.
. . .
.. Dossier. Estructures política i executiva de l'ajuntament . Biblioteca
. . .


arxiucorreu

 

.
Editorial

Amb vosaltres
guanyarem la lliga de
les ciutats europees!

Una organització -i per tant, l'Ajuntament- funciona quan els projectes són compartits: quan tots els equips plurals que el formem vibrem i ens aliniem per aconseguir allò que Barcelona avui i demà necessita. El Programa d'Actuació Municipal és el nostre gran projecte compartit i el nostre compromís amb els ciutadans i ciutadanes de Barcelona. L'hem elaborat polítics, gerents, equips de treballadors i treballadores de la casa, associacions i institucions, ciutadans i ciutadanes, amb moltes propostes i reflexions. Ordenades i classificades, els grups polítics del Consistori les hem fet nostres: és el nostre Programa de Govern! El nostre programa de treball. Nostre: cap treballador públic pot sentir-se'n aliè. Cap ciutadà de Barcelona pot pensar que no millorarà la seva qualitat de vida.

Barcelona, ho sabem, és un esforç col·lectiu, el fruit tossut d'una irrenunciable voluntat de progrés, de catalanitat, de fer ciutat per viure-hi bé. Barcelona no para. Vol avançar en quotes de progrés, benestar i igualtat d'oportunitats per a tota la gent.
Vol ser un model de qualitat, una marca distintiva de la ciutat que ha de veure's reflectida en tots els àmbits. I vol ser el millor espai possible, un indret viscut i conviscut que sentim com a propi de cadascú i de tots i que requereix qualitat a tots els racons, mobilitat fluïda i amable i serveis eficaços.

A l'inici del mil·lenni, en el repte de la tasca municipal 2000-2003, com a alcalde i primer treballador de l'Ajuntament, permeteu-me que us demani algunes coses. Totes per Barcelona:

1. Llegiu-vos el Programa d'Actuació Municipal. Sobretot el que assenyala concretament què fa i farà la vostra comissió o districte. Però, també, què fan i faran els altres. Hem de ser capaços de traçar una xarxa entre el treball particular i el global. Només així la feina diària -a vegades monòtona- es pot entendre com un element clau que ha de facilitar l'objectiu d'una ciutat millor.

2. Escolteu la gent, la ciutadania. Cada una de les propostes i de les accions només les podem concretar des del diàleg, estant al costat dels ciutadans. Som Ajuntament: ho volem fer tot -tot- aplegant esforços, implicant la ciutadania en els serveis que milloraran la seva vida personal a la ciutat. I també la col·lectiva.

El Programa d'Actuació Municipal no ha sortit de les taules dels despatxos. Ha pres forma des del coneixement de les oportunitats i les dificultats, dels punts forts i febles de Barcelona. Però cal aprofundir-hi. Directament. Des de cada departament. En la producció de cada servei.

3. Volem que Barcelona sigui una ciutat de les persones. I amb les persones. On ningú no resti al marge. Una ciutat que ha de ser entranyable per a la gent gran, dinàmica per als joves, solidària, amb oportunitats, per a tothom, amb taxes d'ocupació a nivell europeu i on la cultura i l'educació siguin motors. Tots els polítics i equips de treballadors i treballadores municipals així ho signem. Ara ho hem de transformar en quotidianitat de treball. Ja ho fem. Permeteu-me que us ho demani: fem-ho més i millor!

4. La Carta Municipal ha de ser, amb el Programa d'Actuació Municipal, l'altre carril per on fer avançar la ciutat des del nostre treball responsable, rigorós, il·lusionat i productiu. Sempre en equip. Amb la Carta tenim l'instrument idoni que ens permetrà desenvolupar fins al límit les possibilitats polítiques i institucionals del govern de la ciutat.

5. Deixeu-me, finalment, que sigui el cor qui escrigui: hem de guanyar la lliga de les ciutats europees! Hi estem molt ben posicionats. Però volem que Barcelona sigui rellevant, primera, en la xarxa de ciutats pel seu progrés, el seu desenvolupament sostenible i la seva cohesió social. Per tot això val la pena treballar. Com ho hem fet fins ara. I, com els equips de lliga, ara una mica més. Perquè el repte s'ho mereix.

Joan Clos
Alcalde de Barcelona

PROGRAMA D'ACTUACIÓ MUNICIPAL
Entrevista
Comissiˇ de PresidŔncia i Hisenda
Comissiˇ de Promociˇ Econ˛mica, Ocupaciˇ, Turisme i Comerš
Comissiˇ d'Infraestructures i Urbanisme
Comissiˇ de PolÝtica de S˛l i Habitatge
Comissiˇ de Benestar Social
Comissiˇ d'Educaciˇ i Cultura
Comissiˇ de Joventut i Drets Civils
Comissiˇ de Serveis Urbans i Manteniment
Comissiˇ de Sostenibilitat i Ecologia Urbana
Comissiˇ de Seguretat i Mobilitat
Districte de
Ciutat Vella
Districte
de l'Eixample
Districte
de Sants-Montju´c
Districte
de les Corts
Districte
de SarriÓ-Sant Gervasi
Districte
de GrÓcia
Districte
d'Horta-Guinardˇ
Districte
de Nou Barris
Districte
de Sant Andreu
Districte
de Sant MartÝ
Tres propostes transversals
Marc econ˛mic i pressupostari