El millor del Zebra Poetry Film Festival de Berlín
De 18.30 a 21.00 h
Ateneu Barcelonès, Sala Verdaguer (c. de la Canuda, 6)
La poesia es fa lloc en tots els camps creatius i en el món audiovisual, cada vegada més. Aquest programa, presentat en col·laboració amb el festival de videoart LOOP, és una selecció de les millors pel·lícules de poesia internacionals presentades al festival Zebra, amb versos famosos de Pablo Neruda, Gonzalo Rojas, Ingeborg Bachmann o John Giorno, entre d’altres. El Zebra Poetry Film Festival, que va néixer en el marc del poesiefestival de Berlín, s’ha consolidat com un fòrum internacional de curtmetratges que tracten sobre el contingut o la forma dels poemes.
Presenta: Thomas Zandegiacomo Del Bel
Organitza: Festival LOOP
30 anys de poesia a Quaderns Crema
A les 19.00 h
Biblioteca Jaume Fuster (pl. de Lesseps, 20-22)
Autors participants: Francesc Parcerisas, Hilari de Cara, Ponç Pons, Helena Vidal i Jaume Vallcorba
Enguany se celebren els 30 anys del naixement de Quaderns Crema, una de les editorials cabdals de la literatura catalana dels darrers anys. Quaderns Crema sempre ha tingut un tracte especial envers la poesia. Alguns dels seus poetes més importants i l’editor Jaume Vallcorba faran un recorregut pels 30 anys de poesia a Quaderns Crema.
Organitza: Biblioteques de Barcelona
Col·labora: Quaderns Crema
«Cafè Central: 20 anys»
A les 19.30 h
Biblioteca Nacional de Catalunya, Espai Zero / Sala de la Caritat (c. de l’Hospital, 56)
Autors participants: Carles Camps Mundó, Antoni Clapés (que a més d’obra pròpia llegirà poemes de Jordi Domènech), Carles Hac Mor i Víctor Sunyol (que també llegirà poemes d’Albert Ràfols-Casamada)
actual. Per celebrar aquesta cinquena part de segle de Cafè Central, us convidem a veure l’exposició «Cafè Central, 20 anys» a la Biblioteca Nacional de Catalunya i a sentir un recital de sis dels poetes més emblemàtics i representatius del catàleg de l’editorial.
Coordina: D. Sam Abrams
Celebració de la publicació pòstuma de Mosaicos, d’Edison Simons
A les 19.30 h
Centre Cultural de la Fundació Cercle de Lectors (c. del Consell de Cent, 323)
Participants: Nicole d’Amonville, Miquel Barceló, Pere Gimferrer i Arnau Pons
Mosaicos aplega els 106 «mosaics» que el poeta panameny Edison Simons (Colón, 1933 – París, 2001) va escriure durant 20 anys, sense interrupció. Poeta nòmada, va viure lluny de l’Istme —i dels ismes— i ho fa fer heroicament i eròticament, al límit. Avançat a la seva època, va dur el càlcul poètic a l’extrem o abisme. Aquesta edició pòstuma permetrà honrar qui, sent un fugitiu respecte a tot, va crear una llengua inèdita de la qual sorgeix una poesia tan singular com rigorosa.
Poetes d’Ucraïna
A les 20.00 h
Verger del Museu Marès (pl. de Sant Iu, 5-6)
Autors participants: Serhíi Jadan, Halyna Kruk, Iurii Zavadskyi, les traduccions d’Andriy Antonovskiy i Catalina Girona i la col·laboració especial de Francesc Gelonch i Carles Hac Mor
L’ucraïnès és la llengua convidada a fi de palesar la riquesa de registres poètics que se’ns revelen actualment en aquest idioma que ha patit la imposició del rus. Aquest panorama permet de veure els substrats de les tradicions líriques d’una literatura desconeguda entre nosaltres. De les influències sobre els poetes ucraïnesos actuals, en destaquen les de les avantguardes de les primeres dècades del segle xx, que a Ucraïna van ser radicalment fructíferes abans del seu anorreament per l’estalinisme.
Serhíi Jadan (Starobilsk, 1974)
Halyna Kruk (Lviv, 1974). Poeta, escriptora de literatura juvenil, traductora i doctora en filologia ucraïnesa. Especialista en la literatura ucraïnesa i europea dels segles XVII i XVIII. El 1997 va publicar els seus dos primers reculls e poesia i va aconseguir fer-se un lloc destacat en la literatura femenina ucraïnesa.
Iuri Zavadsky (Ternópill, 1981). Poeta, informàtic i traductor, doctorat el 2006 en literatura moderna i la poesia a Internet. Els seus interessos literaris es centren en els moviments de l’avantguarda de principis de segle XX, i altres moviments històrics i actuals de la poesia concreta, la poesia sonora i la tecnologia informàtica en l’art. Fa una important tasca per promoure corrents experimentals.
Nit de Poetry Slam: Smoke and Mirrors
A les 20.00 h
Pati del Palau de la Virreina (la Rambla, 99)
Autors participants: Julian Heun (Alemanya), Weronika Lewandowska (Polònia), Neil Beisson (Bèlgica), Sergio Garau (Itàlia), Laura Wilborg (Suècia) i Bernat Feliu (Espanya)
L’espectacle Smoke and Mirrors, dirigit per Felix Römer, ens presenta una perfomance en la frontera entre l’spoken word, el teatre i la música. Jugant amb paraules, estils i atmosferes, Smoke and Mirrors explora les extravagàncies de la societat gràcies a la polifonia i a un viatge plurilingüístic per la poesia. Aquesta serà la primera part d’una nit vibrant organitzada per Hipnòtik.
Organitza: Hipnòtik
Dolors Miquel diu «La dona que mirava la tele» i altres imatges/poemes
A les 20.00 h
Llibreria Documenta (c. del Cardenal Casañas, 4)
Autors participants: Dolors Miquel
Recital per celebrar el 35è aniversari de la llibreria Documenta.
Organitza: kpoetika, de Vilafranca del Penedès
Col·labora: Institució de les Lletres Catalanes
Entre Tomaž Šalamun i Antonio Gamoneda
A les 22.00 h
Verger del Museu Marès (pl. de Sant Iu, 5-6)
Autors participants: Tomaž Šalamun i Antonio Gamoneda, presentats per David Castillo i amb la col·laboració especial de Simona Škrabec, que llegirà les traduccions al català de Tomaž Šalamun
per David Castillo. Les traduccions de Tomaž Šalamaun seran llegides per la seva traductora al català, Simona Škrabec.
Nit de Poetry Slam: I Campionat de Poetry Slam de Barcelona
A les 22.00 h
Pati del Palau de la Virreina (la Rambla, 99)
El pati del Palau de la Virreina acollirà el I Campionat de Poetry Slam de Barcelona, en el qual podrem gaudir dels millors slammers de tot l’Estat. A partir d’una convocatòria oberta, vuit seleccionats demostraran sobre l’escenari i davant del públic la seva punteria amb el vers. El jurat serà escollit d’entre el públic i se celebraran dues rondes, després de les quals sabrem qui mereix el premi d’aquest campionat poètic.
Organitza: Hipnòtik
Enrenous
Enrenousés una nova secció de la Barcelona Poesia en què trobareu activitats organitzades per altres entitats i col·lectius que habitualment programen poesia i propostes. Es tracta de repescar el millor que ha ofert l’escena de la ciutat durant l’any anterior, de celebrar-ne els encerts i aplaudir la constància i l’entusiasme dels espais i plataformes que durant tot l’any programen poesia.
Enrenou 1: Quebrantaversos - Memento Mori 2010
A les 21.30 h
Lletraferit (c. de Joaquín Costa, 43)
Autors participants: Robustesa & Floridura, María Hernández, Víctor López, Mag Márquez, Mónica G. Caldeiro, Oliver Grimball, Domingo Vital, Marçal Font
El col·lectiu Quebrantaversos i la Xarxa de PUBcn ens proposen una nit de micro obert amb una selecció del bo i millor de l’escena, poetes foguejats recital rere recital en l’art de la rapsòdia. Els assistents s’enduran una publicació de regal.
Organitza: Quebrantaversos i Xarxa de Poesia Urbana de Barcelona
Latung La La i la llum emergent
De l’11 de maig al 8 de juny, a les 20.30 h
Pis Fundació Ymbernon Augé (c. de Balmes 54, 1r 1a)
Autors participants:
Creació/direcció: David Ymbernon
Amb: Elisabet Augé, Dadà, Daida i David Ymbernon
Producció: Panorama 2010
So: Jordi Casadevall
Agraïments: Jordi Marlet, Núria Inés i Tena Busquets
Entrada: la voluntat
Per raons d’aforament, preguem que es facin les reserves, com a mínim un dia abans, per telèfon o correu electrònic (934 871 168 / davidymbernon@hotmail.com)
Què és això, aquest portent que no és ni teatre, ni parateatre, ni tampoc és cap acció artística o performance? Podríem dir, per simplificar-ho, que ve a ser un seguit d’imatges vivents, en moviment unes i estàtiques unes altres, que es van encadenant per, si fa no fa, tot el pis, sense cap fil narratiu, tot i que amb uns lligams interns. La realitat de cada dia i la posada en no-representació hi conflueixen. Hi ha imatges més que hiperrealistes i n’hi ha d’altres que poden ser qualificades d’oníriques o de màgiques.
I també …
«Septimània canta»
A les 19.00 h
Centre Cívic Pati Llimona (c. de Regomir, 3)
Recital de poemes escrits i exposició de dibuixos fets per usuaris del centre de dia Septimània.
Dirigeixen l’acte: Jesús Carbajosa i Eudald Escala
Organitza: MuPoCat
Presentació del llibre El drama del lavaplatos
A les 19.00 h
Arts Santa Mònica (rbla. de Santa Mònica, 7)
Presentació del poemari cibernètic d’Eugenio Tisselli publicat per l’editorial Delirio. Acompanyaran l’autor l’editor Fabio Rodríguez de la Flor i l’escriptor Leonardo Valencia.
Pecats grans i menors
A les 19.30 h
Preu: 2,5 €
Espai Cultural Caja Madrid (pl. de Catalunya, 9)
Poesia i música dins del cicle Litterarum. Actuació de Dimitri Lalta a partir de diferents textos i poemes de Guillem de Berguedà.
«Thalassa»
A les 19.30 h
Ateneu Barcelonès (c. de la Canuda, 6)
Recital poètic organitzat pel grup 7 de Cors, format pels següents poetes: Leonci Canals, Esperança Castell, Margarida Medina, Clara Mir, Marisa Olivera, Elisa Riera i Miquel Sánchez, amb la col·laboració de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.
Versolabio & merenda
A les 19.30 h
CGB - Centro Galego de Barcelona (la Rambla, 35-37)
Una tarda de poesia, narració oral i gastronomia, amb els grups Taula Kabish i Furafollas Agrupació Teatral.
Sal de Mar
A les 22.00 h
Preu: 7 €
La Casa dels Contes (c. de Ramón y Cajal, 35)
Poesia catalana musicada i cantada per Sal de Mar, un projecte que no pretén definir-se sinó créixer mitjançant l’experimentació constant.