La venjança dels vencedors: repressió política i depuració
Des de l’estiu de 1936, els insurrectes civils i militars del bàndol nacional van engegar un ampli procés de repressió arreu del territori que anaven dominant:
- Repressió política contra partits, organitzacions sindicals i grups d’obrers, camperols, etc. Afusellament i execució de milers de persones, presons i camps de concentració plens; els batallons disciplinaris es van convertir en mercats forçats de mà d’obra gairebé esclava, que servia per reconstruir ponts, aixecar el Valle de los Caídos o netejar el recinte arqueològic d’Empúries.
- Lleis confiscatòries del patrimoni dels vençuts; depuracions laborals per raons polítiques i sindicals; acomiadaments, i normes de restricció d’exercici d’un treball remunerat o qualificat.
- Una maquinària implacable va acomiadar i sancionar milers de mestres, professors universitaris, funcionaris de totes les administracions, advocats, periodistes, arquitectes, etc.

Plànol de la ciutat-presó en què va ser convertida Barcelona els primers mesos de 1939, plena de recintes concentracionaris i presons.

Misa celebrada al pati de la Model el 24 de Setembre de 1944, amb motiu de les Festes de la Mare de Déu de la Mercè. Pérez de Rozas (AFB)
«...Així vaig estar quatre anys, condemnat a mort, dels dotze que vaig passar a la presó. Durant aquells quatre anys vaig estar tot sol a la cel•la, era una cel•la que feia dotze peus de llarg i nou d’ample; era plena de xinxes per dalt i sense cap vàter ni res; només tenia un orinal per fer les meves necessitats. I a la nit em donaven un plat de clor per tirar-hi, perquè no fessin olor els orins. I cada matí ho havia de llençar al vàter que hi havia al fons de la galeria»
Leandro Saún, Notícia de la negra nit. Vides i veus a les presons franquistes (1939-1959). Barcelona: Diputació de Barcelona, 2001, p. 344

Celebració de la Mare de Déu de la Mercè, Patrona de los Cautivos, el 24 de setembre de 1944, al pati de la presó Model. Pérez de Rozas (AFB)

La religió i la voluntat de readoctrinar milers de presos "rojo-separatistas", considerats anticlericals radicals, ateus perillosos i uns "sense Déu" criminals, van tenir un protagonisme destacat a la vida de les presons, com en aquesta imatge de celebració de les Festes de la Mercè. 24 de setembre de 1943. Pérez de Rozas (AFB)

Celebració de la Mare de Déu de la Mercè a la presó de la Model. Després de la fam, les malalties, les puces, la brutícia i els maltractaments, el càstig culminava amb la presència de l’Església catòlica. Pérez de Rozas. 24 de setembre de 1943. Pérez de Rozas (AFB)

Formulari de declaració jurada per a la depuració de responsabilitats polítiques dels funcionaris municipals (AMCB F193 Represàlia Política, exp. 4 de 1939)

Certificat del secretari de causes del Jutjat Militar Especial en què s’informa de la sentència de condemna de pena de mort d’un funcionari municipal el 1939 (AMCB F193 Represàlia Política, exp. 112 de 1939)

Presos de la Model assisteixen als actes religiosos i oficials que es duen a terme a la linterna central de la presó. 24 de setembre de 1943. Pérez de Rozas (AFB)