"Surgió (...) la idea de construir una ciudad que, por la ventajosa profundidad del mar, favoreciese el fondeo de las naves. Y así fue cómo los ciudadanos se llenaron de riquezas hasta alcanzar la arrogancia insolente y tendente a la discordia".
Alonso de Palencia (1460)
escriptor, humorista i polític

 

 portada de BMM
correu
arxiu

  nº49

750 anys
de govern municipal

Barcelona celebra enguany el 750è aniversari de la creació del govern municipal de la ciutat. L'any 1249 el rei Jaume I va concedir els primers privilegis per a l'autogovern de la ciutat. Durant més de 450 anys, Barcelona es va regir pel govern dels consellers i del Consell de Cent fins a la desfeta de 1714. L'etapa de màxima esplendor d'aquest llarg període va ser la baixa edat mitjana, els segles de la conformació de la personalitat urbana de Barcelona i de la consolidació del gòtic com a llenguatge artístic característic de la ciutat. La Barcelona gòtica també fou el període històric de màxima prosperitat del govern dels consellers. El present dossier, realitzat en estreta col·laboració amb el Museu d'Història de la Ciutat i coordinat per Daniel Vento, dibuixa el perfil d'aquell passat.

més informaciócronologia

 

 

Pere Portabella.
Entrevista de Núria Escur.

Pere Portabella, privilegiat amic de genis de la pintura i el cinema i testimoni de moments clau de la història de Catalunya, encara s'emociona mirant, amb alentiment, fotogrames de la seva pròpia vida. A la seva llista d'últims descobriments hi ha "Amsterdam" d'Ian McEwan, "El violí d'Auschwitz" de M. Àngels Anglada i tot el que caigui de Camilleri.


Imma, Joan i Maria Dolors
Sant Andreu
Imma Planas Mateu
actriu de teatre aficionada
Eixample
Joan Múrria
propietari de Queviures Múrria
Les Corts
Maria Dolors Borràs
professora de puntes de coixí

 


Quina és la situació de l'educació musical a Barcelona?
Mai no hi havia hagut tanta música clàssica a Barcelona com aquesta temporada. Aquest panorama posa l'educació musical dels ciutadans de Barcelona en el punt de mira. Quin nivell de formació musical hi ha a Barcelona? La música és prou present al món escolar? S'està formant adequadament el públic de demà? El compositor Josep M. Mestres Quadreny; Jordi Roch, president de Joventuts Musicals d'Espanya, i Lluís Cabrera, director del Taller de Músics, donen la seva resposta a aquests interrogants.


R.C.D. Espanyol:
El planter contraataca

L'Espanyol arriba al seu centenari, i ho fa amb la mateixa filosofia que va empènyer la seva creació.
Barcelona, repassa en el reportatge següent la trajectòria d'aquest altre club centenari i també estretament lligat a la ciutat.

 

    per veure el