Nous amics per a una nova ciutat: Ciano i Himmler

Entre el febrer de 1939 i el maig de 1945, la Barcelona franquista va ser testimoni de l’amistat amb els dos grans aliats europeus de l’Espanya del dictador: l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista. Aquestes noves amistats internacionals es van fer presents amb les grans visites oficials del comte Galeazzo Ciano i Heinrich Himmler, les excursions de joves hitlerians a Montserrat, o la celebració del calendari nazi.

La primera, el 10 de juliol de 1939, va ser protagonitzada pel comte Galeazzo Ciano, ministre d’Afers Estrangers de la Itàlia feixista. La seva arribada a Barcelona va ser organitzada sota la supervisió directa del segon home més poderós de la dictadura franquista, Ramón Serrano Suñer. Aquesta visita es va preparar amb tot detall, amb la voluntat de mostrar el moment gloriós de l’Espanya franquista: un arc victoriós de fusta ple d’inscripcions imperials i falangistes, banderes, visita a la seu de Falange, concentració de joves falangistes a l’estadi de Montjuïc, i una visita a Tarragona per oferir una rèplica de l’estàtua d’August com a reconeixement de la projecció imperial italiana. Tot es va organitzar —fins i tot la mobilització ciutadana— per mostrar al comte Ciano que Barcelona era una ciutat feixista i mediterrània, llatina en el llenguatge polític de l’època, que podia competir amb qualsevol de semblant a Itàlia. Mai més Barcelona tornaria a viure una visita feixista d’aquesta categoria i dimensions.

La visita de Heinrich Himmler, Reichsführer i màxim responsable de les SS i l’aparell de seguretat de l’Alemanya nazi, va ser més austera i va tenir una di-mensió pública menys popular. El 23 d’octubre de 1940 va ser rebut per les autoritats a l’aeròdrom del Prat, va gaudir d’una petita desfilada militar davant de l’Hotel Ritz, on s’allotjava, i l’Ajuntament va oferir un sopar en honor seu. A més a més, el governador civil, Antonio Correa Véglison, el va acompanyar a visitar un campament del Frente de Juventudes i el monestir de Montserrat. Però la imatge que va transmetre aquesta visita va ser diferent de la del comte Ciano, un any abans. Aquesta era una visita d’alta política, connectada amb l’entrevista que, paral·lelament, els dos dictadors —Franco i Hitler— estaven celebrant a Hendaia, i, per tant, no tenia la dimensió popular que es va donar a la del comte Ciano. En aquesta ocasió, l’única recepció col•lectiva va ser una petita demostració festiva al Poble Espanyol. L’Alemanya nazi era una bona amiga de la Barcelona franquista, però seriosa i austera.

Mapa de la presència del comte Ciano i el Reichsführer Heinrich Himmler a Barcelona
El comte Galeazzo Ciano a Barcelona és rebut pel ministre de la Governació Ramón Serrano Suñer, i el governador civil, Wenceslao González Oliveros. Autor desconegut. 10 de juliol de 1939 . Autor desconegut. 10 de juliol de 1939 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 21 de 1939)
Acollida popular al comte Ciano en la seva arribada al port de Barcelona i inici del seu recorregut des del peu del monument a Colom. Autor desconegut. 10 de juliol de 1939 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 21 de 1939)
El comte Ciano, creuant la plaça de Sant Jaume, es dirigeix al Palau de la Diputació després de la seva visita a l’Ajuntament.. Autor desconegut. 10 de juliol de 1939 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 21 de 1939)
Arc de triomf de fusta construït amb motiu de la visita del comte Ciano. Autor desconegut. 10 de juliol de 1939 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 21 de 1939)
Salutació oficial del comte Ciano en la seva visita al Palau de la Diputació acompanyat d’altres autoritats. Autor desconegut. 11 de juliol de 1939 (AFB)
Arribada de Heinrich Himmler a l’aeròdrom del Prat. 23 d’octubre de 1940 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 27 de 1940)
«…al recibir hoy y aclamar a Himmler, acoge y exalta a uno de los más egregios forjadores de la nueva Alemania. Pocas palabras más necesitamos consignar como expresión de la complacencia y del honor que sentimos al dar la bienvenida a quien tanto hizo, con un ardiente patriotismo, que ha de merecer aplauso de todos los corazones nobles, que sientan su respectivo patriotismo, para sacar a su país de la humillación, del ludibrio y de la ruina a que le había condenado el sanedrín de Versalles»
La Vanguardia Española, 23 d’octubre de 1940
Àpat oficial que l’Ajuntament de Barcelona va organitzar en honor del Reichsführer. La taula principal d’aquest acte estava presidida per Heinrich Himmler, acompanyat de l’alcalde Miguel Mateu i Pla, a la seva esquerra, i del governador civil, Wenceslao González Oliveros, a la seva dreta. Autor desconegut. 23 d’octubre de 1940 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 27 de 1940)
Heinrich Himmler saludant des del balcó de l’Hotel Ritz on s’allotjava. 23 d’octubre de 1940 (AFB)
Arribada del Reichsführer Heinrich Himmler al Poble Espanyol, on va presidir un festival de cançons i balls folklòrics organitzat per Falange. Pérez de Rozas. 23 d’octubre de 1940 (AFB)
Visita del dirigent nazi a la txeca del carrer Vallmajor de Barcelona. Pérez de Rozas, 23 d’octubre de 1940 (AFB)
El Reichsführer Heinrich Himmler, acompanyat del capità general, Luis Orgaz, i altres autoritats franquistes, visita el monestir de Montserrat. Pérez de Rozas. 23 d’octubre de 1940 (AFB)
Factura del cost total que la visita de Heinrich Himmler va ocasionar a l’Ajuntament de Barcelona durant la seva visita els dies 23 i 24 d’octubre de 1940 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 27 de 1940)