Els rituals de la Victòria
A mesura que la guerra s’allargava i tombava favorablement del costat dels sublevats, es va anar afinant i fixant un nou calendari polític que es caracteritzaria, d’entrada, per la supressió de les festes polítiques republicanes (14 d’abril i 1 de maig). Començava una nova era i, en conseqüència, unes noves dates a celebrar.
Un decret de juliol de 1937 declarava el 18 de juliol Día del Alzamiento Nacional, «fecha en que España se alzó unánimemente en defensa de su fe, contra la tiranía comunista y contra la encubierta desmembración de su solar».
Després vindrien altres festes fonamentals: l’1 d’octubre es va instituir el Día del Caudillo, per agrair al Generalísimo la seva «bona obra» per Espanya i el 19 d’abril, Fiesta de la Unificación, per recordar la data de la unificació de la majoria d’elements conspiradors sota un únic paraigua, el de Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista, és a dir, F.E.T. y de las J.O.N.S.
La barreja político-religiosa-ideològica va fer un salt qualitatiu insuperable amb el 12 d’octubre. La confluència de la festivitat de la Virgen del Pilar i el descobriment d’Amèrica, va desembocar en el Día de la Raza o Día de la Hispanidad.
El calendari es va anar completant amb festes i commemoracions de rang inferior, complementàries i de caràcter més simbòlic: el Día de los Mártires de la Tradición; el Día del Estudiante Caído i el Día de José Antonio o Día de Luto Nacional. Naturalment, a tot plegat s’hi va afegir el Día de la Liberación corresponent a cada localitat. En el cas de Barcelona, el 26 de gener.
Els Caídos por Dios y por la Patria van gaudir d’una notable presència en el calendari franquista i en els espais públics de la ciutat (monuments, plaques, pintades al mur de la catedral, etc.). Sota aquesta denominació genèrica, s’hi podien incloure els Mártires de la Tradición, d’origen tradicionalista (10 de març); el Día del Estudiante Caído, dedicat a Matías Montero (mort a Madrid en una baralla de carrer, l’any 1934); després vindria el genèric Día de los Caídos; i el calendari culminava amb el 20 de novembre, el Día de José Antonio, que recordava l’afusellament de José Antonio Primo de Rivera a Alacant, el 20 de novembre de 1936.













