Fires de Mostres Nacionals i Internacionals

La voluntat que expressava l’Ajuntament de Barcelona de preservar i reivindicar el paper de la ciutat mitjançant la política de depuració històrica i espanyolització de la ciutat, es va complementar, també, amb una estratègia destinada a convertir Barcelona en un referent per a l’Espanya de Franco i per a la resta d’Europa.

Per aconseguir-ho, la corporació municipal va practicar una política sistemàtica de promoció i de subvenció de tota mena d’actes firals, exposicions i congressos. Un dels grans referents va ser la Feria de Muestras Nacional e Internacional, on, l’any 1942, van fer acte de presència els nous amics d’Espanya: l’Alemanya nazi, la França de Vichy, el Manxukuo, Romania i la Itàlia feixista. La projecció internacional de la ciutat no podia oblidar els nous referents i aliances internacionals de la dictadura franquista.

Dos anys més tard, es va tornar a celebrar una nova edició de la Feria de Muestras, inaugurada el 10 de juny de 1944 amb la presència de les principals autoritats municipals, el ministre d’Indústria i Comerç, Demetrio Carceller, i la benedicció del bisbe Modrego.

Acte d’inauguració i benedicció de la Feria de Muestras Nacional e Internacional. Pérez de Rozas. 10 de juny de 1944 (AFB)
«Es motivo de satisfacción para nosotros que, en estos momentos en que la humanidad vive horas desosegadas y trágicas, con el ánimo lleno de inquietudes y zozobras y con el corazón oprimido ante la catástrofe que presenciamos, España, gracias a su invicto Caudillo Franco, pueda presentar al Mundo, en amable remanso de paz, esta magnífica demostración de confraternidad, armónico exponente de labor fecunda y prueba irrefutable de prosperidad y riqueza»
Fragment del discurs d’inauguració de l’alcalde Miguel Mateu i Pla. Solidaridad Nacional, 11 de juny de 1944
Panoràmica interior d’un dels pavellons de la Feria de Muestras Nacional e Internacional. Pérez de Rozas. 8 de setembre de 1942 (AFB)
Banquet oficial d’inauguració de la fira, celebrat a l’Hotel Ritz i presidit per l’alcalde Miguel Mateu i Pla. Pérez de Rozas. 8 de setembre de 1942 (AFB)
Portada del volum oficial de la Xª Feria Oficial e Internacional de Muestras de Barcelona. 1942 (AHCB)
Minuta del banquet oficial d’inauguració de la Fira Oficial i Internacional de Mostres de Barcelona celebrat a l’Hotel Ritz el 8 de setembre de 1942 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 24 de 1942)
Planta d’un dels pavellons de la Xª Feria Oficial e Internacional de Muestras de Barcelona. 1942 (AHCB)
Cartell oficial de la Fira Oficial i Internacional de Mostres de Barcelona. 1944 (AHCB)
Targeta d’invitació a l’acte d’inauguració celebrat el 10 de juny de 1944 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 21 de 1944)
Visita de l’alcalde Mateu i Pla i el governador civil Correa Véglison als estands regionals de la Fira Oficial i Internacional de Mostres de Barcelona (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 21 de 1944)