Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

El palau del Baró de Castellet Montcada, 17

Palau d’origen medieval profundament reformat el s. XVIII. S’articula al voltant d’un pati central seguint el model medieval. A la façana es conserva un relleu de temàtica religiosa del s. XVI i, a l’interior, un magnífic saló neoclàssic a la planta principal.

La història dels propietaris es remunta als s. XIII i XIV. Al s. XV va ser propietat del llinatge Gerona. Entre el XVI i el XVIII va anar passant, entre vendes i herències, a mans de diverses famílies de l’aristocràcia i la burgesia catalanes.

Rep el nom del títol que el rei Carles IV va atorgar, el 1797, a Marià Alegre d'Aparici i d'Amat, propietari i renovador de l'edifici.

El baró de Castellet va fer construir un saló neoclàssic a mitjan s. XVIII, amb elements de marbre i relleus policromats, amb una mescla d'elements clàssics i barrocs que donen a l'estança la sumptuositat del classicisme europeu. A la seva mort, el 1831, el baró el va llegar a l'Hospital de la Santa Creu.

A la segona meitat del s. XIX l’edifici va ser llogat per diferents estadants fins que el va comprar la família Rius. A la dècada de 1950 va passar a ser propietat de l'Ajuntament de Barcelona.

castellet2_1 castellet2_1 castellet2_1 castellet2_1