Un ensenyament per adoctrinar i espanyolitzar

Històricament, l’Ensenyament havia estat un dels emblemes de la gestió municipal i, a partir de 1939, ho va continuar essent, però en unes circumstàncies radicalment diferents i contràries a l’esperit pedagògic que havia marcat els equips gestors d’abans de la guerra.

L’any 1940, l’Ajuntament era el responsable de l’educació infantil; de les escoles especials, amb la construcció de l’escola 26 de Enero i la recuperació de l’escola Vilajoana; de les escoles a l’aire lliure i de les escoles d’arts i oficis i les de formació domèstica, que formaven les noies en aquelles tasques imprescindibles per mantenir «la vocación femenina para las diversas labores del decorado del hogar, encajes de bolillos, bordado, ganchillo, etc. harto decaídas en la actualidad». Tot i la propaganda oficial, la manca de recursos econòmics i les prioritats de la política municipal dificultaven les activitats d’aquestes institucions.

D’altra banda, l’escola primària, després de la depuració sistemàtica dels seus professionals i el readoctrinament obligatori dels Cursos de Orientación del Magisterio, va esdevenir un instrument imprescindible de la dictadura per introduir polítiques d’espanyolització i propaganda franquista en els primers anys de l’educació dels nens i nenes de la ciutat.

Llibreta d'un alumne del Grupo Escolar Baixeras, al carrer Via Laietana número 11. 1943 (AMCB K136 Avaluació d’alumnes, diaris de classe, 1943 IMEB-41.527)
«...Al matí feien formar els alumnes al pati, hissaven la bandera espanyola i tocaven els himnes. Absolutament tot es feia en castellà i, a més, es feien classes de Formación del Espíritu Nacional. Si t’adreçaves en català, fins i tot fora de l’aula, a un professor, et deia: “No em parlis en català que em compromets”»
Jordi Carbonell, Entre l’amor i la lluita. Memòries. Barcelona: Proa, 2010, p. 37
Detall d'una llibreta d'un alumne del Grupo Escolar Baixeras, al carrer Via Laietana número 11. 1943 (AMCB K136 Avaluació d’alumnes, diaris de classe, 1943 IMEB-41.527)
«...Amb l’amic Sallent, que estudia lliure el magisteri a més de Lletres, hem anat a la Normal, a la Rambla de Catalunya, a informar-nos. A part de l’aspecte dels interiors d’aquella casa, hi ha la insistència en el Movimiento. “La enseñanza es milicia” o bé “el maestro es un soldado de España”. [...] Ens ha rebut una senyora, més aviat corpulenta, que esmorzava al seu despatx, amb un diari per tovalles, donada l’índole oliosa del sandvitxàs que es cruspia i que ha continuat cruspint-se. Es veu que era urgent. Per començar ens ha dit una frase confraternitzadora com ara “pasen, pollos, y digan de qué se trata”, o una cosa així. El que és segur és que ha dit “pollos”. Ens ha advertit que a més d’estudiar molt, encara que ens convalidessin “clases”, deia, i a més, “aunque seamos catalanes” —ella també—, “debemos ser ante todo muy españoles”. No sé si ha dit “pero que muy”. Ja veig que no seré mestre amb títol.»
Joan Triadú, Dies de memòria, 1938-1940. Diari d’un mestre adolescent. Barcelona: Proa, 2001, p. 176
Portada de la memòria publicada amb motiu de la inauguració de l'escola d'educació especial 26 de Enero. 1940 (AMCB K141 Projecte educatiu de centre. Escuela 26 de Enero, 1940 c. 1.87.5950)
«...En la puerta del colegio había tres astas o tres mástiles con tres banderas: la española, la falangista y la requeté. Antes de entrar en clase se izaban y, brazo en alto, todos cantábamos el Himno Nacional, el Cara al Sol y el Oriamendi. [...] Al ir a salir de clase volvíamos a rezar, después levantábamos la mano horizontalmente y cantábamos el Gloria, gloria, corona de la Patria o Himno Nacional...»
Enric Vila Casas i Paco Candel, Memòries d’un burgès i d’un proletari. De la República al 23-F (1931-1982). Barcelona: Columna, 1996, p. 100-101
Imatges de les instal.lacions i de les activitats dels infants en la memòria publicada amb motiu de la inauguració de l'escola d'educació especial 26 de Enero. 1940 (AMCB K141 Projecte educatiu de centre. Escuela 26 de Enero, 1940 c. 1.87.5950)
Treball de redacció del diari escolar dels alumnes del grup escolar Milà i Fontanals, seleccionat per ser lliurat com a ofrena al invicto Caudillo Franco el 1939 (AMCB K136 Avaluació d’alumnes, diaris de classe, 1939 c. 1.87.6006)
Inauguració del grup escolar d’educació primària Reyes Católicos. D’esquerra a dreta: el president de la Diputació, Antonio Simarro; l’alcalde de Barcelona, Miguel Mateu; el ministre d’Educació, José Ibáñez; el tinent d’alcalde, Aurelio Joaniquet; el rector de la Universitat de Barcelona, Francisco Gómez, i el tinent d’alcalde, Tomás Carreras. 6 d’octubre de 1941. J. Domínguez (AMCB B101 Actes protocol•laris, exp. 27 de 1941)
Organigrama de les escoles municipals. Memoria 1941-1942. Labor realizada por el Ayuntamiento de Barcelona durante el bienio 1941-1942. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1946 (AHCB)
Ofici de la Junta Provincial de Primera Enseñanza, en nom del Ministerio de Educación Nacional, a l'inici de curs, que dóna l'ordre explícita de retirar qualsevol llibre, llibreta, treball i material escolar en llengua catalana. (AMCB Fons Ajuntament de Barcelona)