Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Jaume Sabartés. Barcelona, 1881 – París, 1968

Escultor i escriptor. És estudiant a la Llotja. Amb el pseudònim Jacobus Sabartés escriu proses i poemes i col·labora a la revista Joventut. Assidu dels Quatre Gats, forma part, a Barcelona i a París, del grup de Picasso, a qui coneix des de 1899, i amb qui l’unirà una amistat al llarg de tota la vida. Sabartés és un propagandista entusiasta de l’obra de Picasso. El 1935 s’instal·la a París i esdevé el seu secretari particular. Publica la biografia de l’artista i altres escrits sobre la seva vida i obra.

Picasso va fer nombrosos retrats de Sabartés amb llapis o a l’oli a través dels quals s’entreveu un coneixement profund del personatge i una especial complicitat.

Sabartés fou un enllaç eficaç entre Picasso i Catalunya; concretament, va donar la seva col·lecció d’obres de l’artista a l’Ajuntament de Barcelona per tal de crear el Museu Picasso de Barcelona, inaugurat el 1963, amb el nom de Col·lecció Sabartés.

Brassaï va recollir una conversa amb Sabartés del dia 6 de juny de 1962.

Malgré la maladie qui l’a frappé, je trouve devant moi un Sabartés transformé, heureux... ce musée Picasso de Barcelone est l’aboutissement de son dévouement, le couronnement de sa vie, son apothéose

(Brassaï. Conversations avec Picasso (1964).
París, Gallimard, 1997, p. 371).

El 2007 la ciutat ha donat el nom de plaça Sabartés al nou espai urbà remodelat a la part posterior del Museu Picasso, entre els carrers Montcada i Flassaders.

El 2008 el museu ha obert un nou Espai Sabartés, que incorpora la nova adquisició: un retrat de Sabartés com un faune, un oli sobre paper de 1946.