Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Participa

Vilató 1921-2000. Barcelona – París. Un camí de llibertat

PRORROGADA FINS L'11 DE NOVEMBRE.

El museu serà una de les cinc seus de l’exposició–homenatge que l’Ajuntament de Barcelona dedica a aquest artista.

Nebot de Picasso, Javier Vilató mantingué una estreta relació amb el seu oncle i va ser clau en el procés de donació que l’artista va realitzar l’any 1970 a la ciutat de Barcelona.

Vilató 1921-2000. Barcelona-París. Un camí de llibertat

A partir del 17 de maig es podrà visitar al Museu Frederic Marès, Fundació Vila Casas, Sala Dalmau, Galeria Joan Gaspar i Museu Picasso, l’exposició «Vilató (1921-2000). Barcelona-París. Un camí de llibertat».

Aquesta exposició, en cinc seus, està comissariada pel fill de l’artista, Xavier Vilató i coordinada per Pilar Vélez, directora dels museus del DHUB. La mostra vol retre homenatge a un artista vital, apassionat i incansable, que conreà la pintura, el gravat i l’escultura, primer a Barcelona i, des del 1946, a París, on anà becat per l’Institut Francès de Barcelona i on s’instal·là definitivament.

A la vegada, l’Ajuntament de Barcelona vol agrair amb aquest homenatge la participació de l’artista en el procés de donació que va realitzar Pablo Picasso, el seu oncle, l’any 1970 a la ciutat de Barcelona. Aquesta donació de les obres que els Vilató Ruiz van custodiar durant dècades al domicili familiar després de la marxa de Picasso a París, a l’inici del segle XX, forma part de l’important patrimoni del Museu Picasso de Barcelona.

Javier Vilató (Barcelona, 1921–París, 2000)

Immers des de menut en el món de l’art, a París, Javier Vilató, nebot de Picasso –fill de la seva germana Lola i del neuropsiquiatra català, Joan Baptista Vilató– s’endinsà en la nova forma de viure i sentir l’art que el gran artista aportà, tot fugint de paràmetres establerts i cercant la seva identitat.

Si algun tret caracteritza la vida i l’obra de Vilató, més enllà de sentir-se sempre atret per la llum del Mediterrani, fet ben palès en el seu ús del color, és el seu interès, o més ben dit, la seva mirada reveladora de l’entorn, sovint l’entorn més pròxim, gairebé íntim. Per això, Vilató sempre fou un gran retratista, fins a l’últim moment en què treballava intensament el retrat escultòric. Tant de les dones estimades, dels fills, dels amics, com dels animals amb els que sempre compartí la llar –els gossos, els cavalls o els insectes–, com a retratista, al capdavall, dels objectes domèstics i quotidians com ara una fruitera, un càntir o un llum. Temes, tots ells, que reflectien la seva personal reflexió del viure d’una manera lliure, enèrgica i apassionada.

Javier Vilató al seu estudi del Boulevard Raspail

(+) Museu Picasso GENT

Del 17 de maig al 30 de setembre de 2012

PRORROGADA FINS L'11 DE NOVEMBRE

A més de presentar una sèrie de documents impresos, manuscrits i fotogràfics que ajuden a conèixer la trajectòria i el món de l’artista, es mostren una trentena d’obres pictòriques, sempre protagonitzades per la figura, fonamentalment femenina, retrats visibles o camuflats de les seves companyes i algun autoretrat.

Entrada gratuïta

(+) Museu Frederic MarèsEN BRONZE

Del 17 de maig al 30 de setembre de 2012

Exposició dedicada a l’escultura en bronze que Vilató conreà els darrers tres anys de la seva vida (1997-2000). En morir, deixà disset obres, també retrats, deu de les quals es poden veure al pati del museu, a l’aire lliure, tal com li hauria agradat a l’artista.

(+) Museu Frederic Marès

(+) Fundació Vila Casas BESTIOLES

Del 17 de maig al 22 de juliol de 2012

S’exposen una cinquantena d’obres, els protagonistes de les quals són sempre animals: els seus gossos, Blanquito i Canela, els ases o els mosquits que l’acompanyaven les nits d’estiu a Lo Mompeán (Alacant), la puput, ocell estimat... veritables retrats plens de vida, sensibilitat i càlida ironia.

(+) Fundació Vila Casas

(+) Sala Dalmau COSES

Del 17 de maig al 27 de juliol de 2012

Aquesta exposició se centra en la pintura de natures mortes: gerros, fruiteres, instruments musicals, fruites... Una trentena d’obres, bona mostra del seu interès pels objectes que formaven part del seu entorn més pròxim i del gust per aquest gènere des de l’inici de la seva carrera artística.

(+) Sala Dalmau

(+) Galeria Joan Gaspar EN PAPER

Del 17 de maig al 30 de juny de 2012

Un grup d’estampes i uns quants llibres constitueixen l’exposició dedicada al gravat, que tingué un lloc important en la producció de Vilató. L’any 1939, de la mà del seu oncle, va fer el seu primer gravat en coure al taller Lacourière de París. Bon coneixedor de totes les tècniques, esdevingué un gran gravador i, alhora, un gravador també al servei de la bibliofília.

(+) Galeria Joan Gaspar

  • - Museu Picasso: GENT "Vilató 1921-2000. Barcelona-París.
    Un camí de llibertat"
  • - Direcció Bernardo Laniado-Romero
  • - Comissariat Xavier Vilató
  • - Coordinació general Pilar Vélez, coordinadora general del projecte i directora dels museus del DHUB
  • - Coordinació de l'exposció Gent Malén Gual, conservadora del Museu Picasso