_gent de la Casa Gran        
  Josep Maria Montserrat, director de l'Institut Botànic de Barcelona

En Josep Maria Montserrat ens fa senyals, des de l'entrada a l'Institut Botànic de Barcelona. Situat al costat del Palau Nacional, tot l'entorn se'ns presenta ple d'excavadores. Costa, però després de travessar laberints de terres aixecats aconseguim estrènyer-li la mà. Montjuïc canvia, i l'Institut Botànic n'és una peça fonamental. Aquest doctor en Biologia ens descobreix el present i el futur d'una institució que estudia la biodiversitat per ensenyar-nos a conservar-la.
 A l'antic edifici de l'Institut, construït per a l'Exposició Universal del 29, s'hi respiren aires d'un trasllat imminent. En Josep Maria ens guia per les seves cambres, començant per la biblioteca de botànica -"és, amb diferència, la més important de Catalunya", diu orgullós- i seguint per l'impressionant herbari: un arxiu ple de plantes catalogades i disposades per al seu estudi, el quala poc a poc s'ha anat fent petit. La doble cambra és plena d'unes caixes blanques dissenyades especialment per transportar amb cura el tresor de l'Institut cap al nou edifici, d'imminent inauguració. ¿On és? ¿Com és? Agafem el cotxe i ens elevem uns metres més sobre el nivell del mar...

L'Institut s'obre a Barcelona
Tot i que des de finals dels anys 40 l'Institut ha estat adscrit al CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), no va ser fins al 1998 que aquest organisme estatal va entrar a compartir la gestió de l'Institut amb l'Ajuntament de Barcelona. "Aquest cas és únic a tot l'Estat", remarca en Josep Maria: això permet a l'Institut el creixement de les col·leccions científiques i de la investigació, cosa que potser no hauria estat possible dintre d'un marc institucional estrictament local.
El trajecte ens porta als peus del Jardí Botànic. Situat al bell mig, ben a prop del Castell de Montjuïc, veiem el nou edifici. "La biblioteca i l'herbari, públics com fins ara, seran molt més accessibles. A més, l'edifici ja no serà només un centre de recerca: disposa de sala d'exposicions, un bar i una sala de conferències", cosa que dóna al centre un nou esperit d'obertura a la ciutat i als barcelonins.
En Josep Maria va entrar a l'Institut Botànic com a becari, i avui n'és el director. Mirant la silueta de la nova seu, ens explica que era un dels seus grans reptes, també compartit per la desapareguda Maria Aurèlia Capmany. "Era una aspiració de l'Institut ja des del principi de segle", recorda, amb la satisfacció de la feina finalment complerta.

Investigant per conservar
La veritat és que a l'hora que ens plantem al jardí -les quatre de la tarda- la llum dóna un aspecte idíl·lic a les plantes que hi creixen. "És la criatura de Barcelona. El Jardí va obrir les portes l'any 98, i les plantes tot just estan creixent", diu amb un punt de tendresa el nostre amfitrió. En Josep Maria domina més de 2.000 de les 300.000 espècies de què es compon la flora de la terra. Durant el passeig ens descobreix les propietats de l'Argània Espinosa ("fa un oli reverenciat pels berbers") o l'estrès que pateixen les plantes mediterrànies a l'estiu, i que els causa una pèrdua accelerada de fulles (si en teniu a casa, no les regueu més del compte en aquesta època de l'any, que encara que ho sembli, no necessiten més aigua). Les condicions climàtiques de Barcelona permeten que aquí pugui créixer, en teoria, una cinquena part de les espècies vegetals del món. Això li dóna al Jardí un valor molt especial de cara a les investigacions que es duen a terme des de l'Institut. I és que en aquesta institució no només es conserven col·leccions de plantes: en la seva plantilla, 10 dels 22 treballadors es dediquen a la investigació, en dues branques fonamentals: "la sistemàtica molecular aplicada a la família de les compostes, i l'estudi de la flora mediterrània, en un vessant més clàssic". Traducció, si us plau! " Per saber com conservar la biodiversitat, primer cal catal·logar-la", ens dirà. Aquesta és l'autèntica funció de l'Institut Botànic de Barcelona.


  contacte     la municipal de barcelona            actualització març 03