Exposició
Palau de La Virreina
Del 22 d'octubre al 7 de gener
Ciutadana Maria Aurèlia Capmany
Escriptora i dona d'acció
Àmbits de l'exposició
1918-1931: La nena modernista
Maria Aurèlia neix el 1918, en el si d'una família il·lustrada, catalanista i republicana, immersa en els valors i l'estètica del Modernisme
"Les nenes noucentistes anaven amb palmó i el clatell pelat. Jo, com que era una nena modernista, anava amb palma i tirabuixons".
1931-1939: La noia de l'Institut Escola
L'entrada a l'Institut -Escola de la Generalitat és per a ella una revelació, l'accés a un món ple de possibilitats meravelloses a l'abast, així com la descoberta d'ella mateixa, de les seves capacitats.
"Recordaré sempre el moment de la proclamació de la República, veient entrar a la nostra botiga de la Rambla els amics del meu pare, amb llàgrimes als ulls, abraçant-lo i cridant: Ja la tenim! Ja la tenim!".
1939-1945: Negra nit
L'any 1939, amb la victòria franquista, es posa en marxa una violenta i sistemàtica repressió política, cultural i lingüística.
"Un avenir més negre que una gola de llop. I un passat lluminós i potent, (…) aquell món que jo havia deixat a l'altre cantó de la guerra i que s'havia anat convertint en un paradís perdut".
1945-1962: Contra els elements
A més de l'opció de Maria Aurèlia per la pedagogia i la literatura, una segona tria determina la seva trajectòria: després d'algunes provatures, renuncia al model de dona i de vida que l'època imposa.
"De sobte, vaig pensar, mai no seràs una dona com cal, passi el que passi faràs el que vols fer".
1960-1967: L'Escola Adrià Gual
Ricard Salvat hi aporta el seu coneixement dramatúrgic i el model de realisme èpic brechtià, mentre que Maria Aurèlia hi aporta la seva capacitat pedagògica i la seva vasta cultura humanística i literària.
"El teatre m'atrau i m'esvera a la vegada. M'atrau la vivacitat, la urgència, la carnositat de la seva composició, i em repugna la promiscuïtat, la transacció constant, la impossibilitat de dominar aquell nu de creativitat que es forma".
1962-1983: Escriptora i mestressa generacional
Amb l'esclat editorial dels seixanta, té lloc també l'establiment d'una ortodòxia literària que resulta perjudicial per a alguns, entre els quals Maria Aurèlia. El 1967, sortosament, trobarà aixopluc a l'editorial Nova Terra, mentre el premi Sant Jordi de 1968 per Un lloc entre els morts li reportarà un vast reconeixement.
"L'esperit noucentista ha rebrotat en els nostres crítics d'avui. Es troben perfectament bé enfront de la poesia: la classifiquen, l'esglaonen, ara en treuen unes, ara n'hi posen unes altres, com si fessin solitaris, i no tenen temps per preocupar-se de la novel·la".
1966-1976: Pionera del feminisme
La dona a Catalunya, publicada per Maria Aurèlia el 1966, obté una ressonància extraordinària i esdevé origen i referència del moviment feminista de postguerra, que culminarà amb les Jornades Catalanes de la Dona de 1976.
"La dona no aconseguirà res si no comprèn i accepta que la seva lluita no és una lluita a favor de la dona sinó a favor d'una persona oprimida, utilitzada, injustament tractada. I precisament per això (…) farà causa comuna amb totes les reivindicacions justes de la terra, les laborals, les nacionals, les racials".
1983-1991: Regidora de Barcelona
L'any 1983, Pasqual Maragall ofereix a Maria Aurèlia incorporar-se a la candidatura municipal per fer-se càrrec de la Regidoria de Cultura de la ciutat. No dubta en la resposta, ho accepta immediatament.
"Fer de la política allò que ha de ser, allò que significa en la llengua grega: l'exercici responsable del civisme, l'activitat incessant de sol a sol, per tal que la pròpia ciutat sigui el lloc més habitable de la terra".

Activitats complementàries

Dilluns dia 11 de novembre a les 19 h
Palau de la Virreina
Tertúlia-Debat
Maria Aurèlia Capmany: escriptora i dona de teatre.
Presentador: Sr. Guillem Jordi Graells
Intervenen: Josep Montanyès, Montserrat Palau i Josep Anton Codina

Dilluns 18 de novembre a les 19.30 h
Palau de la Virreina (entrada gratuïta)

Espectacle de cabaret: Ca, barret ! - Capmany
Escenes, cançons i monòlegs dels espectacles de kabarett de Maria Aurèlia Capmany representats a la Cova del Drac entre els anys 1968 i 1972.
Intèrprets i direcció: Carme Sansa i Josep Torrents
Música: Josep M. Martí
Dilluns 25 de novembre
Palau de la Virreina(entrada gratuïta)

A les 19.30 h
Espectacle teatral : Però tot això és una altre història i un altre dia la contarem.
Exercici escènic sobre l'obra de Maria Aurèlia Capmany
Intèrprets: Carme Elies i Frederic Roda
Música: Josep Anton Garcia
Direcció: Frederic Roda

Dilluns 2 de desembre a les 19.30 h Palau de la Virreina Tertúlia / debat
Maria Aurèlia Capmany: política i dona d'acció
Presentadora: Rosa M. Puigserra
Intervenen: Raimon Obiols, Eulàlia Vintró i Mireia Bofill
Dissabtes 19, 26 d'octubre, 9 16 i 23 de novembre
Durada: de 10 a 14 h.
Preu: 5,5 €

Escriptores de ciutat
Itinerari a través de Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig
A càrrec de Joan Nogués i Àngels Molner
Barcelona també ha estat una ciutat vista per les dones. En aquest Itinerari es pretén mostrar la ciutat més íntima, que ha estat escenari de la memòria i de la ficció de les tres grans escriptores.
Amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona


Aquesta exposició ha estat promoguda per la Fundació Maria Aurèlia Capmany, amb el suport
de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya