La presència nazi i feixista a la ciutat

Barcelona també va acollir la visita d’altres membres de les estructures polítiques, socials i culturals feixistes i nazis. Representants de les diferents organitzacions polítiques, sindicals i culturals dels estats alemany i italià també van fer acte de presència a la capital catalana. Seguint l’organització jeràrquica i piramidal vigent, els nous visitants reproduïen les consignes i les directrius marcades sempre des de la superioritat.

Per què, durant gairebé quatre anys, la ciutat va viure una arribada continuada de delegacions juvenils feixistes (italianes) i nazis (alemanyes)? Probablement, perquè representaven prou bé la generació que es faria càrrec, amb la complicitat franquista, de governar la nova Europa que l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista estaven intentant construir amb la guerra.

La presència d’aquestes joventuts era l’expressió dels nous valors que es volien implantar i que, a Barcelona, tenien l’equivalent en el Frente de Juventudes i la Sección Femenina.

Actuació de la Secció Artisticoesportiva de les Joventuts Hitlerianes al Teatre Coliseum de Barcelona l’11 d’octubre de 1941. Pérez de Rozas (AFB)
«La amistad entre Alemania y España empieza por nuestras Juventudes, en los terrenos culturales, y termina con sangre generosa vertida en los campos de batalla para liberar a Europa»
Solidaridad Nacional, 12 d’octubre de 1941
Visita de les Joventuts Italianes del Littorio al Poble Espanyol de Barcelona. El governador civil Antonio Correa Véglison va ser l’encarregat de rebre-les durant la seva visita a la ciutat. Pérez de Rozas. 4 d’agost de 1942 (AFB)
Visita de la Missió Femenina de les Joventuts Italianes del Littorio a Barcelona. Sortida a la plaça de Sant Jaume després de la recepció oficial a l’Ajuntament de la ciutat. Pérez de Rozas. 10 d’octubre de 1942 (AFB)
Visita de la Secció Femenina d’Hoquei de les Joventuts Hitlerianes als ferits de la División Azul. Pérez de Rozas. 9 de juny de 1942 (AFB)
Concert del Grup Artístic de les Joventuts Hitlerianes al Palau de la Música Catalana. Pérez de Rozas. 10 de novembre de 1943 (AFB)
Entrada del concert que el Grup Artístic de les Joventuts Hitlerianes va fer al Palau de la Música Catalana el 10 de novembre de 1943. (AMCB B101 Actes protocol·laris, exp. 4 de 1943)
Recepció oficial al Grup Artístic de les Joventuts Hitlerianes al Palau de la Diputació Provincial, presidit per un bust de Francisco Franco, el 10 de novembre de 1943. Pérez de Rozas (AFB)