Visita de Ramón Serrano Suñer

Ramón Serrano Suñer, ministre de Governació i segon home fort de la dictadura, va arribar a Barcelona el 14 de juny de 1939 per a una visita d’una profunda càrrega política i simbòlica que va comportar una mobilització ciutadana sense precedents. Va ser la primera gran ocupació de l’espai públic barceloní que assajava el franquisme.

Totes les autoritats franquistes de la ciutat, civils i militars, van rebre’l al Port de Barcelona. Després de les salutacions de rigor, la comitiva oficial va pujar per la Rambla fins a la Jefatura Provincial del Movimiento, on va inaugurar l’Altar de los Caídos. Després, vindria la desfilada de les milícies falangistes, la recepció a l’Ajuntament i el primer discurs amb contingut de Serrano. L’endemà, el cuñadísimo va visitar les grans empreses de la zona i fou rebut oficialment a la Diputació Provincial.

Amb la visita de Ramón Serrano Suñer, Barcelona començava a expiar els pecats del passat davant de la seva persona.

Ramón Serrano Suñer, Miguel Mateu i Pla i el general Eliseo Álvarez Arenas saludant la multitud des del cotxe que els portava del Port cap a la Jefatura Provincial del Movimiento al seu pas per la Rambla. 14 de juny de 1939. Pérez de Rozas (AFB)
Ramón Serrano Suñer saluda des del balcó de la Jefatura Provincial del Movimiento, al Passeig de Gràcia, els joves falangistes que desfilen en honor seu. 14 de juny de 1939. Autor desconegut (AMCB)
«España ya no es un pueblo dormido ; ya no es aquel pueblo extraviado y triste, tejido por el romanticismo a base de deformar la leyenda en la Historia. España es hoy un pueblo joven, con una juventud disciplinada, pero dispuesta siempre a servir, con violencia y con ardimiento, al destino y el poderío de la Patria. (Grandes aplausos) […] somos un pueblo unido, sagrada e indivisiblemente, con un ideal de grandeza. Y este pueblo es España»
Fragment del primer discurs de Ramón Serrano Suñer, a l’arribada a Barcelona, davant de l’alcalde i regidors. La Vanguardia Española, 16 de juny de 1939
Una unitat de milícies falangistes desfilant davant Ramón Serrano Suñer. 14 de juny de 1939. Pérez de Rozas (AFB)
Ramón Serrano Suñer condecorat per l’administrador apostòlic de Barcelona. 14 de juny de 1939. Pérez de Rozas (AFB)
Sopar de gala a l’Ajuntament de Barcelona en honor del ministre Serrano Suñer, el segon home fort de la dictadura. 14 de juny de 1939. Pérez de Rozas (AFB)
Programa i menú del sopar ofert a Serrano Suñer. 14 de juliol de 1939 (AMCB B101 exp. 18 de 1939)
Factura del cost de la visita de Ramón Serrano Suñer a Barcelona. 8 de juliol de 1939 (AMCB B101 exp. 18 de 1939)