Dijous 13 de maig —>Tornar

XXVI Festival Internacional de Poesia de Barcelona
A les 21.00 h
Palau de la Música Catalana (c. del Palau de la Música, 4-6)

Un capvespre de poesia al Palau de la Música, un any més, el vint-i-sisè. La cita anual amb el bo i millor del panorama poètic internacional. I aquest cop, fent especial èmfasi en la no-intervenció, en la síntesi d'elements, en l'anar-a-l'arrel del fet poètic, la paraula. Un poeta, un micròfon i un grapat de versos que es propaguen per l'aire, que travessen l'esquelet modernista del Palau, medi ideal. Vuit poètiques contrastades empelten cadascuna de les testes que entapissen platea i pisos superiors. I tot brota. Caps florits. Cada vers, una llavor; res acabat, una potència. En l'era del bombardeig d'imatges, contra el dictamen de la perfecció, el treball en comú i la iconoclàstia.

Proposem una nit d'orelles obertes: una nit de regadiu. Un mostrari de les obres personals, arriscades i punyents de Serhíi Jadan, jove agitador ucraïnès marcat per les avantguardes dels països de l'Est que practica l'spoken word; Jaume Bosquet, el Poeta de la Ciutat, guanyador de la darrera edició dels Jocs Florals de Barcelona; Francesc Garriga Barata, sabadellenc de temes eterns i lírica dura, bregat a cisellar el vers; Lydia Lunch, dama negra de la poesia nord-americana entestada a no deixar ningú indiferent; Tomaž Šalamun, brillantíssim eslovè d'àcida poètica contemporània; Chantal Maillard, escriptora que tracta dels temes més extrems amb l'exigència ontològica del filòsof i, alhora, amb una sensibilitat que esparvera; Antonio Gamoneda, consagrat poeta lleonès, autor d'una obra dedicada a destil·lar, vers a vers, la lírica més lluminosa, i Carles Santos, monstre creatiu amb una llarga trajectòria dedicada a treballar la relació entre música, escena i paraula.

Antonio Gamoneda (Espanya)
Tomaž Šalamun (Eslovènia)
Lydia Lunch (EUA)
Serhíi Jadan (Ucraïna)
Chantal Maillard (Espanya)
Carles Santos (País Valencià)
Francesc Garriga (Catalunya)
Jaume Bosquet (Catalunya)

Cia. Playmodes
(projecció escenogràfica)
Bèstia Ferida (música)

Preu entrada: 6 €

Venda d'entrades
Tiquet Rambles
De dilluns a diumenge,
de 10.00 a 20.30 h
La Rambla, 99
08002 Barcelona

Taquilles del Palau de la Música
De dilluns a dissabte,
de 10.00 a 21.00 h
Tel·Entrada: 902 101 212
Totes les oficines
de Caixa de Catalunya

Informació
Tiquet Rambles
De dilluns a diumenge,
de 10.00 a 20.30 h
Tel.: 933 161 000

Intervenció musical:
Bèstia Ferida

Tomaž Šalamun (Eslovènia). Poeta eslovè nascut el 1941 a Zagreb, Croàcia. Ha publicat una trentena de reculls de poemes i està considerat una de les veus poètiques més fortes i influents de la poesia europea actual. La seva obra ha estat traduïda a una vintena de llengües, però destaca la traducció de bona part de la seva obra a l'anglès, fet que ha permès una àmplia difusió de la seva obra, escrita íntegrament en eslovè. Un clàssic viu de la poesia que justament s'ha caracteritzat des de sempre pels seus jocs als límits de les formes poètiques tradicionals, la seva intervenció en el cànon establert i uns poemes que sacsegen el lector per la creativitat i l'experiència de la guerra i la violència que recullen.

Antonio Gamoneda (Espanya). Nascut a Oviedo l'any 1931 i Premi Cervantes 2006, és un dels poetes espanyols vius més consagrat, aclamat tant per la crítica com pel públic. Saúl Yurkievich diu d'ell que "s'ha convertit en guia i model dels poetes més joves, que valoren la seva saviesa lingüística i la seva obertura cap a les tradicions de la modernitat, obertura que neix de l'assumpció de la pròpia història personal i col·lectiva". Es va donar a conèixer el 1960 amb el llibre Sublevación inmóvil, accèssit del Premi Adonais i que trencava amb les regles realistes de l'època. De la seva obra destaquen llibres com Edad (1987, que recull la seva obra de 1946 a 1986), Libro del frío (1992), Arden las pérdidas (2004), Un armario lleno de sombra (prosa, 2009). Aquest darrer li ha valgut el Premi Ciutat de Barcelona 2010.

Lydia Lunch (EUA). Poeta, performer, actriu i cantant. Una de les representants més destacades de la No Wave de Nova York dels 70 i 80, musa del punk i un dels personatges de referència de la cultura alternativa dels EUA. Va decidir anar a viure a Barcelona després de la reelecció de Bush fill, on continua explorant els mitjans per exorcitzar els seus dimonis. Acaba de publicar a Espanya el llibre de poemes Amnesia, en què reprèn alguns dels seus temes habituals com la guerra, la violència i la memòria a partir de l'exemple de la Guerra Civil espanyola. Ha col·laborat amb dotzenes de visionaris i artistes com ara Hubert Selby Jr, Karen Finley, Richard Kern i Sonic Youth, resultant de tot plegat un incomparable conjunt d'obra en múltiples formats: literatura, música, fotografia, activisme. http://www.lydia-lunch.org/

Carles Santos (Vinaròs, 1940). Músic, escriptor, poeta i performer. És un dels pianistes i compositors valencians més internacionals. A banda de la seva obra estrictament musical, destaquen els seus espectacles escènics, influïts en un inici per les obres teatrals i les idees de Joan Brossa, i la seva obra gràfica i literària. El 2006 va publicar Textos escabetxats, un llibre d'escriptura lliure i fragmentària que recollia un bon tast del seus escrits, que rarament han vistla llum però que tant de pes tenen en els seus espectacles. De la seva extensa discografia destaca Voice Tracks (Nova York, 1981), considerat un disc cabdal de la poesia sonora i la veu experimental. Carles Santos és una energia creativa inesgotable, múltiple i particular, que desfà les distàncies entre el minimalisme i l'exageració, entre la poesia i les arts populars, entre la música experimental i el desig desbocat. http://www.carles-santos.com/

Chantal Maillard (Brussel·les, 1951). Nascuda a Bèlgica, es va formar a Màlaga i escriu en castellà. El 1969 va renunciar a la nacionalitat belga per adoptar l'espanyola. Doctora en Filosofia Pura, ha escrit poemes, diaris i novel·les i és una gran coneixedora del pensament i l'estètica orientals. El dolor plana en bona part de la seva obra, a mig camí entre la poesia i la filosofia. És una de les escriptores actuals més intenses, radicals i respectades i amb major incidència en la creació de nous discursos poètics. Va rebre el Premio Nacional de Poesía 2004 pel seu llibre Matar a Platón. També ha publicat, entre d'altres, Filosofía en los días críticos (2001) y Hilos (2004). Actualment viu entre Màlaga i Barcelona.

Serhíi Jadan (Starobílsk, Ucraïna, 1974). Poeta, prosista, assagista, traductor i activista literari de la ciutat de Khàrkiv, vicepresident de l'Associació d'Escriptors Ucraïnesos i un dels escriptors més importants de la literatura contemporània del país. Té una desena de reculls de poesia publicats, a banda d'alguns volums de narrativa i diverses traduccions. Va estudiar filologia alemanya i el futurisme ucraïnès. La seva poesia està arrelada en la tradició de la rebel·lió contracultural de Rimbaud, els futuristes ucraïnesos, russos i soviètics, i els poetes beat americans. Està considerat un virtuós enfant terrible de la literatura ucraïnesa contemporània.

Francesc Garriga Barata (Sabadell, 1932). Poeta de llarga trajectòria, tot i que amb poc reconeixement públic. La seva obra destaca per la força i la senzillesa, per l'espai en blanc més que per l'abundància de discurs. Combina un gust molt clàssic amb una bona curiositat per totes les formes de la poesia. Va exercir durant molts anys la docència. Des de 1959 ha publicat una desena de llibres de poesia, els més recents dels quals són Ombres (2000), Temps en blanc (2003), La nit dels peixos (2005, pel qual va guanyar l'Engalantina d'Or als Jocs Florals de Barcelona) i Camins de serp (2009). També ha destacat per les seves col·laboracions amb diversos mitjans de comunicació i per la lucidesa crítica dels seus comentaris.

Jaume Bosquet (Salt, 1956). Llicenciat en Biologia i en Filologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha publicat Diàlegs (Premi Bernat Vidal i Tomàs de Santanyí 1999), Les formes amb la calma, quaranta haikús amb fotografies de Xavier Vilagran (2003), l'altre (2004) i La mateixa història (Premi Pollença 2006). Va guanyar els Jocs Florals de Barcelona 2009 amb els poemes de Triacant i amb aquest recital conclou les seves activitats com a Poeta de la Ciutat 2010.

Projeccions:
Cia. Playmodes

Eloi Maduell, Santi Vilanova i Arturo Castro formen la companyia Playmodes. El seu primer espectacle, Reflexus, mescla de manera senzilla l'audiovisual en directe, la interactivitat, la gestualitat i la poesia. Des del 2007 duen a terme laboratoris de recerca per unir d'una manera intuïtiva i comprensible per al gran públic les noves tecnologies audiovisuals i la dramatúrgia en l'àmbit de la escena. Playmodes també crea instal·lacions audiovisuals, dinamitza projectes docents i dissenya eines de software específiques per a companyies de teatre.
En aquest cas, l'equip està compost per: Miquel Arregui (continguts 2D i 3D), David Avilés (modelat 3D i continguts 3D), Eloi Maduell (continguts 3D i software) i Santi Vilanova (il·luminació i música).
www.playmodes.com

Intervenció musical:

Bèstia Ferida. Trio de música experimental basat en la improvisació format per Arnau Sala (Manresa, 1978) a la bateria, Adrián de Alfonso (A Coruña, 1978) a la guitarra i Mark Cunningham (New Jersey, 1952) a la trompeta. Tots ells han participat en bandes destacades d'improvisació i de música extrema. Molt acostumats a tocar en col·laboració amb altres artistes, parteixen d'un sol concepte: improvisació total. L'any passat van editar el disc Wounded i van actuar al festival Sónar. www.myspace.com/dnsrtrn

Preu entrada: 6 €

Venda d'entrades
Tiquet Rambles
De dilluns a diumenge, de 10.00 a 20.30 h
La Rambla, 99
08002 Barcelona

Taquilles del Palau de la Música
De dilluns a dissabte, de 10.00 a 21.00 h
Telentrada: 902 101 212
Totes les oficines de Caixa de Cataluny

Informació
Tiquet Rambles
De dilluns a diumenge, de 10.00 a 20.30 h
Tel.: 933 161 000

Taller de poesia
Un tast d’alguns dels recursos i de les tècniques poètiques més rellevants. Es donaran claus, pautes i eines tant per gaudir d’una bona lectura com per a la creació de textos poètics propis.

13 de maig. «La imatge en el poema» (Francesc Parcerisas) i «De la poesia oral a la poesia sonora» (Lis Costa)
14 de maig. «Mundo interior y lenguaje poético» (Teresa Martín Taffarel)
17 de maig. «De la poesia visual als objectes poètics» (Glòria Bordons) i «L’emoció traduïda en ritme» (Laura López)
18 de maig. «L’estil poètic: trets personals en la poesia» (Xènia Dyakonova) i «La paraula amb vida: la poesia a l’escenari» (Josep Pedrals)
19 de maig. «Artefactos poéticos digitales» (Álvaro Ardévol) i «Lectura compartida de poesia –una selecció de textos de Ferrater, Espriu, Salvat-Papasseit…» (Jaume Bosquet)

De 19.00 a 21.00 h
Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès (c. de la Canuda, 6) i Fundació Joan Brossa –Espai d’exposició (c. de Provença, 318, baixos)

Inscripcions: del dilluns 19 d’abril al divendres 7 de maig
Inscripció gratuïta.
Cada persona es podrà inscriure a una sessió. Enguany, però, hi ha la possibilitat d’inscriure’s també a una segona sessió sempre que hi hagi places.
Admissió segons estricte ordre d’inscripció.
Lloc on fer les inscripcions: secretaria de l’Escola d’Escriptura
(c. de la Canuda, 6, 08002 Barcelona, tel.: 933 174 908)

Horari d’atenció al públic:
de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 h i de 16.30 a 20.00 h;
divendres, de 10.00 a 14.00 h

Organitzen: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i POCIÓ (Poesia i Educació)

Amb la col·laboració de: Fundació Joan Brossa

Projecció de Where is the Black Beast?, de Simon Lee i Algis Kizys
Del 13 al 22 de maig. Diumenge 16 de maig i dijous 20 de maig tancat.
De 16.00 a 20.00 h
Espai Liceu (la Rambla, 51-59)

Pel·lícula basada en el llibre de poemes Crow, de Ted Hughes, a partir de fotografies trobades, fetes per aficionats entre principis del segle xx i l’actualitat. Encara que, en la superfície, moltes d’aquestes imatges descriuen moments de felicitat (vacances, aniversaris i altres celebracions), per sota, certes expressions i gestos revelen els egos, les pors, les agressions i les decepcions que Hughes va retratar de forma esgarrifosa amb l’ús metafòric d’un corb per representar la humanitat.

Organitza: Festival LOOP

I també…

II Exposició Casp-25 de Poesia Visual
Del 13 al 27 de maig, de 9.30 a 13.00 h i de 18.00 a 20.00 h
Col·legi Casp (c. de Casp, 25)

Seguint una llarga tradició ininterrompuda des de l’any 1978 de creativitat poètica (textual i visual) portada a terme pel poeta Gustavo Vega, es presenta la II Exposició Casp-25 de Poesia Visual, feta per l’alumnat d’aquesta escola.

Per fer visites de grups cal trucar al centre: 933 183 704.

«Mensaje en una botella»
A partir del 13 de maig
Bar Horiginal (c. de Ferlandina, 29)   

Sèrie de fotografies sobre poesia visual, de Paloma Rodríguez. Un missatge que viatja per a qui el trobi…

Exposició de llibres de Joan Maragall
Del 13 al 23 de maig
Biblioteca Rector Gabriel Ferraté (c. de Jordi Girona, 1-3)

Amb motiu de la commemoració del 150è aniversari de la mort de Joan Maragall, la Biblioteca Rector Gabriel Ferraté presenta una exposició de llibres del poeta que formen part del seu fons de poesia catalana. A la pàgina web http://bibliotecnica.upc.es/bib160/colleccions/poesia/home/home.asp hi haurà la possibilitat de llegir poemes de l’autor i alhora, d’escotar-ne.

Presentació de Los poemas del hospital i de Te compraré unas babuchas morunas

A les 19.30 h
Narhanda (c. de Santa Úrsula, 8)

Presentació d’aquests poemaris, d’Eudald Escala i Pepa Cantarero a càrrec de Jaume Muelas.

Organitzen: MuPoCat i Narhanda

«Que estás en la Gloria». Homenatge a la memòria de Gloria Fuertes
A les 20.00 h
Centre Cívic Sagrada Família (c. de Provença, 480)

A càrrec de Veus de Dones. Gloria Bosch, veus, selecció de textos, dramatúrgia i direcció. Petry Jiménez, veus, selecció de textos i direcció.

Homenatge a Mario Benedetti
A les 20.00 h
La Casa dels Contes (c. de Ramón y Cajal, 35)

A càrrec de Numancia Rojas, narradora oral que va tenir l’oportunitat de fer un homenatge a Benedetti en la seva presència, a la Universitat d’Alacant l’any 1992.
Des de l’any 1984 fa un homenatge a aquest poeta i escriptor tres vegades a l’any. Aquesta vegada s’anima amb la poesia.

Ocells de pas (poesia musicada)
A les 20.30 h
Centre Cultural La Casa Elizalde (c. de València, 302)

A càrrec de Miquel Pujadó. Passeig per la poesia catalana a través de les seves versions musicades i les d’altres cantants, com Lluís Llach i Celdoni Fonoll.

Espectacle gratuït. Cal recollir l’entrada.

 

«Poetas viscerales acuchillan tedios y tienden versos en el horizonte»
A les 22.00 h
Big Bang bar (c. d’en Botella, 7)

Quebrantaversos i Xarxa de Poesia Urbana de Barcelona presenten aquest recital poètic a càrrec de Domingo Vital, Mónica G. Caldeiro, Marçal Font, María Hernández, Mag Márquez i Víctor López.