Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

El palau Meca Montcada, 19

Palau dels s. XIII-XIV reformat el s. XVIII, com els altres palaus del carrer. S’articula al voltant d’un pati central seguint el model medieval. Al seu interior, a la planta principal, es conserven enteixinats medievals policromats i sostres decorats del s. XIX.

Per la documentació més antiga coneguda, sabem que l'any 1349 el palau era propietat de Jaume Cavaller, conseller en cap de l'Ajuntament de Barcelona. La seva filla Felipona es va casar amb el polític Ramon Desplà. El seu fill Ramon Desplà i Cavaller va convertir el palau Desplà en l'edifici més important de tota l'illa de cases.

El s. XVI, va passar a mans del llinatge Cassador o Caçador i els seus successors, els marquesos de Ciutadilla, el primer dels quals va ser Josep Meca i Caçador, de qui el palau encara conserva el nom. La seva vídua el va vendre el 1719 al mercader Segimon Milans. La família Milans va impulsar la gran reforma de l'edifici, que havia estat destruït en gran part pel bombardeig de 1714.

Llegat als Germans de la Doctrina Cristiana, el 1901 s'hi va establir el Montepío de Santa Madrona, que va ser incorporat a l'obra social d'una entitat bancària. Aquesta i l'Ajuntament de Barcelona signaren, el 5 de desembre de 1977, un acord de cessió del palau. Gràcies a aquest acord, el 1981 es va emprendre el projecte de reforma i ampliació del Museu Picasso, que s'inaugurà l'11 de gener de 1982. La reforma va servir per annexar el palau Meca als palaus Aguilar i del Baró de Castellet.