Peix sobre fons fosc
Canes, 16 de maig de 1957
Plat espanyol, Ø 42.5cm
MPB 112.449
Donació Jacqueline Picasso, 1982

INTRODUCCIÓ

Aquesta exposició commemora el trentè aniversari de la donació de Jacqueline Picasso a la ciutat de Barcelona de 41 ceràmiques úniques. Aquests plats, gerros i tasses van ser alguns dels regals que Jacqueline va rebre de Picasso durant les dues dècades que van passar plegats.

Una secció preliminar presenta retrats en ceràmica de Jacqueline i una esplèndida pintura a l'oli d'ella, que Picasso li va dedicar i regalar, a banda d'una sèrie de fotografies que documenten la relació que van mantenir a través de la ceràmica i la primera mostra de la donació a Barcelona, el 1982. Les obres donades han estat agrupades quatre sèries que segueixen una cronologia general, segons forma i tècnica. La imagineria escollida per Picasso per pintar aquestes obres va del nu, l'escena arcadiana o la cursa de braus a criatures de la natura o mítiques. Les mateixes formes de la ceràmica servien d'inspiració a l'artista: un plat oblong, per exemple, es transformava fàcilment en marc per a peixos o ocells o en cap de faune.

L'art antic és sempre present en la interpretació de Picasso de la pintura de vasos grecs. Els plats rodons proporcionaven una analogia amb una plaça de toros, i l'artista els omplia sovint amb les seves pròpies i imaginatives escenes taurines. L'obra més famosa de la donació, i exposada dues vegades en vida de Picasso, és el seu gran Peix, un plat espanyol decorat amb una inusual combinació de materials, entre els quals trobem pintures al pastel per a ceràmica.

Acompanya aquesta exposició una àmplia selecció d'obra gràfica de la col·lecció del Museu amb Jacqueline Picasso com a motiu central.

Comissariat: Marilyn McCully i Michael Raeburn