Els monuments de la "ciudad agradecida"

La majoria dels monuments de passat republicà i catalanista van ser desmuntats i retirats de la via pública; va ser el cas de l’estàtua de Rafael Casanova, el bust d’Enric Prat de la Riba, l’estàtua de Pau Claris i els monuments dedicats a Francesc Layret i el doctor Robert.

La intervenció més rellevant va ser la remodelació de l’obelisc situat a la cruïlla de l’Avenida del Caudillo amb passeig de Gràcia. A proposta del tinent d’alcalde José Bonet del Río, es va retirar el medalló amb l’efígie de Pi i Margall i es va desmuntar l’estàtua al•legòrica de la República, obra de Josep Viladomat. En lloc seu, s’hi va instal•lar «una figura que simbolice a España coronando a sus héroes cuyo recuerdo será evocado en un bajo relieve que llevará la siguiente inscripción: El día 26 de enero de 1939. Año de la Victoria. Barcelona fue liberada de la trama rojo-separatista por los heroicos soldados de España. La ciudad agradecida».

La remodelació es va encarregar a l’escultor i col•leccionista Frederic Marès, que, en els anys de postguerra, va estar molt actiu en el camp dels encàrrecs franquistes per reconvertir monuments, làpides, inscripcions, etc., o per erigir la nova estatuària de la dictadura a Barcelona.

Des de la seva inauguració, el 26 de gener de 1940, l’obelisc es va convertir en el punt de referència principal del franquisme ciutadà.

Plaza de la Victoria, rebatejada així pel règim franquista en el moment de la seva reconversió. Cruïlla de la Diagonal amb el passeig de Gràcia. Antoni Campañá i Joan Puig-Ferran. 1939-1945 (AFB)
Acte de commemoració del trentè aniversari de la mort del doctor Robert. Josep Maria de Sagarra. 10 d’abril de 1932 (AFB)
Monument a Rafael Casanova, ubicat a la cruïlla del carrer d’Alí Bei amb la ronda de Sant Pere. La Comissió Municipal Permanent va aprovar el desmuntatge d’aquest monument en un acord del 12 d’abril de 1939 i la seva retirada es va fer efectiva els mesos de maig i juny del mateix any. Ribera (AFB)
Portada de l'expedient administratiu referent a la retirada del monument al doctor Robert (AMCB Q136 Obres Públiques – Foment, exp. I-94 de 1940)
«...avui hem sortit a la plaça. Al mig, tot prenent el sol, hi havia força gent. De fet, sense demostrar-ho gaire, tothom es mirava en silenci com desmunten pedra per pedra el monument al Dr. Robert de l’escultor Josep Llimona. És la venjança en fred. Nosaltres formàvem un grupet singular. Un tros enllà feia anades i vingudes una parella de policies i potser n’hi havia algun de paisà... El monument no han gosat dinamitar-lo, però el nostre ideal, sí...»
Joan Triadú, Dies de memòria, 1939-3940. Diari d’un mestre adolescent. Barcelona: Proa, 2001, p. 175 (21 de febrer de 1939)
Monument a Francesc Layret, ubicat a la Plaça de Goya. Aquest monument no va ser retirat fins a finals de 1939. Pérez de Rozas (AFB)
Factura de Frederic Marès pels treball realitzats al «monumento a la Victoria» per un valor total de 42.323,75 pessetes (AMCB Q136 Obres Públiques – Foment, exp. I-184 de 1939)
Ofici del secretari de la Comisión de Rotulación y Numeración de Calles, Plazas y Grupos Escolares perquè es porti a terme la resolució del Ple de l'Ajuntament de modificació del monument a la República, a la confluència entre l'Avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia, per convertir-lo en el «monumentoa la Victoria» (AMCB Q147 Servei d'actuació sobre el patrimoni artístic, històric i ambiental, n. 6-F-4)