“Salón de la Moda Española”

En aquests primers anys de franquisme, la dictadura va expressar la seva vocació totalitària amb una presència abassegadora en tots els àmbits públics.

Fins i tot una activitat com el Salón de la Moda Española va patir aquesta pressió asfixiant: era organitzat i controlat pel Sindicato de Industrias de la Confección, que oferia una exhibició d’articles exclusivament espanyols, adreçada a les noves classes dirigents de la ciutat, és a dir, als vencedors de la guerra i a «las elegantes damas y distinguidas señoritas» que els acompanyaven.

En la terminologia falangista del moment, el Salón de la Moda Española «constituye un verdadero alarde en todo. Sus organizadores, lo más acreditado de Barcelona en el ramo, han tenido un éxito digno de toda loa, tanto en lo que se refiere a la presentación como al confeccionado de modelos, verdaderas preciosidades originalísimas, algunos de ellos. Además, su intención es altamente patriótica, ya que, con este ensayo, que será un éxito, vamos a iniciar nuestra independización del extranjero, en lo que a moda se refiere» (Solidaridad Nacional, 6 de març de 1941).

Inauguració del Salón de la Moda Española celebrada a la cúpula del Teatre Coliseum. 27 de setembre de 1944. Pérez de Rozas (AFB)
Programa del 1r Salón de la Moda Española, del 3 al 8 de març de 1941 (AHCB)
Programa del 2n Salón de la Moda Española, del 26 al 30 de setembre de 1941 (AHCB)
Programa del 3r Salón de la Moda Española, del 2 al 7 de març de 1942 (AHCB)
Programa del 4t Salón de la Moda Española, del 28 al 30 de setembre de 1942 (AHCB)