La “Feria del Libro”

La mateixa política de suplantació es va aplicar a la diada de Sant Jordi i la festa del llibre. La Feria del Libro resultant va ser una festa controlada pels falangistes i desvinculada de la diada de Sant Jordi. Organitzada per l’Instituto Nacional del Libro, i amb una participació destacada del Servicio de Propaganda de Falange, només va aconseguir l’exempció d’impostos municipals i no va ser fins al 1946 que l’Ajuntament es va plantejar participar-hi amb les seves publicacions. Cal assenyalar el contrast entre la poca atenció institucional a l’acte i el ressò atorgat per la premsa. Pel que fa a la festivitat de Sant Jordi, es va mantenir l’acte religiós de benedicció de les roses, però l’Ajuntament va atorgar el protagonisme al concurs de Puestos de Flores de las Ramblas, que va traslladar al mes de juny.

Visita del bisbe Gregorio Modrego Casaus i el governador civil Antonio Correa Véglison al Pavelló del Departament de Propaganda de F.E.T. y de las J.O.N.S. en l’acte d’inauguració de la Feria del Libro. Autor desconegut. 29 d’abril de 1944 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 2 de 1944)
Instantània de la Feria del Libro de 1944 celebrada a les Rambles de Barcelona. No quedava ni rastre de la diada de Sant Jordi o de la Fira del Llibre. Pérez de Rozas. 2 de maig de 1944 (AFB)
Acte de benedicció de les roses de Sant Jordi al Palau de la Diputació, actual Palau de la Generalitat. Pérez de Rozas. 23 d’abril de 1944 (AFB)
Anunci de les principals novetats literàries per la festa de Sant Jordi de 1940. Destino, núm. 144, 20 d'abril de 1940
Celebració de la festa de Sant Jordi de 1944 al Palau de la Diputació. Diario de Barcelona, 25 d’abril de 1944 (AHCB)