El nacionalcatolicisme al carrer

Amb la victòria franquista, la religió catòlica va quedar situada en el centre de tota la vida col•lectiva del país. L’Església, esdevinguda un actor principal de la dictadura, va aconseguir un control abassegador de la vida educativa, social, moral i cultural del país.

Durant els primers anys de la postguerra, Barcelona va viure una proliferació d’actes religiosos, tant en l’espai públic com en les escoles, edificis institucionals i culturals o monuments històrics. L’Auxilio Social es va dedicar a organitzar actes massius de confirmació i comunió de nens i nenes a la Plaça de Sant Jaume, davant de la Catedral i a l’Església del Pi, entre d’altres. El retorn del Crist de Lepant a la Catedral, en el recorregut entre la Plaça de Catalunya i la seu catedralícia, va ser una demostració massiva de l’aliança entre poder polític, Església i Falange. Les renovades celebracions del Corpus, la Setmana Santa, les múltiples celebracions de la Santa Misión i els Congressos Eucarístics provincials, eren un recordatori permanent de la nova Barcelona, nascuda de la «liberación» del 26 de gener de 1939.

Organitzada per les organitzacions juvenils de F.E.T. y de las J.O.N.S. i la Dirección Diocesana de Instrucción Religiosa, la Festa de la Confirmació celebrada a la Plaça Sant Jaume, va aplegar 1.100 infants. 16 de juliol de 1939. Pérez de Rozas (AFB)
Festa de Confirmació a la Plaça de Sant Jaume. Els nens anaven vestits amb «túnica blanca romana, adornada con cruz en el pecho y cinturón encarnado los niños, y cruz y cinturones azules las niñas» i menjaven «una pieza de chocolate y un bizcocho para sostener sus ánimos durante la ceremonia». 16 de juliol de 1939. Pérez de Rozas (AFB)
Invitació personal per assistir a l’acte de la Festa de la Confirmació celebrada a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona el 16 de juliol de 1939. (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 23 de 1939)
Celebració de la missa de Dijous Sant a la Catedral de Barcelona, on es visualitza el contrast entre vencedors i vençuts. 6 d’abril de 1939. Pérez de Rozas (AFB)
Un pas de la processó de la Venerable Congregación de Nuestra Señora de la Buena Muerte celebrada el Divendres Sant. Pérez de Rozas. 7 d’abril de 1939 (AFB)
Processó de la Venerable Congregación de Nuestra Señora de la Buena Muerte al seu pas per la Plaça de Sant Jaume. Autor desconegut. 7 de febrer de 1940 (AMCB B101 Actes protocol·laris, exp. 23 de 1940)
«Acaba de salir esta ciudad y diócesis, como Cataluña entera, de la persecución religiosa más acerba, de la guerra más cruel y despiadada que jamás la criatura había declarado a su supremo Hacedor. [...] Abran bien los ojos y persuádanse de su funesta equivocación cuantos, seducidos por un falso señuelo de independencia secesionista, se aliaron, consciente o inconscientemente, con tan pérfidos enemigos de lo más santo y lo más sagrado»
Fragment del discurs de Miguel de los Santos Díaz Gómara en l’acte de presa de possessió del seu càrrec d’administrador apostòlic de la Diòcesi de Barcelona, 25 de març de 1939
Processó de Corpus celebrada a Barcelona el 24 de juny de 1943 al seu pas per la Plaça de la Catedral. Pérez de Rozas (AFB)
Invitació oficial a la solemne processó de Corpus de Barcelona el 8 de juny de 1939 (AMCB B101 Actes protocol·laris, exp. 17 de 1939)
Reproducció del cartell original de l’Ou com balla de la Catedral de Barcelona de l’any 1941 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 15 de 1941)
Adoració al Crist de Lepant a la Plaça de la Catedral de Barcelona el 7 d’abril de 1944. Pérez de Rozas (AFB)
Celebració de la missa d’homenatge al Crist de Lepant a la Plaça de Catalunya el 5 de març de 1939 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 8 de 1939)
Opuscle explicatiu de la història i la simbologia de l’acte de devoció al Crist de Lepant editat per l’Ajuntament de Barcelona. Març de 1939 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 8 de 1939)
Acte de reposició de la Creu del Tibidabo: ascens de la monumental creu al cim del Tibidabo, el 25 de juliol de 1939, per reposar-la on abans s’aixecava la imatge del Sagrat Cor. Pérez de Rozas (AFB)
Acte de reposició de la Creu del Tibidabo: discurs del bisbe Modrego a la multitud a l’acte de benedicció celebrat a les escales del temple, en el qual destaquen els membres de les organitzacions del Movimiento i la representació de les autoritats civils de la ciutat. Pérez de Rozas. 25 de juliol de 1939 (AFB)
Processó del Corpus al seu pas per la Plaça de Catalunya emmarcada dins els actes del Congrés Eucarístic celebrat a Barcelona entre l’1 i el 8 de juny de 1944. Pérez de Rozas (AFB)
Comunión de los 20.000 hombres al Salón Víctor Pradera, actual Passeig Lluís Companys, que formava part dels actes del programa del Congrés Eucarístic. Pérez de Rozas. 4 de juny de 1944 (AFB)
Invitació per a les autoritats per assistir a la Comunión de los 20.000 hombres. 4 de juny de 1944 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 17 de 1944)
Fiesta Eucarística Infantil celebrada a la Plaça de Sant Jaume. Va aplegar uns 25.000 infants, els quals van assistir a la representació d’alguns episodis de la vida de Sant Tarsici i de la beata Imelda. Pérez de Rozas. 31 de maig de 1944 (AFB)
Record del Congrés Eucarístic Diocesà celebrat a Barcelona el juny de 1944 (AMCB B1o1 Actes protocol•laris, exp. 17 de 1944)