions que els entitats més vinculades amb aquest àmbit ja estan desenvolupant en la línia dels objectius del Projecte Tractor, o crear-ne de nous.

Èxit de participació a les Jornades de presentació del projecte "Vincles BCN"

9-2-2015
150312 postjornadesvincles.gif

Els dies 5 i 6 de febrer el Born Centre Cultural va acollir les Jornades Construïm Vincles, promogudes per l’Ajuntament de Barcelona, per presentar públicament i donar a conèixer el projecte “Vincles BCN” i recollir aportacions per concretar el seu desenvolupament, i van comptar amb l’assistència de 350 persones de diversos àmbits i professions vinculades amb els objectius del projecte.

[+] Veure més

Dijous 5 de febrer es va celebrar la jornada “Volem construir Vincles: noves eines i estratègies per facilitar les connexions de la gent gran a Barcelona”, que va esdevenir el marc per presentar el projecte i aprofundir en la contribució que pot aportar per abordar la soledat i l’aïllament de la gent gran. També va ser l’espai on reflexionar i debatre sobre com reforçar els vincles i les connexions de les persones grans des de diferents àmbits, tot destacant des de diversos punts de vista com hi contribueix el projecte Vincles.

Divendres 8 de febrer la mateixa sala Moragues del Born Centre Cultural va acollir uns tallers de treball o co-creació activa, adreçats principalment a professionals i voluntaris d’entitats, empreses i institucions públiques que treballen en la planificació i la prestació de serveis i programes adreçats a la gent gran des de l’àmbit social i de la salut, amb l’objectiu que les persones i entitats compromeses amb la gent gran de Barcelona poguessin aportar opinions, idees i propostes a Vincles a través d'un espai obert de participació.

L’interès per les Jornades va ser evident, tant per l’èxit de participació com en les nombroses aportacions rebudes sobre el desenvolupament del projecte. Vincles fa protagonista a la persona, l’apodera i la fa autònoma i independent; alhora que fa que els ciutadans i ciutadanes siguem actius. I ho fa a través d’una metodologia molt innovadora: combinant la tecnologia i l’entorn, a partir de la realitat de les persones grans.

Constituïda la Xarxa Barcelona Resilient, onzena Xarxa d’acció de l’Acord Ciutadà

26-1-2015
1502 jornadaxarxabcnresilient.gif

Dijous 22 de gener, la Sala Maria Aurèlia Capmany del Pati Llimona va acollir la Jornada de presentació de la Xarxa Barcelona Resilient (BCN-R), que ha esdevingut l’onzena Xarxa d’acció impulsada en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, en cooperació amb el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

[+] Veure més

Durant l’acte, presidit per la tinenta d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i presidenta de l’Acord Ciutadà, Maite Fandos, i al qual hi van assistir les organitzacions i institucions membres de la Xarxa, es va constituir formalment la nova Xarxa i les organitzacions membres de la Xarxa van poder presentar les diverses accions i iniciatives que realitzen.

La Xarxa BCN-R està integrada per 11 entitats i serveis de la ciutat que tenen la missió de proporcionar suport emocional, acompanyament, i altres, a persones i famílies víctimes d’incidents crítics. La missió de la Xarxa BCN-R serà construir una ciutat més resilient, que pugui donar una resposta eficaç, integral, coordinada i solidària, a les persones que viuen una situació traumàtica, entenent la resiliència com l’aptitud proactiva per afrontar una situació d’estrès i per aconseguir una adaptació a les noves circumstàncies de la vida.

Jornada “I vostè, com està? El suport a les persones que cuiden familiars malalts i/o dependents”

23-1-2015
150122 jornadafamilies.gif

La Xarxa pel Suport a les famílies cuidadores va celebrar el dimecres 21 de gener una Jornada de treball amb el títol “I vostè, com està?” sobre la realitat de les persones que cuiden familiars malalts i dependents, on hi van assistir 240 persones.

[+] Veure més

La jornada, adreçada principalment a professionals dels serveis socials i de salut, va abordar les diferents etapes per les quals passen les persones cuidadores i va voler centrar l’atenció sobre el fet que al costat de cada persona malalta i de cada persona que envelleix o perd la capacitat de valdre’s per ella mateixa, acostuma a haver-hi una persona que el cuida.

També es va voler subratllar la importància del suport que les persones cuidadores poden rebre dels i les professionals (treballadors socials, infermeres, metges o psicòlegs) dels serveis socials i de salut amb qui els cuidadors es relacionen de forma quotidiana, i conscienciar sobre el valor d’aquesta relació amb els professionals.

La jornada va esdevenir un espai de treball amb professionals de diferents àmbits i disciplines, on es van recollir més de 150 aportacions escrites per millorar el suport a les persones cuidadores. A partir de les reflexions i les propostes recollides durant la Jornada s’elaborarà una guia d’orientacions i recomanacions per a l’atenció i el tracte a aquestes persones.

Fira Solidària de Nadal d’Economia Social 2014

24-12-2014
150226 firasolidarianadal.gif

Entre els dies 12 i 23 de desembre, els Jardinets de Gràcia van acollir la tercera edició de la Fira solidària de Nadal d’economia social celebrada en el marc de les activitats solidàries de Nadal que organitza l’Ajuntament de Barcelona.

[+] Veure més

Amb aquesta Fira es facilita a les empreses socials i entitats que treballen en la inserció laboral de col·lectius amb especials dificultats (empreses d'inserció, centres especials de treball, etc.) que puguin donar a conèixer i vendre els seus productes, en un espai de nadal, l'alta qualitat.

Les tres edicions celebrades fins ara, els anys 2012, 2013 i 2014, han assolit un èxit molt important i una bona acollida per part de la ciutadania: el primer any va començar amb 12 casetes i a l’edició d’enguany han estat 30, amb la participació de 35 entitats i empreses que formen part de la Xarxa d’Economia Social de Barcelona de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

II Àgora Ciutadana de la Barcelona Social

1-12-2014
141127 agoraciutadana.gif

El passat dijous 27 de novembre l’Ateneu Barcelonès va acollir la II Àgora Ciutadana de la Barcelona Social, impulsada per l’Acord Ciutadà, un acte on es va reconèixer la tasca que la ciutadania, a través de les entitats socials, realitza diàriament per reduir la pobresa i millorar la inclusió social a Barcelona.

[+] Veure més

L’Àgora Ciutadana 2014 va esdevenir l’espai de trobada dels sectors de la ciutadania que conformen la Barcelona Social. A l’acte hi van participar persones voluntàries i compromeses amb la ciutat que van compartir el seu testimoni, col·legis professionals implicats amb l’Acord Ciutadà que van explicar com contribueix el voluntariat a la ciutat des de diferents àmbits, i entitats i organitzacions que gestionen voluntariat que van participar al debat entorn com promoure una ciutadania més activa.

L’Acord Ciutadà i altres experiències d’inclusió social, al XIII Congrés de Ciutats Educadores

18-11-2014
150226 congresciutatseducadores.gif

Del dijous 13 al diumenge 16 de novembre de 2014 la ciutat de Barcelona va acollir el XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores sota el lema “Una ciutat educadora és una ciutat que inclou”, al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona.

[+] Veure més

En el marc del Congrés, el dijous 13 de novembre, es van presentar a un Speakers’ Corner dedicat a l’Acord Ciutadà les experiències de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar, la Xarxa de Centres Oberts d'Atenció a la Infància i Adolescència i la Xarxa dels Drets dels Infants, junt amb altres projectes d’inclusió impulsats per entitats de l’Acord Ciutadà: Fundació privada Uszheimer, Associació Salut i Família, Impulsem SCCL, Federació Catalana del Voluntariat Social, Fundació IReS i Associació Educativa Integral del Raval.

El mateix dia 13 a la tarda el Sr. Josep Villarreal, director d’Estratègia i Innovació de l’ÀQVIE, i el Sr. Rafel López, del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, ambdós representants de la Comissió Executiva de l’Acord, van presentar l’experiència de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva a un Taller d’Experiències.

I el dissabte 15 de novembre el Sr. Paco Estellés, representant de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, va presentar l’experiència d’aquesta Xarxa a un nou Speakers’ Corner dedicat a experiències inclusives de diferents ciutats membres de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores.

L’Acord Ciutadà i les Xarxes d’acció presents a la Trobada d’entitats 2014 del CMIB

22-10-2014
150226 trobadaentitatsCMIB.gif

El passat diumenge 19 d’octubre va tenir lloc al Moll de la Barceloneta la Trobada d’entitats del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona, amb l’objectiu de crear un espai on els ciutadans i ciutadanes de Barcelona i les entitats que formen part del Consell es poguessin trobar tot treballant per la plena ciutadania de les persones immigrades i per una ciutat intercultural.

[+] Veure més

Enguany hi va haver una carpa dedicada a la inclusió social on van ser-hi presents l’Acord Ciutadà i les Xarxes d’acció, en especial la Xarxa d’acollida i acompanyament a persones immigrants i la Xarxa d’atenció a persones sense llar.

El monogràfic de l’Acord Ciutadà i l’Àgora Ciutadana es presenten a Torí

6-10-2014
150226 presentacioacord tori.gif

Els dies 2 i 3 d’octubre es va celebrar a Torí la Conferència Europea “Volunteering in European Welfare and Social Services” en la qual va participar l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

[+] Veure més

Concretament, hi va assistir en representació de l’Acord Ciutadà l’Antònia Giménez de la Creu Roja a Barcelona i la Verònica Soler de la Secretaria tècnica de l’Acord, que van participar en un workshop on van presentar l’Acord Ciutadà i, singularment, el monogràfic “La ciutadania compromesa socialment amb Barcelona” i l’Àgora Ciutadana de la Barcelona Social.

Monogràfic “La ciutadania compromesa socialment amb Barcelona”

19-9-2014
141019 presentaciomonografic.gif

L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva va presentar el dijous 18 de setembre el Monogràfic “La ciutadania compromesa socialment amb Barcelona”, un document que vol ser un tribut a totes aquelles persones voluntàries o col·laboradores que treballen per millorar la cohesió i la inclusió social a la nostra ciutat.

[+] Veure més

Durant l’acte es va presentar el primer monogràfic elaborat per l’Acord Ciutadà que pretén descriure l’impacte social de la tasca que molts ciutadans realitzen amb persones en situació de pobresa, el valor personal que els aporta la tasca solidària i aquelles recomanacions que consideren claus per ajudar a construir una Barcelona cada vegada més social. La publicació recull el testimoni de persones voluntàries o que formen part d’iniciatives o projectes de caire comunitari, així com les aportacions de diferents persones responsables de voluntariat d’entitats socials de la ciutat.

L’acte també va voler ser l’espai on preparar la II Àgora Ciutadana de la Barcelona Social conjuntament amb la ciutadania compromesa i amb les principals entitats de voluntariat de la ciutat.

L’elaboració d’aquest primer monogràfic i l’organització de la II Àgora Ciutadana de la Barcelona Social, que tindrà lloc el proper dimecres 29 d’octubre, volen ser dos de les contribucions de l’Acord Ciutadà a la Capitalitat Europea del Voluntariat de Barcelona 2014.

El projecte Vincles BCN, guanyador del Mayors Challenge de Bloomberg Philanthropies

17-9-2014
141018 premivinclesbcn.gif

La ciutat de Barcelona, ha estat la guanyadora del 2013-2014 Mayors Challenge, una iniciativa de Bloomberg Philanthropies que valora idees innovadores que resolguin els principals reptes amb què es troben avui en dia les ciutats amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels ciutadans, mitjançant el projecte Vincles BCN, un dels projectes que s’impulsaran en el marc d’un dels projectes tractors de l’Estratègia Compartida.

[+] Veure més

El projecte, desenvolupat per l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, proposa trencar l’aïllament i l’exclusió social de les persones grans mitjançant un sistema informàtic, que es pot instal·lar a un tablet o a un dispositiu mòbil que permeti la creació d’una xarxa de confiança i de suport públic que inclogui l’entorn personal de la persona, com la família, amics, treballadors socials i persones voluntàries. Per desenvolupar el projecte l’Ajuntament facilitarà una tablet i la connexió a internet a totes les persones grans que, segons els serveis socials, necessitin fer ús del sistema de xarxes de confiança i no disposin de recursos econòmics.

Vincles BCN ha estat el projecte guanyador entre 155 iniciatives innovadores presentades i entre 21 propostes finalistes d’arreu d’Europa i rebrà 5 milions d’euros que serviran per desenvolupar i implantar el projecte a la ciutat.

L’experiència de l’Acord Ciutadà arriba al Japó

2-9-2014
150226 presentacioacord japo.gif

El passat mes de juliol, en el marc del Congrés Mundial de Sociologia que es va celebrar a Yokohama (Japó), es va presentar l’experiència de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva com un exemple d’innovació social a Europa seleccionat pel projecte Wilco.

[+] Veure més

La presentació, que va portar per títol “Innovacions de benestar a nivell local a favor de la cohesió”, va anar a càrrec de la Sra. Maite Montagut, professora del Departament de Teoria Sociològica, Filosofia del Dret i Metodologia de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, i coordinadora a l’estat espanyol del projecte Wilco. Cal recordar que el projecte Wilco té com a objectiu estudiar com els sistemes locals de benestar afavoreixen la cohesió social, amb especial èmfasi en la innovació en l’àmbit local.

Durant la presentació, la Sra. Montagut va exposar els diversos nivells organitzatius de l’Acord Ciutadà, el seu desenvolupament des de l’any 2006 fins a l’actualitat i les xarxes d’acció que conformen l’Acord, destacant els principals factors que fan que l’Acord Ciutadà esdevingui una nova experiència d’innovació social.

Compromís del Consell de Govern de l'Acord Ciutadà per impulsar l’Estratègia Compartida

25-6-2014
140715 declaraciocompromis.gif

El dimecres 18 de juny, en el marc de la Jornada Anual 2014, els membres del Consell de Govern de l’Acord Ciutadà, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la Presidenta de l’Acord Ciutadà, Maite Fandos, van signar una declaració de compromís per continuar impulsant l’Estratègia Compartida per una ciutat més inclusiva.

[+] Veure més

El text ressalta la resposta que està donant la ciutat de Barcelona per afrontar les desigualtats i la pobresa a la nostra ciutat, incrementant la seva capacitat de resposta i articulant recursos i esforços de la Barcelona social en una direcció comuna.

Fins el moment, 379 institucions i entitats socials de la ciutat, les Xarxes d’acció de l’Acord i l’Ajuntament de Barcelona s’han compromès a impulsar una Estratègia Compartida per fer front als desafiaments de la crisi social, a través de la qual desenvoluparan i impulsaran 936 projectes i accions, i que canalitza cap a objectius compartits el treball de 7.000 professionals i 13.000 persones voluntàries, així com un volum econòmic superior als 400 milions d’euros.

L’Acord Ciutadà suma una nova Xarxa d’acció

18-6-2014
140619 xarxanust.gif

Durant la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà 2014, celebrada el dimecres 18 de juny al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, es va fer efectiva l’adhesió de la Xarxa d’empreses NUST a l’Acord, esdevenint la 10a Xarxa d’acció en el marc de l’Acord.

[+] Veure més

La Xarxa NUST està formada per més de 90 empreses de diferents sectors d'actuació, compromeses amb facilitar una millor gestió del temps i la conciliació de la vida laboral, familiar i personal, contribuint a la millora de la qualitat de vida de les persones a la ciutat de Barcelona.

El Pla d’Inclusió Social de Barcelona 2012-2015 a l’Informe The Governance Report 2014

2-6-2014
140626 governancereport.gif

La prestigiosa institució internacional Hertie School of Governance, amb seu a Berlin, elabora anualment l’Informe sobre Governança “The Governance Report”, que publica l’Oxford University Press (OUP). A l’edició d’enguany, el Pla d’Inclusió Social de Barcelona 2012-2015 ha estat seleccionat com una de les deu iniciatives d’innovació sobre governança destacades l’any 2014.

[+] Veure més

L’Informe destaca com a element clau del Pla d’Inclusió Social, l’Acord Ciutadà que s’organitza en xarxes d’acció específiques, fomenta l’intercanvi de la cooperació, els recursos i la informació, i ajuda a compartir les responsabilitats. Com a exemples d’aquesta acció compartida, fa referència a la Xarxa d’atenció a persones sense llar, que ajuda a les persones sense llar a recuperar la seva autonomia i les relacions socials, o la Xarxa d’acollida i acompanyament a persones immigrants a Barcelona, que ofereix serveis a les persones immigrades.

La inclusió social protagonista de la XIX Audiència Pública als nois i noies de Barcelona

8-5-2014
140626 audienciapublica.gif

El dimarts 6 de maig el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona va acollir la XIX Audiència Pública als nois i noies de Barcelona sobre inclusió social a la ciutat. Després d’un procés de reflexió i treball col·lectiu durant el curs escolar 2013-2014, el jovent va presentar les seves conclusions i propostes als representants municipals en una audiència pública presidida per l’Alcalde de Barcelona.

[+] Veure més

La inclusió social ha centrat el debat d’aquesta dinovena edició que ha girat entorn la Barcelona educadora i inclusiva. Els principals objectius d’aquesta edició han estat la reflexió i el debat sobre accions per assolir la meta d’una Barcelona més inclusiva i solidària, i s’han donat a conèixer experiències d’inclusió social desenvolupades als barris de la ciutat, com l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el conjunt d’entitats i organitzacions que treballen conjuntament per fer de Barcelona una ciutat més inclusiva.

Congrés “Una ciutat educadora és una ciutat que inclou”

2-5-2014
140311 congresciutatseducadores.gif

Del dijous 13 al diumenge 16 de novembre Barcelona acollirà el XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores sota el lema “Una ciutat educadora és una ciutat que inclou”, que es celebrarà al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona.

[+] Veure més

L’objectiu del congrés és que sigui un esdeveniment viscut amb la pròpia ciutat de Barcelona i amb les entitats socials que desenvolupen la seva tasca a la ciutat, i que esdevingui una oportunitat per exposar tot allò que s’està portant a terme a Barcelona en el marc de l’educació i la inclusió social.

El projecte Vincles BCN, finalista del Mayor Challenges

25-4-2014
140429 projectevinclesbcn.gif

La ciutat de Barcelona ha estat escollida, mitjançant el projecte “Vincles BCN”, com una de les 21 ciutats europees finalistes del 2013-2014 Mayors Challenge, una iniciativa de Bloomberg Philanthropies que valora idees innovadores que resolguin els principals reptes amb què es troben avui en dia les ciutats, millorant la qualitat de vida dels ciutadans.

[+] Veure més

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, ha presentat “Vincles BCN”, un projecte que proposa trencar l’aïllament i l’exclusió social de les persones grans mitjançant l’ús de les noves tecnologies, per mitjà de l’impuls d’una xarxa de suport públic i de confiança que inclogui l’entorn personal de la persona, com la família, amics, treballadors socials i persones voluntàries.

La proposta de Barcelona ha quedat finalista d’entre 155 iniciatives innovadores d’arreu d’Europa. Les diverses propostes seleccionades aborden diferents problemàtiques comunes com la desocupació juvenil, l’envelliment de la població, la participació ciutadana, el desenvolupament econòmic, el medi ambient i qüestions com l’energia, la salut i la seguretat pública, entre d’altres.

L’Acord Ciutadà present en un vídeo del Projecte Wilco

8-4-2014
140429 videoprojectewilco.gif

En el vídeo sobre projectes d’innovació social arreu d’Europa, es dediquen uns minuts a l’experiència de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

[+] Veure més

L’Acord Ciutadà va ser una de les 5 experiències seleccionades en el marc del projecte Wilco de la Unió Europea sobre un total de 80 projectes d’innovació social de 20 ciutats europees.

L’Acord Ciutadà es presenta a partir del minut 8:46.

Barcelona acull la cimera social d’Eurocities

10-3-2014
140429 eurocitiesbcn.gif

Els dies 5, 6 i 7 de març Barcelona va acollir al Palau Macaya una cimera de ciutats europees organitzada per l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Fòrum d’Afers Socials d’Eurocities.

[+] Veure més

Eurocities és una aliança formada per més de 140 ciutats europees, unides per l’interès de compartir coneixements i experiència, i per promoure la participació del món local en la construcció europea. L’objectiu de la cimera es va centrar en estudiar la nova política social de la Comissió Europea per al període 2014-2020 i el rol que les ciutats hi han de jugar. Els diversos representants de les ciutats participants van reclamar que es reconegués el paper fonamental de les ciutats en l’aplicació de polítiques d’inclusió, integració i cohesió social. En aquest marc, van aprovar una declaració conjunta dirigida a la Comissió Europea i als estats membres que promou la participació al món local en la construcció d’Europa.

Durant els tres dies de reunió, alcaldes, regidors i tècnics municipals van debatre i compartir experiències d’èxit sobre polítiques socials. En aquest context, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, va presentar l’experiència de l’Acord Ciutadà. Aquestes jornades es van complementar amb visites de projectes socials emblemàtics de la ciutat de Barcelona, molts dels quals portats a terme per organitzacions i institucions membres de l’Acord.

Acte de presentació de Barcelona Capital Europea del Voluntariat 2014

3-3-2014
140311 actepresentacioBCN CEV.gif

El dilluns 3 de març es va celebrar l’acte de signatura del Memoràndum d’entesa entre el Centre Europeu del Voluntariat i l’Ajuntament de Barcelona, i la presentació de Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat 2014.

[+] Veure més

Durant l’esdeveniment, que va tenir lloc al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, es va presentar el programa d’activitats previstes inicialment, donat que l’agenda no està tancada i les entitats o organitzacions podran anar-hi afegint nous actes conforme vagin sumant els seus esdeveniments. També es va presentar la pàgina web de la Capitalitat Europea del Voluntariat, un portal de consulta i de difusió dels esdeveniments que vagin succeint-se durant aquest any.

Èxit d’aportacions a les curses solidàries de Barcelona de l’any 2013

3-2-2014
140311 cursessolidaries2013.gif

Les curses organitzades per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2013 van tenir un important component solidari. Concretament, les curses de la Mercè, la Mitja Marató, la Marató i la Cursa dels Nassos van permetre recaptar 145.000 euros que es destinaran a 12 projectes solidaris d’entitats socials del tercer sector.

[+] Veure més

Les aportacions solidàries s’han recollit gràcies a les inscripcions a les diferents proves esportives, de manera íntegra en el cas de la Cursa de la Mercè, i a altres accions com la campanya de reciclatge de xips d’un sol ús o blanc en el cas de les altres curses.

Temps per Tu, per a famílies cuidadores de persones amb dependència

23-1-2014
1402 projectetempspertu.gif

Temps per Tu és un projecte sorgit d’un programa pilot engegat l’octubre de 2011 al Centre Cívic Can Felipa, en col·laboració amb el Centre de Serveis Socials del Poble Nou.

[+] Veure més

Es tracta d’un projecte present a diferents districtes de la ciutat, orientat a oferir temps personal a aquelles persones que tenen algú al seu càrrec, en el seu entorn més proper, amb l’objectiu de prevenir situacions d’estrès i claudicació en l’atenció a les persones amb dependència, millorant així la seva qualitat de vida.

Temps per tu es basa en la organització, en diferents equipaments públics de la ciutat, de diverses activitats lúdiques i estimulatives adaptades als diferents graus de dependència, per tal que les persones cuidadores puguin disposar i gaudir del seu temps o participar en diversos grups de suport. El programa es finança amb un preu públic que pot variar en funció de la situació socioeconòmica de cada família.

Barcelona presenta el Pla municipal de Família 2013-2016

8-1-2014
140311 plamunicipalfamilies.gif

El mes de desembre es va presentar, al darrer plenari de l’any, el Pla municipal de Família 2013-2016. El Pla recull prop de tres-centes accions de suport i atenció a les famílies encaminades a fer front als efectes de la crisi econòmica i a millorar les seves condicions de vida.

[+] Veure més

El document consta de quatre grans línies estratègiques: la promoció d’una major participació de les famílies a la ciutat; el suport a la diversitat de grups familiars; l’impuls de programes de suport a les competències parentals i educatives i el desenvolupament d’una parentalitat positiva; i la millora de les condicions de vida del nucli familiar.

En aquest sentit, queden recollides tot un seguit de mesures per pal·liar els efectes de la situació de la crisi que viuen les famílies, adaptant-se a la realitat actual. Destaquen, per exemple, la posada en marxa del servei de mediació entre propietaris i llogaters, l’adhesió del consistori al Fons Social d’Habitatges, la posada en marxa de dos centres d’allotjament temporal per a famílies o la creació de la figura de l’inseridor laboral i programes de recerca de feina. També es contemplen mesures destinades a pal·liar la sobrecàrrega en famílies amb necessitats de suport i prevenir els efectes dels desnonaments i de la desocupació.

A més, el Pla preveu les conseqüències del procés d’envelliment present a la nostra societat, inherent a les implicacions econòmiques i socials que es deriven de les situacions de dependència.

Fira solidària de Nadal d’economia social 2013

22-12-2013
131205 firasolidarianadal.gif

Entre els dies 13 i 22 de desembre ha tingut lloc la segona edició de la Fira solidària de Nadal d’economia social.

[+] Veure més

Durant aquests dies s'han exposat i vengut els productes de qualitat elaborats per més de 30 entitats, empreses i centres especials de treball de la Xarxa d'Economia Social que treballen en l'àmbit de la inserció sociolaboral, i que formen part de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

Aquest any la Fira ha comptat amb la presència de 24 casetes, on han tingut cabuda una varietat de regals solidaris d’agricultura ecològica, jocs, artesania, etc.

Nou vídeo sobre l’Acord Ciutadà

2-12-2013
131202 videoacord.gif

El IV Congrés del Tercer Sector Social va ser l’escenari on es va presentar el nou vídeo de l’Acord Ciutadà, on s’explica què és l’Acord i el plantejament de l’Estratègia compartida per una ciutat més inclusiva que estem impulsant.

[+] Veure més

L’Acord participa al IV Congrés del Tercer Sector Social

29-11-2013
131129 ivongres.gif

L’Acord Ciutadà va participar al IV Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, organitzat per la Taula del Tercer Sector Social, i que Barcelona va acollir els dies 27, 28 i 29 de novembre.

[+] Veure més

Concretament, totes les persones congressistes, i aquelles que van assistir a la inauguració i a la cloenda, van poder visitar l’estand de l’Acord a la Mostra d’entitats i institucions, i informar-se, així, sobre les activitats que duem a terme.

Així mateix, es va realitzar un vídeo sobre l’Acord Ciutadà, que es va emetre a la zona de projeccions del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, seu del Congrés.

En un dels Debats del Congrés, entorn “El repte de cooperar per ser més eficients”, en Josep Villarreal i en Rafael López també van presentar l’Acord com un espai compartit entre el govern de la ciutat i la societat civil per a la inclusió social.

Finalment, es va distribuir el nou díptic de l’Acord a les carpetes dels i les congressistes.

Es posa en funcionament la Borsa de voluntariat per una Barcelona Inclusiva

18-11-2013
131118 borsavoluntariat.gif

El mes de novembre ha entrat en funcionament la nova pàgina web permanent de col·laboració amb les entitats socials de Barcelona i de promoció del voluntariat.

[+] Veure més

La Federació Catalana de Voluntariat Social i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya han treballat conjuntament amb l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva per crear aquest nou espai web on la ciutadania pugui conèixer com col·laborar amb les entitats socials de Barcelona i on pugui consultar les demandes de voluntariat que les entitats publiquin.

La Borsa de voluntariat per una Barcelona Inclusiva és un dels projectes més emblemàtics d’aquesta iniciativa. Des de la Borsa, gestionada per la FCVS, es donen a conèixer aquelles necessitats de voluntariat que les entitats tenen en cada moment i, singularment, aquelles necessitats de col·laboració que es requereixen en moments puntuals per a determinades activitats o iniciatives concretes, com pot ser durant el Nadal.

L’Acord seleccionat com a experiència innovadora en el marc del projecte Wilco

1-11-2013
131101 projectewilco.gif

L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva ha estat una de les 5 experiències seleccionades en el marc del projecte Wilco de la Unió Europea i de les quals s’està fent un reportatge en profunditat durant els mesos d’octubre i novembre. S’ha escollit l’Acord sobre un total de 80 projectes d’innovació social de 20 ciutats europees.

[+] Veure més

El projecte Wilco, coordinat a l’estat espanyol per la professora del Departament de Teoria Sociològica, Filosofia del Dret i Metodologia de les Ciències Socials Maite Montagut, té com a objectiu estudiar com els sistemes locals de benestar afavoreixen la cohesió social, amb especial èmfasi en la innovació en l’àmbit local.

L’Acord Ciutadà present a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya

27-10-2013
131027 fescacord.gif

Barcelona va acollir, el dissabte 26 i el diumenge 27 d’octubre, la segona edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya al complex fabril de Fabra i Coats. Durant la Fira, es va donar a conèixer l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva a través d’un estand.

[+] Veure més

La Fira, organitzada per la Xarxa d’Economia Social (XES) va ser un èxit en tots els èxit, començant pel nombre de persones participants, que va arribar a les 12.000 persones, i el nombre d’empreses socials expositores (184). Durant el cap de setmana van tenir lloc més de 200 xerrades, tallers i ponències entorn l’economia social.

Les entitats de l’Acord Ciutadà ben visibles a la Mostra d’Associacions de Barcelona

24-9-2013
130924 mostramerce.gif

L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva va lliurar a les entitats membres que van participar a la Mostra d’Associacions de Barcelona de la Mercè 2013, els dies 21, 22 i 24 de setembre, uns materials identificatius per situar a l’estand, visualitzant així la seva pertinença i el seu compromís amb l’Acord Ciutadà.

[+] Veure més

Concretament, a proposta de la Comissió Executiva de l’Acord, en una reunió que va tenir lloc el dilluns 9 de setembre, va acordar-se produir aquests materials, un display i punts de llibre, per contribuir a que la ciutadania prengui consciència de la tasca diària que fan les entitats per construir una Barcelona més inclusiva.

La Barcelona educadora i inclusiva protagonista de la XIX Audiència pública als nois i noies

9-9-2013
130912 audienciapublica.gif

La dinovena edició de l’Audiència pública als nois i noies de Barcelona apostarà per afavorir que els i les joves escolars es comprometin com a ciutadans de ple dret i facin propostes referides a Barcelona com a ciutat educadora i inclusiva.

[+] Veure més

L’Audiència pública és una forma de participació de l’alumnat de la ciutat –de 6è de primària fins a batxillerat- per tal que facin propostes a l’Ajuntament de la ciutat, donant veu als ciutadans i ciutadanes més joves. Després d’un procés de reflexió i treball col·lectiu durant el curs escolar, el jovent presenta les seves conclusions en una audiència pública presidida per l’Alcalde.

Els principals objectius d’aquesta edició són la reflexió i el debat sobre accions per assolir la meta d’una Barcelona més inclusiva i solidària, donar a conèixer experiències d’inclusió que es desenvolupen als barris de la ciutat i presentar l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el conjunt d’entitats i associacions socials de la ciutat que treballen conjuntament per afavorir la inclusió social.

Les entitats socials de la ciutat presents als Mundials de Natació de Barcelona 2013

5-8-2013
130810 gotesolidaries.gif

Durant la celebració dels Mundials de Natació 2013, que Barcelona va acollir els mesos de juliol i agost, la ciutat va projectar la seva dimensió social a través del projecte Gotes Solidàries. En el marc d’aquesta iniciativa, al Planet Water Village, es va instal·lar un estand de la Barcelona Inclusiva, on les entitats socials de la ciutat que hi estaven interessades van poder donar a conèixer les seves iniciatives.

[+] Veure més

Les 23 entitats participants han valorat molt positivament aquesta experiència tant per poder estar presents en una competició internacional d’aquestes característiques, com per l’oportunitat que representa per poder sensibilitzar la ciutadania i fer difusió de la tasca que desenvolupen i dels projectes que tenen en marxa.

L’organització d’activitats i tallers tant per part de persones voluntàries, com de persones usuàries o professionals de les entitats, van dinamitzar l’activitat al Village i van contribuir a traure l’atenció d’esportistes, turistes, infants i barcelonins i barcelonines.

Concretament, han participat les següents entitats: l’Associació Benestar i Desenvolupament, l’Associació Catalana de Llevadores, l’Associació Discapacitat Visual Catalunya, l’Associació voluntaris 2000, Càritas, el Club Esportiu LGTB Panteres Grogues, CONEX-Fons de Coneixement i Experiències, DINCAT, El Gra de Blat, la Federació ACELL, la Federació Catalna d’Associacions Familiars d’Alzheimer, la Fundació Ared i Salta Empresa d’Inserció, la Fundació Esclerosi Múltiple, la Fundació Esportsalus, la Fundació IReS, la Fundació Mambré, la Fundació Síndrome Tourette, la Fundació Tallers, el Grup Àgata i la Fundació Oncolliga, LGTB UGT Catalunya, SICAR cat – Adoratrius i el Telèfon de l’Esperança.

Diagnosi 2013 de la Xarxa d’atenció a persones sense llar

1-7-2013
130715 diagnosi2013.gif

El passat 27 de juny la Xarxa d’atenció a persones sense llar de Barcelona va presentar la Diagnosi 2013, un informe en què s’actualitzen les dades anuals sobre el sensellarisme a la ciutat.

[+] Veure més

L’informe, elaborat a partir de les dades d’observació del Servei d’Inserció Social (SIS), vol ser una radiografia de les característiques de les persones usuàries dels equipaments especialitzats en l’atenció nocturna a les persones sense llar, que es registra cada 12 de març des de l’any 2008.

En l’informe es presenta una aproximació a l’exclusió de l’habitatge i l’impacte de la crisi sobre la realitat de les persones sense llar; es presenten els resultats del recompte realitzat per les entitats de la XAPSLL i de les dades estadístiques disponibles sobre les persones sense sostre que vivien a la ciutat durant el mes de març de 2013; i es formula una revisió de les darreres propostes d’intervenció i de millores en les polítiques públiques de lluita contra el sensellarisme.

L’Acord Ciutadà impulsa el desplegament d’una Estratègia compartida per la inclusió social

20-6-2013
130711 estrategiacompartida.gif

Amb la celebració de la Jornada Anual de l’Acord Ciutadà va començar el procés d’incorporació a l’Estratègia compartida d’aquelles actuacions que les entitats i organitzacions de la ciutat desenvolupen per fer de Barcelona una ciutat més inclusiva.

[+] Veure més

Durant la jornada, va aprovar-se una declaració de compromís amb l’Estratègia compartida on s’emplaçava a les entitats i organitzacions de la ciutat i de l’Acord a implicar-se i comprometre’s amb l’Estratègia, integrant aquelles accions que realitzen amb recursos propis o en les quals participin altres finançadors o administracions públiques.

Barcelona reuneix nou ciutats europees en unes jornades sobre inclusió social d’Eurocities

13-5-2013
130513 eurocities.gif

Barcelona reuneix les nou ciutats europees més actives en inclusió social en una Jornada Tècnica convocada per EUROCITIES.

[+] Veure més

Els dies 5, 6 i 7 de juny es van reunir a Barcelona personal tècnic de les nou ciutats més actives en inclusió social d’Europa. Convocades pel grup de treball “Cities for Active Inclusion” (un projecte d’Eurocities) han conegut directament i debatut en relació a algunes de les experiències més innovadores en la gestió de la inclusió social a Barcelona.

S'han visitat centres de serveis socials renovats, el programa Radars de detecció de situacions de risc social amb la participació del veïnat, menjadors socials municipals, o centres de salut gestionats pels propis metges.

Com a colofó de la visita, els tècnics han participat en una Jornada Nacional que per primera vegada ha reunit tots els responsables de plans d’inclusió social municipal d’arreu de Catalunya. La Jornada ha estat organitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona i ha permès a les nou ciutats presentar les experiències de més èxit en àmbits com la integració de la immigració, la lluita contra la pobresa o l’ocupabilitat dels i les joves.

Formen part del grup les ciutats de Barcelona, Bimingham, Rotterdam, Copenhaguen, Estocolm, Brno, Sofia, Bolonya i Lille.

Presentat públicament el Pla d’Inclusió Social i l’inici de l’estratègia compartida

3-4-2013
130403 plainclusio.gif

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona va ser l’escenari, dimecres 3 d’abril, de la presentació a la societat civil i al conjunt d’entitats que formen l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015.

En bona part de les intervencions va destacar-se que, com consta en la quarta línia estratègica del Pla d’Inclusió, s’impulsarà una estratègia compartida amb les entitats de l’Acord Ciutadà i el tercer sector social. L’estratègia compartida vol articular tots els recursos públics, d’iniciativa social i de voluntariat de la ciutat per fer front a la crisi social i donar respostes més eficaces a les necessitats socials de Barcelona.

[+] Veure més

Durant l’acte van intervenir, entre d’altres, l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias; la Tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, i Àngels Guiteras, com a representant del Consell de Govern de l’Acord Ciutadà.

L’Acord Ciutadà ja suma 500 entitats i organitzacions membres!

20-3-2013
130320 500entitats.gif

Estem d’enhorabona! L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva ha assolit la xifra de 500 entitats, organitzacions i institucions adherides.

[+] Veure més

Des de l’any 2006, l’Acord continua sumant noves organitzacions per treballar conjuntament vers la inclusió social a la ciutat!

Barcelona aprova el Pla per a la Inclusió Social 2012-2015

21-12-2012
121227 plainclusio.gif

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat, divendres 21 de desembre de 2012, el Pla d’Inclusió Social de Barcelona 2012-2015.

[+] Veure més

El Pla, basat en una estratègia compartida amb la societat civil per reduir les desigualtats socials i activar la ciutadania, va ser presentat, dimecres 19 de desembre en roda de premsa a la Sala Lluís Companys, per l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat per la Tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, i la coordinadora de Creu Roja a Barcelona, Antònia Giménez.

L’Alcalde presideix el Consell de Govern de l’Acord el dia que es presenta el Pla per a la Inclusió Social 2012-2015

19-12-2012
cdg1p.gif

Dimecres 19 de desembre l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit, per primera vegada, la reunió del Consell de Govern de l’Acord, que ha tingut lloc al Saló de Cròniques de l’Ajuntament.

Durant la sessió s’ha explicat la singularitat de l’Acord, el procés participatiu del Pla per a la Inclusió Social de Barcelona dut a terme en el marc de l’Acord i s’han analitzat els principals reptes d’inclusió social de la ciutat.

[+] Veure més

A aquesta sessió han assistit les entitats membres del Consell, diverses persones convidades en representació de les 9 xarxes d’acció de l’Acord i les persones referents de cadascuna de les xarxes.

Posteriorment, a la Sala Lluís Companys, l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat per la Tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, i la coordinadora de Creu Roja a Barcelona, Antònia Giménez, han presentat en roda de premsa el Pla per a la Inclusió Social, basat en una estratègia compartida amb la societat civil per reduir les desigualtats socials i activar la ciutadania.

Síntesi de les principals intervencions:

Fira Solidària de Nadal d’economia social

10-12-2012
1212 firasolidaria.gif

En el marc del conjunt d’activitats i esdeveniment que Barcelona promou durant el Nadal per ajudar a les entitats del tercer sector que treballen amb les persones més vulnerables, destaca la Fira de Nadal solidària que tindrà lloc als Jardinets de Gràcia del dissabte 15 al diumenge 23 de desembre.

Durant 9 dies les entitats, empreses d’inserció i centres especials de treball de la Xarxa d’economia social de Barcelona, des dels quals es garanteixen llocs de treball per a persones amb especials dificultats d'inserció, podran donar a conèixer la tasca que desenvolupen i vendre els productes que fabriquen.

[+] Veure més

La Fira també vol ser un espai de difusió i sensibilització entorn de l’activitat d’aquestes entitats que promouen la inserció social i laboral d’aquelles persones i col·lectius amb dificultats d’inserció o en situacions d’exclusió social.

Promouen aquesta Fira l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i, concretament, des de la Xarxa d’economia social de Barcelona en col·laboració amb les entitats i federacions d’inserció sociolaboral.

Tu ets l’amic invisible de Barcelona! Suma’t a les ONG socials!

27-11-2012
1211205 ongosocialsi.gif

L'Ajuntament de Barcelona en el marc de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva s’ha afegit a la campanya “Suma’t a les ONG socials” promoguda per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya amb la voluntat de promoure el voluntariat social, especialment durant les dates nadalenques.

Amb la campanya, que té com a eslògan “Suma’t a les ONG socials. Tu ets l’amic invisible de Barcelona” es vol aprofitar el Nadal per fer créixer el compromís i la implicació activa de la ciutadania per construir una ciutat més inclusiva.

[+] Veure més

D’aquesta manera es poden incorporar persones voluntàries a les activitats que les entitats socials de la ciutat realitzen durat les festes nadalenques, garantint la possibilitat d’establir amb posterioritat col·laboracions a llarg termini.

Les persones que vulguin esdevenir voluntàries poden trucar al telèfon 93.320.35.46 (de 10 a 22h), un servei d’atenció que informa de les entitats que requereixen voluntariat i que deriva els oferiments de col·laboració. El servei romandrà actiu del 27 de novembre al 28 de desembre, excepte els dies 25 i 26.

També poden consultar la web www.donemelmillordenosaltres.cat, que compta amb una borsa de voluntariat amb ofertes arreu de Catalunya i, singularment, una oferta de voluntariat per aquelles activitats que tinguin lloc durant el període de Nadal a Barcelona.

En la gestió i recollida de dades que han permès configurar aquesta borsa de voluntariat han col·laborat l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i la Federació Catalana del Voluntariat Social.

Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya de Nadal de l’Ajuntament de Barcelona “Bon Nadal, un Nadal per compartir”, que posa l’accent en el valor de la solidaritat, i en la qual s’emmarquen altres propostes com la Fira Solidària, o el Galet solidari, una polsera solidària amb el símbol d’un galet que es posarà a la venda al preu de 2 euros per recaptar fons per algunes entitats socials de la ciutat.

Aquest Nadal promovem el voluntariat i la ciutadania activa

26-10-2012
121026 nadalsolidari.gif

L’Ajuntament, en el context de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i conjuntament amb la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, vol impulsar una campanya de sensibilització social que promogui la ciutadania activa i el voluntariat, especialment en les dates nadalenques.

[+] Veure més

L'objectiu que es pretén és mobilitzar la participació per fer de Barcelona una ciutat més inclusiva i solidària. La campanya fomentarà la incorporació de noves persones voluntàries a les entitats socials de la ciutat per tal de donar suport a aquestes activitats promogudes durant els dies de Nadal, tot garantint la possibilitat d’establir posteriorment col·laboracions a llarg termini.

L'Acord Ciutadà dóna suport a la Marató per la pobresa

24-5-2012
1206 agoraciutadana.gif

Dijous 24 de maig l’Acord Ciutadà va organitzar l’Àgora ciutadana de la Barcelona Social i un acte participatiu al parc de les Tres Xemeneies per fer visible el treball que es desenvolupa a la ciutat per fer front a la pobresa i per contribuir a la Marató per la pobresa promoguda per TV3 i Catalunya Ràdio.

[+] Veure més

Uns actes que, d’una banda, han volgut reconèixer el conjunt de persones i entitats que treballen per la Barcelona Social; i, de l’altra, sensibilitzar i fer visible la important tasca que realitzen les persones voluntàries vers la inclusió social a la ciutat.

Diagnosi 2011

12-4-2012
120412 diagnosi2011.gif

La Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, creada en el marc de l’Acord Ciutadà, va presentar el dijous 12 d'abril l’informe “Diagnosi 2011. La situació de les persones sense llar a Barcelona el 8 de novembre de 2011 i l’evolució dels serveis residencials”.

[+] Veure més

El projecte ha estat promogut per la Xarxa i ha comptat amb la col·laboració de gairebé 700 persones voluntàries que van fer possible el recompte de persones sense llar la nit del 8 de novembre i de l’Obra Social La Caixa.

Recull de premsa:

L’Ajuntament i entitats del tercer sector sumen forces contra la crisi

10-4-2012
120410 elperiodico.gif

El Periódico de Catalunya edita des d’aquest mes d’abril el suplement +Persones, un suplement de solidaritat ciutadana que tindrà una periodicitat mensual.

Aquest primer mes, a la pàgina 11, s’informa sobre l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, la Declaració “Barcelona s’uneix per fer front a la crisi social” i el Pla per a la Inclusió Social 2012-2015.

[+] Veure més

Declaració "Barcelona s'uneix per fer front a la crisi social"

16-3-2012
jornada 2012 3q.

L'Ajuntament de Barcelona i 472 entitats i organitzacions han aprovat una declaració per fer front a la crisi social i per treballar plegats per promoure projectes i xarxes de col·laboració que busquin millorar la inclusió social a la ciutat i donar una resposta més eficaç a les necessitats de la ciutadania. La presentació del manifest s'ha fet en el marc de la Jornada Anual de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

[+] Veure més

L'Ajuntament de Barcelona i 472 entitats i organitzacions socials de la ciutat, han aprovat, per primera vegada, una declaració per lluitar junts contra les conseqüències de la crisi social i donar una resposta conjunta.

Així, en el marc de la Jornada Anual de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, aquest divendres s'ha presentat el text, en què constaten "la necessitat d'establir uns objectius i uns programes que articulin tots els recursos públics d'iniciativa social i voluntaris".

El manifest també destaca la importància del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015, que està elaborant l'Ajuntament amb la participació de les entitats, i que, segons ha explicat la tinent d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ja està en una fase molt avançada d'elaboració i es podria aprovar abans de l'estiu.

L'Acord Ciutadà ja és a Twitter

1-3-2012
1203 twitter.gif

A partir d'aquest mes de març ja podeu seguir l'Acord Ciutadà al Twitter: @AcordCiutada

L'Acord ha fet una aposta per les xarxes socials amb la creació d'un compte de Twitter a través del qual poder compartir i difondre informació i establir un noves vies de comunicació amb les entitats membres i la ciutadania.

[+] Veure més

De cara a la Jornada Anual, s'ha creat una etiqueta o hashtag #Acord2012, amb la voluntat de dinamitzar-la i facilitar nous canals de participació i interacció entre les persones assistents.

Campanya ciutadana per desmuntar tòpics i rumors en immigració

22-2-2012
1203 rumorsimmigracio.gif

L'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya signaran un conveni per impulsar, entre d'altres, una campanya ciutadana de sensibilització per desmuntar rumors, tòpics i arguments falsos vinculats a la Immigració.

[+] Veure més

Mitjançant aquest acord, les tres administracions sumaran sinergies col·laborant en una estratègia a tot Catalunya que trenqui els rumors infundats sobre el fet migratori i compartiran continguts a partir de l'experiència adquirida per cada institució.

La ciutat de Barcelona va ser pionera amb aquest tipus d'iniciatives amb la constitució i posada en funcionament de la Xarxa Barcelona Antirumors, una xarxa que agrupa 245 membres i que de manera voluntària han elaborat tot un seguit de materials per trencar tòpics sobre les persones immigrades.

La presentació de la iniciativa ha anat a càrrec de la Ima. Sra. Maite Fandos, quarta tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona; la Sra. Mireia Solsona, diputada ajunta d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, i el Sr. Xavier Bosch, director general per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família.

El Patronat Municipal de l'Habitatge rep el Premi Nacional d'Habitatge 2010

8-9-2011
110915 patronathabitatgel.gif

El Patronat Municipal de l'Habitatge, l'organisme administrador d'habitatge públic de l'Ajuntament de Barcelona, ha rebut el Premi Nacional d'Habitatge 2010 que atorga el Ministeri de Foment.

[+] Veure més

Entre d'altres elements, el jurat que concedeix el premi ha valorat que el Patronat promou una arquitectura de qualitat a preus assequibles per a persones amb menys recursos, de tal manera que aquestes persones puguin accedir a un habitatge. També es destaca que "ha adaptat els seus objectius de promoció pública d'habitatge a les necessitats canviants de la societat".

L'organisme és un dels principals promotors públics d'habitatge de Barcelona i el principal administrador del parc públic d'habitatges socials de la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona incorpora criteris socials als contractes d’obres de manteniment d’edificis municipals i manteniment de via pública

1-6-2011
110208 xarxainsercio.gif

La publicació d’aquest plec suposa un important pas endavant en la incorporació de clàusules socials a la contractació municipal, que es va impulsar de forma significativa al desembre de 2008 amb l’aprovació de la Mesura de Govern per la Contractació Responsable.

[+] Veure més

La mesura beneficiarà especialment les empreses amb compromís de responsabilitat social, als Centres Especials de Treball i a les Empreses d’Inserció. En concret s’ha incorporat en l’objecte del contracte, a més de la prestació del manteniment dels edificis, un doble objectiu:

- Potenciar la contractació de persones amb especials dificultats d’inserció en el mercat laboral.
- Potenciar la contractació de serveis a Empreses d’Inserció i als Centres Especials de Treball.

La Xarxa d’Inserció Sociolaboral participarà, a través de Barcelona Activa, en la derivació de persones amb especials dificultats d’inserció al mercat de treball per a la seva contractació.