Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 
 • Mitologies, obra gràfica a la col·lecció del museu

  • Data del 24 de novembre 2016 al 19 de març de 2017
  • Al llarg de la seva vida, Picasso es va sentir atret pel món de la mitologia, tal com testimonia un dels seus primers dibuixos conservats; Hèrcules (1890), heroi mític conegut per la seva força sobrehumana.

   El Picasso gravador recrea escenes i personatges extrets del fecund món de la mitologia grecoromana. Descriu mites i narra històries que antany fonamentaren una religió o un sistema de creences, i que han perdurat fins als nostres dies, de manera especial en el món de les arts plàstiques. En aquest univers irreal amb pretensió de veracitat, relatat per uns i per altres en el decurs del temps, Picasso, com tants altres artistes, ofereix els seus relats sobre els déus o sobre fenòmens de la natura, més o menys divinitzats, així com llegendes sobre herois i heroïnes; mites que intenten explicar les forces o fenòmens de la natura i les qualitats o realitats morals de l’home individual i de les seves experiències socials, i que representen idees o símbols.

 • Cubisme i guerra. El cristall dins la flama

  • Data del 21 octubre 2016 al 29 gener 2017
  • Els francesos, de la guerra de 1914-1918 en van dir la Gran Guerra. L'horror i el patiment de la primera línia d'aquest enfrontament van quedar reflectits en imatges contundents de fotografies i filmacions. La massacre era una realitat quotidiana a París, que va tenir el front de batalla a poc més de 100 kilòmetres.

   Aquesta exposició explora l'obra d'artistes que, malgrat el conflicte, refusava que testimoniar la guerra o produir propaganda fos el seu deure i van mirar de mantenir vives les noves possibilitats que, entre 1911 i 1914, el cubisme havia obert a París per a la pintura i l’escultura.

   La gran majoria de joves francesos aptes van ser mobilitzats. Els artistes que es van quedar a París, doncs, eren estrangers, massa grans o no aptes per al combat: Pablo Picasso, juntament amb Juan Gris i María Blanchard, també espanyols, el mexicà Diego Rivera, l'italià Gino Severini, l'escultor lituà Jacques Lipchitz, l’esculptor francès Henri Laurens i el pintor Henri Matisse. Fernand Léger i Georges Braque, que van lluitar al front i que van tenir respostes artístiques al conflicte molt diferents, estan també inclosos en aquesta exposició.

 • Últimes donacions i adquisicions 2010-2016

  • Data del 25 de febrer al 15 de maig de 2016
  • Presentació d’una selecció de les obres, imatges i documents més representatius dels fons rebuts pel Museu en els últims anys. Es tracta d'un total de 115 obres de l'artista, 15.871 fotografies de diversos autors, 3.277 fotolits i 24.221 documents textuals relacionats amb Picasso i l'estudi de la seva obra i la seva vida que ara formen part de la nostra col·lecció. La mostra respon a la voluntat del Museu Picasso de donar a conèixer al públic aquests nous fons, que també s'aniran mostrant periòdicament en exposicions relacionades amb la col·lecció del Museu. A més, aquestes donacions i adquisicions responen a una de les principals finalitats de la Fundació: “incrementar el seu patrimoni donant valor a la col·lecció i complementar-la de manera notable”.

 • Pablo Picasso. Escena de circ, amb cavall alat, vista per un tramoista. Mougins, 14 d’abril del 1970. Aiguafort sobre planxa de coure, estampat sobre paper vitel·la Rives (prova Sabartés numerada). 50,5 x 53,5 cm (planxa); 63,5 x 69,5 cm (làmina). Museu Picasso, Barcelona. Donació Família Picasso, 1979. MPB 112.175.Museu Picasso, Barcelona. Fotografia: Gasull Fotografia © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2016

  Els 156 gravats

  • Data del de 26 de maig al 4 de setembre de 2016
  • Entre 1963 i 1972, Picasso retornà al gravat calcogràfic o gravat en metall. En aquest període va treballar amb els germans impressors Piero i Aldo Crommelynck. El resultat d’aquesta col·laboració són, entre d’altres, les dues grans sèries que particularitzen el darrer Picasso gravador, amb més de cinc-cents vint gravats: els 347 gravats, que portà a terme entre el 16 de març i el 5 d’octubre de 1968, i els 156 gravats, que realitzà entre el 24 d’octubre de 1968 i el 25 de març de 1972.

   En la mostra presentem les estampes que configuren la sèrie dels 156 gravats, editada per la Galerie Louise Leiris.

 • Pablo Picasso (atribuïda). Jacqueline Roque a La Californie. Canes, 20 de gener de 1958. Fotografia amb sals de plata. Fons Jaume Sabartés. Adquisició, 2008. Museu Picasso, Barcelona © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2016

  Jacqueline

  • Data del 9 de juny al 4 de setembre de 2016
  • El Museu Picasso ret homenatge, trenta anys després de la seva mort, a Jacqueline Picasso (Jacqueline Roque fins al seu matrimoni, el 1961). La musa i model de Pablo Picasso assumeix aquí el paper de protagonista: les obres i els documents que presentem ens apropen a la seva faceta de mecenes i també de fotògrafa.

   A les sales del Museu, on s’ha exposat la col·lecció de ceràmica durant els últims tres anys, són l’espai idoni per a aquest homenatge. Totes les ceràmiques, així com l’oli La dona de la còfia, són donació de Jacqueline i una mostra evident de la generositat i l’afecte que van marcar la seva relació amb aquest museu, que va veure néixer. La selecció de fotografies ens revela una Jacqueline poc coneguda, com a fotògrafa i documentalista privilegiada de la vida íntima de l’artista i el seu entorn.

 • Picasso, fotografia i ceràmica

  • Data del 23 de juny al 30 d’octubre de 2016
  • El 1955 va tenir lloc a Canes el primer congrés organitzat per l’Acadèmia Internacional de Ceràmica, amb motiu del qual es va celebrar una exposició. Pablo Picasso hi participà amb diverses de les seves obres. Aquest setembre té lloc a Barcelona el 47è Congrés, dedicat a la ceràmica en l’arquitectura i l’espai públic. Amb aquest motiu presentem una selecció de fotografies de la nostra col·lecció que documenta el Picasso ceramista.