La visita del Dictador

El 26 de gener de 1942, coincidint amb el tercer aniversari de la caiguda de Barcelona a mans franquistes, era un bon moment per tornar a rebre el Caudillo.

La part central de la ciutat va ser ornamentada per a l’ocasió. A mig matí el Caudillo va arribar a la plaça Calvo Sotelo; allí va pujar en un cotxe descobert amb el qual va passar revista a les tropes que es trobaven en el tram de la Diagonal entre la plaça Calvo Sotelo i el Passeig de Sant Joan. Tot seguit, el cotxe va baixar pel Passeig de Gràcia, fins l’alçada dels carrers València i Aragó on s’havia instal·lat la tribuna principal. L’esperaven l’alcalde de Barcelona, Miguel Mateu i Pla, i el president de la Diputació provincial, Antonio M. Simarro. Darrere d’ells, tota l’alta societat barcelonina, el bo i millor de la Nueva España instal·lada a Barcelona des de 1939.

Aquell mateix vespre, al sopar d’honor que l’Ajuntament va oferir al Caudillo, l’alcalde Mateu va recordar que la ciutat s’havia posat a treballar, des del primer moment, per a enterrar «las huellas de la dominación roja».

L’endemà, el general Franco va visitar Sabadell i Terrassa i a la nit va presidir la funció de gala al Gran Teatre del Liceu, pensada perquè Barcelona es rendís als peus del Caudillo. La visita oficial del dictador també va comptar amb una jornada dedicada als col·lectius de treballadors (productores en la terminologia del règim), que va consistir en una gran desfilada per la Via Laietana presidida per Franco des del balcó principal de la seu de la Central Nacional Sindicalista.

Desfilada per la Via Laietana de col•lectius de productores sota la presidència de Franco, a la balconada principal de la seu de la Central Nacional Sindicalista. Pérez de Rozas. 28 de gener de 1942 (AFB)
Plànol on es pot resseguir el circuit de la desfilada de Franco pels carrers de Barcelona (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 7 de 1942)
Franco, acompanyat de l’alcalde Miguel Mateu i Pla, a la tribuna principal del passeig de Gràcia, des d’on va presidir la desfilada. Pérez de Rozas. 26 de gener de 1942 (AFB)
Després de la desfilada, passejada del dictador pels carrers de la ciutat, acompanyat dels seus ajudants i de les autoritats locals i provincials: Antonio Correa Véglison, Miguel Mateu i Pla, etc. Pérez de Rozas. 26 de gener de 1942 (AFB)
«Regreso de Madrid satisfecho, y tengo el honor y el placer de anunciar al pueblo de Barcelona que S.E. el Jefe del Estado, Generalísimo Franco, llegará a nuestra ciudad el día 25 por la noche, con objeto de presidir las fiestas conmemorativas del tercer aniversario de la liberación de nuestra capital»
Fragment del discurs d’Antonio Correa Véglison, governador civil de Barcelona, el 20 de gener de 1942, a la seva arribada a Barcelona. La Vanguardia Española, 22 de gener de 1942
Franco, acompanyat d’Antonio Correa i dirigents falangistes, passa revista a la centúria “Guillermo Lambruschini” davant de la Jefatura Provincial del Movimiento, el 28 de gener del 1942. Pérez de Rozas (AFB)
Instantània de Franco dalt del cotxe oficial, envoltat de persones entusiastes. Pérez de Rozas. 28 de gener de 1942 (AFB)
Moment del discurs del dictador a l’acte del Frente de Juventudes celebrat al teatre Olimpia en homenatge a la seva visita, el 29 de gener de 1942. Pérez de Rozas (AFB)
Façana de l’Ajuntament engalanat amb els símbols feixistes. Pérez de Rozas. 26 de gener de 1942 (AFB)
Discurs de Franco durant el banquet celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament el 26 de gener de 1942. Pérez de Rozas (AFB)
Detall de les taules amb els noms i cognoms de les autoritats que van assistir al sopar de gala ofert per l’Ajuntament en honor al general Franco (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 7 de 1942)