Contactar Programa Completo (PDF) Programa Programa Completo (PDF) Dossier premsa Llibre 2008 Llibre festival poesia
 
 Poesia multimèdia
Poetes
Llegeix poesia
Poeta de la Ciutat
 
 Setmana de poesia
Presentació
Programa
Festival de poesia
Edicions anteriors
Patrocinadors
 
 Directori
Poesia a Barcelona
 
 Enllaços
Poesia a la Xarxa
 

 
XXIV Festival Internacional de Poesia de Barcelona

Del 14 al 21 de maig

Com cada any a l’arribar la primavera, saludem el XXIV Festival Internacional de Poesia com el comiat de la ciutat a una setmana intensa de poesia; en aquesta ocasió també ens serveix de plataforma per afegir-nos a l’aposta que Barcelona ha fet pel diàleg intercultural. Les últimes edicions ens han aproximat a l’estat de la poesia al Mediterrani (2005), a les terres d’Àsia (2006) i al continent africà (2007), a més a més dels novells, dels poetes locals i de tota la península que ens visiten regularment, en aquesta ocasió, amb molt d’encert, ha arribat el moment de circumscriure’s a Europa.

Europa -sovint difícil de delimitar, de fronteres difuses i definició ambigua- constitueix una realitat de llarg recorregut històric; però és, sobretot, una nova realitat que mira el futur. Un territori de poesia al que ens acostem, sense cap pretensió d’exhaustivitat. L’interès de la tria que oferim està tant en l’excel·lència i la qualitat intrínseca dels poetes convidats, com en la diversitat de procedències: poetes de cultures perifèriques, fins i tot remotes, i poetes de cultures principals, protagonistes de la història del continent. Aquest ventall, tot i que necessàriament limitat, ens ha de proporcionar una mirada rica i complexa de l’activitat poètica de l’Europa actual.

Una edició, en definitiva, ben especial, tant pels convidats del país, on hi trobarem agradables sorpreses, com per les eminents personalitats poètiques provenints d’Estònia, Islàndia, Eslovènia o Croàcia, i també per les grans figures de països més o menys veïns, Escòcia, França i Alemanya. Una bona ocasió, també, ara que celebrem l’Any de les Llengües, per escoltar part de la gran diversitat lingüística que amaga el continent. Tot un luxe per a la nostra ciutat.

Jordi Martí i Grau
Delegat de Cultura

 

POETES D’EUROPA

Si en aquests darrers anys el Festival Internacional de Poesia ha convidat a acostar-nos, just amb un tast, a tradicions poètiques com algunes de la Mediterrània, les terres d’Àsia o el continent africà, ens ha semblat que era el moment d’Europa. Un territori que, per simplificar, direm que és el que queda al nord del Mediterrani i a l’oest de Rússia. El repertori líric compartit des d’època medieval, fill de dues tradicions musicals, la romana i la germànica, ens indica un origen comú, i encara podríem recular fins a les fonts llatines i gregues. Trobadors, joglars i clergues transmetien per tot el continent poesia popular, i alhora floria la tradició poètica cortesana, sense oblidar la religiosa. Admetent que la memòria històrica i la cultura del perdó és una font de pau, haurem de convenir que la memòria poètica ha de ser, per força, una font de veritat (de veritat, de plaer i de coneixement). Què en queda d’aquests vestigis en l’Europa dels poetes del segle XXI? Si historiadors, sociòlegs i economistes poden explicar-nos en xifres i en termes empírics què ha estat i què és Europa, i quina Europa estem construint, la veu dels poetes ens ha d’ensenyar com bateguen els esperits i què pensen els cors. D’on venim, a on anem, qui som, individualment i col·lectiva, recordant-nos, en una rica diversitat de llengües, que compartir paraules és una de les maneres possibles de crear vincles pregons entre persones i cultures. Traduir les visions i els cants dels poetes, ara i com sempre, en diferents claus i amb poètiques que poden ser allunyades i, tanmateix, sempre confluents en la comuna mar humana, també conforma un espai. Un espai d’intercanvi abstracte que es materialitza en cada llengua, en cada veu. També avui, com és habitual en el nostre marc anual, és impossible de ser exhaustius. Volem mostrar, conscients de la limitació, un mapa divers i en molts tons: cultures hegemòniques d’Europa, amb passat imperial fins i tot, i cultures perifèriques, sovint ignotes o directament ignorades, si no perseguides, amb exemples de tota la geografia del continent, de la Vella i de la Nova Europa. Com diu el filòsof eslovè Slavoj Zizek: «El que ens cal és una nova melodia central, una nova definició d’Europa». Després de segles de militarisme, de conflictes interminables de religions, d’ètnies i de fronteres, és realment possible, amb tot el que ens assetja, una «nova melodia»? Escoltem els poetes. Potser no tenen la resposta, però cerquen, sovint amb lucidesa al·lucinada, una manera sincera de musicar amb paraules, de gravar la vida que viuen amb els versos que escriuen.

La paleta pot ser impressionant per la diversitat de matisos i la riquesa de textures: la càndida potència del novell Amat Baró, la poètica de la passió, entre sorneguera i melancòlica, de la islandesa Sigurbjorg Thrastadottir, el nihilisme doblat d’homoerotisme de l’eslovè Brane Mozetič, la cruesa lúcida de la gran figura emergent de la poesia alemanya, Durs Grünbein, la mestria insòlita de Maria Josep Escrivà, el do punyent de síntesi i essencialització de Don Paterson, la potent energia original de l’hispànic Vicente Gallego, la ironia esqueixada i provocadora de la croata Tatjana Gromača, l’erudita saviesa feta d’experiència de vida i literatura de l’estonià Jüri Talvet, la refinada excelsitud morigerada del gran Bernard Noël, l’humor penetrant i el tombant profundament líric de Joan Vergés. Veus europees i tanmateix universals. Tot això amb un fil conductor musical d’extrema sensibilitat, el que ens aporta Toti Soler, mestre de la guitarra, notable compositor de música instrumental i de cançons, i musicador de poemes, bon coneixedor del llegat poètic europeu, que interpretarà en la seva clau l’esperit de cadascun dels poetes.

Víctor Obiols

Poetes Participants
· Amat Baró
· Mª Josep Escrivà
· Vicente Gallego
· Tatjama Gromaca
· Durs Grünbein
· Brane Mozetic
· Bernad Nöel
· Don Paterson
· Juri Talvet
· Sigurbjorg Thrastardóttir
· Joan Vergés