Visites de José Antonio Girón de Velasco i Pilar Primo de Rivera

La visita de José Antonio Girón de Velasco l’octubre de 1941 cobria l’aspecte social de la dictadura. Com a ministre de Treball, Girón havia d’oferir la dimensió més propera al món del treball i de l’assistència social.

José Antonio Girón va arribar a Barcelona el 6 d’octubre de 1941 per «estudiar en nuestra ciudad problemas de su incumbencia». Al costat de les autoritats barcelonines, va passar revista a les centurias de excombatientes que l’havien anat a rebre al baixador del Passeig de Gràcia. Entre els actes a la ciutat presidits per Girón, podem destacar la inauguració de l’Hogar provincial de excombatientes i la visita de les companyies de transports que havien contractat els membres de la División Azul. L’endemà, va presidir l’acte oficial d’inauguració del bust de Franco a la seu de l’Instituto Nacional de Previsión i de diverses institucions que en depenien, amb una especial atenció a la Maternitat.

Per altra banda, Pilar Primo de Rivera fou l’autoritat franquista femenina més destacada de totes. Tenia dues característiques úniques: ser la germana del fundador de Falange; i en segon lloc, ser la màxima responsable de la Sección Femenina i, en certa manera, l’encarregada de la política de la dictadura envers les dones, noies i nenes de l’Espanya franquista. Per una cosa i l’altra, a la postguerra va ser reconeguda com una de les jerarques més importants del règim.

El 4 de novembre de 1942, Pilar Primo de Rivera va arribar a Barcelona per fer-hi una visita oficial. Durant la seva estada a la ciutat, va presidir diferents actes, entre els que destaquen la inauguració de l’Instituto Nacional de la Mujer i la benedicció i inauguració de les escoles de la Sección Femenina d’alguns districtes de Barcelona.

José Antonio Girón de Velasco, ministre de Treball, presidint la desfilada de les brigades d’excombatientes, acompanyat del governador civil, Antonio Correa. 6 d’octubre de 1941. Pérez de Rozas (AFB)
Acte d’inauguració de la col•locació d’un bust de Franco a la seu de l’Instituto Nacional de Previsión de Barcelona presidit pel ministre Girón. 7 d’octubre de 1941. Pérez de Rozas (AFB)
Rebuda de Pilar Primo de Rivera a Barcelona per la delegada de la Sección Femenina, Casilda Cardenal, i el governador civil, Antonio Correa Véglison. 4 de novembre de 1942. Pérez de Rozas (AFB)
Acte de benedicció i inauguració d’una de les escoles de la Sección Femenina a Barcelona, el 5 de novembre de 1942. Autor desconegut (AMCB)
Pilar Primo de Rivera, repartint roba entre els alumnes de les escoles municipals. 5 de novembre de 1942. Pérez de Rozas (AFB)