L’endemà del 26 de gener de 1939
Immediatament després de l’ocupació de la ciutat, la nova autoritat militar va imposar diferents punts de control que tancaven Barcelona i la desconnectaven del seu entorn geogràfic. La premsa local va començar a publicar notícies i avisos de com seria la nova era marcada per la implantació del Règim Especial d’Ocupació i les noves instruccions: neteja de façanes i altres espais de la ciutat (desaparició de cartells i rètols dels anys republicans i de la guerra), presentacions a les autoritats civils i militars, implantació de la Falange, proveïments d’aliments i productes de primera necessitat, etc.
La ciutat havia de tornar a funcionar, neta de rojo-separatistas i altres hordas rojas, i sota la mirada atenta del Generalísimo i els seus homes.
La iconografia falangista va tenir un paper molt important en la tasca d'adoctrinament i reeducació de la població. Des de l'òptica falangista, es considerava que la ciutadania catalana ignorava tots els valors de la Nueva España, de manera que s'havia de dur a terme un procés accelerat de reeducació ideològica.
La campanya de Catalunya i, sobretot, la caiguda i ocupació de Barcelona, van permetre, per la seva importància i dimensió, construir grans narracions fotogràfiques que han esdevingut les millors cròniques visuals del triomf franquista. Publicacions com Fotos van excel·lir en aquest joc de propaganda visual.




(CRAI Biblioteca Pavelló de la República UB)



