La misèria: racionament
La vida quotidiana de la majoria de ciutadans de Barcelona va estar marcada per les cues a les botigues per intentar adquirir alguns dels productes que oficialment es distribuïen i que gairebé mai eren a les prestatgeries. L’escassedat d’aquests productes i aliments, bona part dels quals eren desviats al mercat negre, va fer disparar els preus: amb relació al 1936, el pa havia augmentat un 647%; les patates, un 517%; l’oli, un 502%, i el sucre, un 308%. Aquest mercat negre, popularment conegut amb el nom d’estraperlo, es va convertir en la dura realitat del dia a dia. La impossibilitat de trobar aliments per la via directa i oficial obligava la població a haver de recórrer a aquest mercat de sotamà.
Naturalment, aquests aliments —com la carn— eren productes de luxe per a la majoria de la població. En lloc d’oli, es buscava llard; els moniatos servien per a qualsevol àpat; les farinetes, cuites de totes les maneres possibles, eren el menjar de cada dia.
Per evitar conflictes davant de l’escassedat crònica, les autoritats franquistes van intentar fixar uns cupons d’aliments: 12 quilos de pa per persona i mes; 1,5 litres d’oli; 2,225 quilos de bacallà, etc. Però aquestes quantitats, fixades en les cartilles de racionament, no arribaven gairebé mai a les botigues. Habitualment, es desviaven al mercat negre.
Una de les consignes més polèmiques de les autoritats franquistes en aquells anys va ser la imposició del Día del Plato Único i el Día sin Postre, amb la pretensió de millorar el proveïment d’aliments a la població. El que es va presentar com una mostra de solidaritat a la Nueva España es va acabar convertint en objecte de tota mena de comentaris crítics i acudits carregats de mal humor.






