Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Doctorat Picasso

El Doctorat Picasso és un programa de formació superior d’accés obert i gratuït en conveni entre el Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu Picasso de Barcelona. Pretén revisitar Picasso des de la creativitat contemporània i fer de Barcelona la ciutat de referència en la recerca picassiana internacional.

El fil conductor, tant de l’edició actual com de la primera, és el de l'escriptura picassiana i la seva capacitat d'incidència i hibridació en la producció actual. Les responsables acadèmiques del programa són la Dra. Jèssica Jaques i la Dra. Androula Michael, juntament amb el Dr i director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon.

Ubicat enguany a les plataformes en línia, el Doctorat Picasso entoma el repte d’obrir nous espais de pensament i creativitat. Convida a la presència en línia de totes les persones amb interès pels processos creatius picassians, tinguin o no formació acadèmica. Qui ho desitgi i tingui la formació acadèmica requerida (300 cr. ECTS) podrà accedir a la sol·licitud d’admissió al procés doctoral, que serà considerada amb la presentació i avaluació d’un projecte de tesi doctoral. En aquest cas, cal consultar les condicions d’accés al doctorat de la UAB i contactar amb Jessica.Jaques@uab.cat.

La conferència inaugural, a càrrec del Dr. Eugenio Carmona (Universidad de Málaga) amb el títol Picasso: pulsión vernacular y devenir histórico va tenir lloc el passat divendres 23 d’octubre de 2020:


Les sessions tenen lloc els dijous o divendres alterns, del novembre de 2020 al juny de 2021 i són a càrrec d’estudiosos picassians tant nacionals com internacionals. Les propostes són en català, castellà, francès o anglès i, si és necessari, es disposa de traducció simultània.

Per a més informació cal escriure a a l’adreça: picassouab@gmail.com
Trobareu més informació a: http://greta.cat/doctorat-picasso

Sessions online en obert:
SESSIÓ 11 DOCTORAT PICASSO 2020-2021: «Esto no tiene nada que ver con las Meninas». Escenografías Picassianas más allá del teatro
A càrrec Bàrbara Bayarri (UAB) i Àger Perez Casanovas (UAB)
6 maig 2021, 18.30–20.00 h.
En línia, coordenades després del resum.

RESUM:

En este audiovisual, realizado en colaboración con el Museu Picasso de Barcelona, Bàrbara Bayarri y Àger Pérez Casanovas exploran las salas de Las Meninas de Picasso como un dispositivo expositivo - con sus técnicas, discursos y prácticas propios - preguntándose cómo se vive este espacio y sus tiempos desde el cuerpo de los y las visitantes. A partir del concepto de escena de Andrea Soto Calderón, las salas del museo devienen superfícies de interconexiones y de generación de gestos, donde hay una interacción entre diferentes agentes, desde los humanos, a las obras de arte, a los elementos arquitectónicos. Las preguntas que guían este ejercicio son ¿cómo se pone en escena este ofrecimiento de conocimiento en el dispositivo expositivo? ¿Cuáles son las limitaciones de éste en el contexto de los museos patrimoniales como son los centros con colecciones picassianas? Y aún más allá, ¿Cómo pueden las estrategias escenográficas potenciar el dispositivo expositivo para que sea una fuente de generación de conocimiento desde la performatividad?
Finalmente, se aborda la pieza teatral-poética picassiana El entierro del Conde de Orgaz para pensar la interacción desde las estrategias espacio-temporales que ofrece la propia escritura picassiana; estrategias que permiten reconfigurar la posición y la relación que establecemos con la serie de Las Meninas. Después del visionado del audiovisual (40min), se procederá a un diálogo y un fórum abierto de preguntas con las investigadoras.


ZOOM:
https://zoom.us/j/95596998540?pwd=NjlhNERpdzk5VEVCSDd1b0ZBME1uQT09

Meeting ID: 955 9699 8540
Passcode: 325828

Continguts relacionats