Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Som ciutat! Fem Tàndem

L’Escola El Turó, situada a Nou Barris, i el Museu Picasso treballen conjuntament des del curs 2018-19 gràcies al projecte Escoles Tàndem, promogut per la Fundació Catalunya La Pedrera i en què també hi col·labora el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Les quatre institucions s’uneixen en el projecte pedagògic i també aniran plegades el curs 2020-21 en el seu tercer any de col·laboració.

En el programa Tàndem, centres educatius que necessiten especialment d’un projecte de renovació pedagògica, col·laboren intensament durant tres anys amb una institució cultural o científica de referència per singularitzar el centre educatiu i aportar innovacions que ajudin a millorar-lo.

Amb aquest projecte amb l’Escola El Turó, el departament d’Educació del Museu ha passat a formar part del dia a dia de l’equip de l’escola.

L’escola ha començat a integrar en les seves eines pedagògiques les estratègies de pensament visual (Visual Thinking Strategies, VTS) que s’utilitzen al Picasso, per exercitar les habilitats verbals, comunicatives i emocionals dels alumnes a partir de les obres d’art.

Aquesta integració de la metodologia VTS s’ha treballat en un marc molt més ampli de replantejament pedagògic del centre, amb diverses accions de renovació liderades pel claustre.

En el context del projecte Tàndem, al primer curs es va treballar en la cohesió i treball en equip del claustre, a partir de la reflexió i l’autoavaluació, amb un curs organitzat pel Museu Picasso.

Durant el segon curs del Tàndem, a més de diverses innovacions que l’escola ha implementat en els àmbits de matemàtiques, lectura, etc., s’ha portat a terme una formació en treball per projectes amb l’art com a eina transversal, que té una correspondència directa amb el treball per ambients que s’ha liderat des del cicle inicial.

Durant el tercer curs, es treballarà en la implementació dels nous plantejaments metodològics i en la gestió emocional a través de les arts, amb l’art impregnant l’ambient de l’escola en tots els àmbits.

La implicació de tots els equips de les entitats participants ha fet possible una tasca de renovació engrescadora que té un impacte directe en la millora del procés d’aprenentatge dels infants de l’escola i que vol integrar a tota la comunitat educativa.

Continguts relacionats

Vegeu també