Exposicions de Belles Arts

En el marc de la commemoració del segon aniversari de la «liberación» de Barcelona, l’alcalde Mateu va proposar de recuperar les exposicions de belles arts.

La primera exposició es va inaugurar el 12 de juny de 1942 i, gràcies a l’èxit assolit, va acordar-se que finalitzés al juliol, coincidint amb la celebració de l’aixecament militar. L’organització incloïa un seguit de comissions i preveia que la decisió final fos de l’alcalde. A efectes pràctics, però, els responsables van ser Javier de Salas, director del Museu de Belles Arts de Catalunya, i José Maria Junoy, reconegut crític d’art i home important en el franquisme cultural català d’aquells anys. La segona exposició es va inaugurar el 18 de novembre de 1944, en un acte presidit per Jesús Rubio, subsecretari d’Educación Nacional, en representació del dictador. L’acte de cloenda, celebrat el 4 de gener de 1945, va tenir com a màxima autoritat el director general de Belles Arts, el marquès de Lozoya. En total, van exposar-s’hi 687 obres, entre pintura, escultura, dibuix, gravat i arquitectura. Els premis es van adjudicar a Estío, de José Aguiar, medalla extraordinària (30.000 pessetes), i a El palco de la Celestina, d’Ernesto Santasusagna, medalla d’honor (30.000 pessetes), i hi va haver altres premis extraordinaris. Paral•lelament, l’Ajuntament va aprofitar l’ocasió per adquirir un nombrós conjunt d’obres d’art per incrementar els fons artístics municipals.

Guia artística de l’Exposició de Belles Arts celebrada a Barcelona l’any 1942 (AHCB)
«...El nou període o l’intermezzo (això els anys ho diran) que ara viuen allà baix és ben curiós. El cent cinquantè aniversari del “Brusi”, el quatre-cents cinquantè del desembarcament de Colom amb l’arqueologia i l’urbanisme que s’hi ha fet entorn, conferències que es donen i llibres que es publiquen, tot plegat mostra una eufòria de “barcelonismo” (“barcelonisme”, en castellà) que fa rodar el cap. Semblen els temps de la Barcelona antigua y moderna de Pi i Arimon o, més ençà, els de l’Exposició Universal del 1888. Allò era l’alba del catalanisme; això en podria ser la posta: la llum que s’assembla més a la de la matinada és la del capvespre»
Lluís Nicolau d’Olwer i Ferran Cuito i Canals, Epistolari de l’exili francès. Barcelona: Curial – Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003, p. 109
Bitllet honorífic d’entrada a l’Exposició de Belles Arts. 1942 (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 15 de 1942)
Interior de la Sala de Pintura de l’Exposició de Belles Arts. Pérez de Rozas. 7 de novembre de 1944 (AFB)
Cartell oficial de l’Exposició de Belles Arts celebrada a Barcelona l’any 1944 (AHCB)
Catàleg oficial de l’Exposició de Belles Arts celebrada a Barcelona l’any 1944 (AHCB)