Dues grans exposicions

Un dels aspectes més importants de la presència alemanya a Barcelona va ser la celebració de diverses exposicions. A banda de mostres relativament petites, com la d’artesania, van destacar dues grans exposicions: l’Exposició del Llibre Alemany i l’Exposició d’Arquitectura Moderna Alemanya.

L’Exposició del Llibre Alemany es va organitzar al paranimf de la Universitat de Barcelona el mes de febrer de 1941. La façana de l’edifici es va engalanar amb diverses esvàstiques i el paranimf va ser presidit per una gran bandera nazi i els busts de Franco i Hitler. S’hi van exposar llibres alemanys i espanyols, de temàtica nazi, entre els quals va destacar una edició, de 1940, de Mein Kampf, d’Adolf Hitler.

L’Exposició d’Arquitectura Moderna Alemanya, celebrada a l’antic Palau del Parlament, al parc de la Ciutadella, va ser inaugurada el 20 d’octubre de 1942. L’exposició va portar a la ciutat un dels aspectes més esplendorosos de la nova Alemanya: el nou urbanisme i les intervencions arquitectòniques gegantines en ciutats com Berlín. Comissariada per Albert Speer —arquitecte de confiança de Hitler i futur ministre d’Armaments del III Reich— s’acompanyava de l’edició bilingüe d’un llibre-catàleg. La façana de l’antic Palau del Parlament va ser engalanada amb grans esvàstiques i banderes espanyoles.

Exposició del Llibre Alemany celebrada el mes de febrer de 1941 a la Universitat de Barcelona. Vista general del paranimf de la Universitat, engalanat amb una gran esvàstica i un bust d’Adolf Hitler presidint la sala (IEFC Col•lecció Merletti)
Vitrina amb alguns dels llibres mostrats a l’Exposició del Llibre Alemany el febrer de 1941. Pérez de Rozas (ANC)
Façana de la Universitat de Barcelona engalanada amb esvàstiques per a la inauguració de l’Exposició del Llibre Alemany. Pérez de Rozas. 7 de febrer de 1941 (ANC)
Anunci de l’Exposició del Llibre Alemany al Diario de Barcelona, 8 de febrer de 1941 (AHCB)
Visita de les principals autoritats espanyoles i nazis a l’Exposició d’Arquitectura Moderna Alemanya. Podem veure, entre d’altres, el capità general, Alfredo Kindelán, i el governador civil, Antonio Correa Véglison. Pérez de Rozas. 20 d’octubre de 1942 (AFB)
L’alcalde accidental Aurelio Joaniquet durant el parlament d’inauguració de l’Exposició d’Arquitectura Moderna Alemanya, el 20 d’octubre de 1942 (AMCB B101 Actes protocol·laris, exp. 30 de 1942)
Cartell de l’Exposició d’Arquitectura Moderna Alemanya. Octubre de 1942 (AHCB)
Façana del Palau del Parlament, rebatejat com a Palacio de Arte Moderno de la Ciudadela, engalanat amb immenses esvàstiques per a la inauguració de l’Exposició d’Arquitectura Moderna Alemanya el 20 d’octubre de 1942. J. Brangulí (ANC Fons Brangulí)
Invitació per a la inauguració de l’Exposició d’Arquitectura Moderna Alemanya. 20 d’octubre de 1942 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 30 de 1942)