Mercats, parades de barri, llaminers i curiosos
TEXT:Danielle Provansal,

1. Mercat de mercats
2. Parades de barri
3. Fires tradicionals
4. Fires especialitzades
5. Mercats de col·leccionista
6. Altres mercats

INFORMACIÓ, DOCUMENTACIÓ I TREBALL DE CAMP
Gabriel Pernau, Felicia Esquinas, Carmen Luque


     

 

INFORMACIÓ, DOCUMENTACIÓ I TREBALL DE CAMP
Gabriel Pernau, Felicia Esquinas, Carmen Luque

4. Fires especialitzades

 

A banda de l'oferta relacionada amb les tradicions, durant tot l'any hi ha fires especialitzades. Les solen organitzar gremis i associacions aplegats en trobades anuals o periòdiques, però també els comerciants d'un barri que surten al carrer per apropar els seus articles als vianants. Cal destacar que bona part d'aquests mercats tenen lloc a Ciutat Vella. Dos són els principals factors que expliquen aquest fet: l'afluència contínua de públic al centre de la ciutat i el seu entorn històric i arquitectònic, que fa que la compra al carrer sigui un atractiu lúdic més per a ciutadans i turistes.

Hi ha fires especialitzades en art, llibres, música, ceràmica, alimentació o antiguitats. Les més esteses, però, són les d'artesania, amb un mostrari de productes molt heterogeni sota un denominador comú: l'elaboració pròpia, el segell fet a mà. Tant aquest sector com el de l'alimentació o la ceràmica ofereixen la possibilitat d'adquirir articles fets pels mateixos venedors. a.


© Eva Guillamet

És a dir, articles amb l'encant de la singularitat i allò autèntic enfront de la producció uniformitzada de la indústria.

De la mateixa manera que ha succeït amb fires tradicionals com ara Santa Llúcia, l'artesania s'ha anat introduint en mercats que tenen una altra especialització i on moltes vegades es poden trobar algunes parades amb tota mena d'articles manufacturats. D'altra banda, en l'apartat de mercats especialitzats en figuren dos prou coneguts i emblemàtics: els de flors i ocells de la Rambla.

 


ART

Mostra d'Art Sant Josep Oriol (Ciutat Vella)
Lloc: plaça Sant Josep Oriol.
Horaris: dissabtes d'11 a 22 hores i diumenges de 10 a 15 hores.

Creada el 1977, és una de les més veteranes d'aquest àmbit. Està especialitzada en pintura, amb cinquanta parades i una oferta heterogènia de tota mena d'estils i tècniques. També hi ha una parada d'escultura. L'emplaçament accentua l'encant d'una fira d'artistes.

 

Mostra de Pintura de l'Associació de Pintors del Port Vell (Ciutat Vella)
Lloc: plaça Ítaca (Maremàgnum).
Dates i horaris: dissabtes d'11 a 18.30 hores (hivern) i de 10 a 20.30 hores (estiu). Diumenges i festius de 10 a 14.30 hores.

Mercat de pintura que es fa des de l’octubre del 1995. Vint parades amb obres de tots els estils i tècniques.

 

Mostra d'Art dels Presos de Catalunya (Ciutat Vella)
Lloc: Moll de la Fusta.
Data: de l'1 al 30 de maig.

Organitzada per la Direcció General de Serveis Penitenciaris.

 

Fira de Pintura Port Olímpic (Ciutat Vella)
Lloc: Port Olímpic.
Dates i horari: dissabtes i diumenges sense un horari fix. Als mesos d'estiu, tardes i nits.

 

Mostra de Pintors Aficionats (Eixample)
Lloc: plaça de la Sagrada Família, entre Sardenya y Sicília.
Horari: dissabtes, diumenges i festius de 10 a 15 hores.

Entre deu i vint parades d'olis, litografies, aquarel.les... Hi ha altres parades d’allò més variades que exposen la seva mercaderia al costat dels pintors del barri: des de productes d'artesania llatinoamericana i africana fins a souvenirs per als turistes que visiten la Sagrada Família.

 

Fira d'Art (Sants-Montjuïc)
Lloc: plaça Bonet i Muixí (Sants).
Data: primer diumenge de cada mes.

L'associació d'artistes de Sants exposa les seves obres. Formats i tècniques d’allò més variats. Entre deu i quinze parades. Abans se celebrava al Parc de l'Espanya Industrial.

 

Mostra d'Art (Sarrià-Sant Gervasi)
Lloc: plaça de Sarrià.
Horari: primer diumenge de cada mes de 10 a 14 hores.

Els pintors del districte mostren les seves obres en aquarel.la, oli, guaix... Tot tipus d'obres. Entre cinc i deu parades.

 

Mostra d'Art Parc Güell (Gràcia)
Lloc: carrer Olot, 7.
Horari: dissabtes i diumenges de 10 a 14 hores.

 


ARTESANIA

Fira del Col.lectiu d'Artesans i Creadors Sant Jordi-Grup Fèmina (Ciutat Vella)
Lloc: plaça de la Vila de Madrid.
Dates i horari: tots els dissabtes de l'any -tret dels mesos de juliol i agost- d'11 a 20.30 hores. També és oberta de Nadal a Reis.

Són entre sis i vuit parades que venen tota mena de productes artesanals: argent (penjolls, arracades...), ceràmica, petits objectes de fusta, espardenyes, roba (fundes nòrdiques, samarretes, bolquers, davantals, agafadors per a la cuina) etc. Les artesanes fan els productes a la parada, davant del públic. Aquest col.lectiu també s'instal.la al Moll del Dipòsit, al Portal de l'Àngel i a la plaça de Joaquim Folguera. Han deixat d'acudir temporalment a la plaça de Sarrià, a causa de les obres que es fan en aquest espai.

 

Fira del Col.lectiu d'Artesans i Creadors Sant Jordi-Grup Fèmina (Ciutat Vella)
Lloc: Moll del Dipòsit, al costat del Palau de Mar.
Dates i horari: tots els diumenges (hivern), tots els dissabtes i diumenges (a partir de Setmana Santa) i tots els dies durant els mesos de juliol i agost. D'11 a 20.30 hores.

Es tracta de la mateixa oferta i el mateix col.lectiu descrits a la fitxa anterior. La fira és més gran: unes divuit parades.

 

Fira del Col.lectiu d'Artesans i Creadors Sant Jordi-Grup Fèmina (Ciutat Vella)
Lloc: Portal de l'Àngel.
Data i horari: del 8 al 27 de març d'11 a 20 hores.

Entre 20 i 24 parades. Es tracta de la mateixa oferta i el mateix col.lectiu descrits a la fitxa anterior. Aquesta fira s'organitza des de fa cinc anys amb motiu de la celebració del Dia de la Dona, el 8 de març.

 

Fira de Nova Artesania (Ciutat Vella)
Lloc: Rambla Santa Mònica.
Dates i horaris: dissabtes de 17 a 22 hores. Diumenges, vigílies de festius i festius d'11 a 22 hores. De Nadal a Reis, obert cada dia d'11 a 22 hores.

Extensa oferta artesanal que forma ja part del paisatge de la zona baixa de la Rambla. Una trentena llarga de parades envoltades de l'aroma i l'estètica hippy. Joieria i bijuteria, ceràmica, roba, samarretes, bosses de mà, joguines i petits objectes de fusta, complements...

 

Fira de Comerciants i Artesans del Barri de Sant Just (Ciutat Vella)
Lloc: plaça de Sant Just.
Data i horari: els primers dijous de cada mes de 10 a 20 hores.

L'Associació de Comerciants i Artesans del Barri de Sant Just-Catedral organitza aquesta petita mostra on es pot trobar antiguitats, llibre nou i de segona mà, ceràmica, articles per a col.leccionistes de postals i cartells, joieria, puntes de coixí, perfums, mobles i objectes d'escriptori o obra gràfica.

 

Fira de Ceràmica i Terrissa (Ciutat Vella)
Lloc: Portal de l'Àngel.
Data: durant les festes de la Mercè.

Quaranta parades, una d'elles dedicada a un tema monogràfic que canvia a cada edició: el setrill, la ceràmica del Marroc, etc.

 

Fira de Ceràmica Creativa (Ciutat Vella)
Lloc: Portal de l'Àngel.
Data i horari: del 23 de desembre al 5 de gener -tret de festius- de 10 a 21 hores. El dia d'inici varia segons el calendari.

Quaranta parades amb productes que van directes del taller al comprador. Organitza l'Associació de Ceramistes de Catalunya.

 

Fira de Sant Eloi (Ciutat Vella)
Lloc: carrer Argenteria.
Data i horari: 1 de desembre de 10 a 20 hores.

És la primera mostra d'artesania popular de la Ribera. Unes vint parades de botiguers del barri on s'hi venen gravats, productes alimentaris, puntes de coixí, vidre, restauració, pintura, roba, artesania d'Àfrica... Tot fet a mà.

 

Mercat de Productes Artesans de la Sagrada Família (Eixample)
Lloc: carrer Padilla, davant de la Sagrada Família.
Horari: de dilluns a diumenge, matí i tarda.

Organitza l'Associació de Venedors Ambulants de la Plaça del Mirall. Té entre deu i dotze parades. Els venedors es queixen que els botiguers de la zona els impedeixen vendre souvenirs als turistes. Els horaris són molt variables depenent de l'època de l'any i del clima.

 

Fira d'Artesans (Eixample)
Lloc: carrer Rogent, 28.
Horari: últim dissabte de cada mes de 9 a 14 hores.

Artesania i alimentació.

 

Fira del Dia de les Comarques Catalanes (Eixample)
Lloc: carrer Urgell, 2, al costat del mercat de Sant Antoni.
Horari: el segon divendres i dissabte de cada mes de 10 a 21 hores.

La fira pretén potenciar la cultura popular catalana, però sobretot els productes artesans de les comarques (formatges, mel, perfums, plantes...).

 

Fira de Productes Artesanals (Sants-Montjuïc)
Lloc: plaça de Sants.
Data: primer dijous de cada mes.

Essències aromàtiques, mel, formatge, pa i pastes d'elaboració artesanal. Entre cinc i deu parades.


© Eva Guillamet

Artesants (Sants-Montjuïc)
Lloc: Estació de Sants.
Horari: cada dijous i diumenge de 10 a 21 hores.

Tot tipus de decoració en metall, vidre, ceràmica, fusta, paper o roba. També hi ha miralls, antiguitats, essències aromàtiques, samarretes, espelmes... Els artesans treballen de cara al públic. Entre vint i trenta parades.

 

Fira del Col.lectiu d'Artesans i Creadors Sant Jordi-Grup Fèmina (Sarrià-Sant Gervasi)
Lloc: plaça de Joaquim Folguera.
Horari: tots els dijous d'11 a 20.30 hores.

De sis a vuit parades. Joieria, ceràmica, objectes de fusta, espardenyes, roba (fundes nòrdiques, samarretes, bolquers, davantals, draps i agafadors per a la cuina). Les artesanes fan els productes a la parada, davant del públic. Aquest col.lectiu també s'instal.la al Moll del Dipòsit, al Portal de l'Àngel i a la plaça Vila de Madrid. Han deixat d'acudir temporalment a la plaça de Sarrià, a causa de les obres que s'hi estan fent.

 

Fira d'Artesania (Gràcia)
Lloc: plaça de la Trilla.
Data: primer divendres de cada mes.

Ceràmica de tot tipus, des d'ornaments fins a vaixelles. Entre cinc i deu parades. De vegades s'hi instal.len parades d'aliments casolans.

 

Fira d'Artesania (Gràcia)
Lloc: plaça Rovira i Trias.
Data: quart divendres de cada mes.

Productes de decoració, estris de cuina i aliments artesanals. Entre cinc i deu parades.

 

Fira de Luthiers i Encants Folk (Gràcia)
Lloc: plaça Anne Frank.
Data: 7 de març.

Organitzada pel Centre Artesà Tradicionàrius.

 

Fira d'Artesania Popular Catalana Plaça Eivissa (Horta-Guinardó)
Lloc: plaça Eivissa.
Horari: tercer divendres de cada mes de 9 a 21 hores.

Productes d'alimentació, mel, herbes medicinals, caramels, petites joguines i estris de cuina de fusta.

 

Fira d'Artesans de Nou Barris
Lloc: plaça Francesc Layret.
Horari: primer dissabte de cada mes de 10 a 20 hores.

Entre cinc i deu parades d'objectes de decoració, estris de cuina... Tot artesanal.

 

Fira d'Artesania de Sant Andreu
Lloc: plaça del Comerç.
Horari: els dissabtes no festius de 9 a 20.30 hores, excepte l'estiu.

Tot tipus d'artesania, des de decoració fins a objectes d'allò més variats. Unes deu parades. L'oferta varia depenent dels expositors, que provenen de l'Escola de Foment i Estudi de Belles Arts Rosa de Maig.

 

Fira d'Artesania Rosa de Maig (Sant Andreu)
Lloc: plaça del Comerç, 1.
Horari: primer dissabte de cada mes de 9 a 20.30 hores.

S'alterna amb la Fira d'Artesania de Sant Andreu.

 

Fira d'Artesania Rosa de Maig (Sant Andreu)
Lloc: plaça Orfila.
Data: primer dissabte de cada mes.

 

Fira del Treball Artesà (Sant Andreu)
Lloc: passeig Onze de Setembre.
Data: de l'1 al 30 de juny.

Organitzada per l'Associació de Comerciants de Sant Andreu-Sagrera.

 

Fira d'Artesans del Poblenou (Sant Martí)
Lloc: Rambla del Poblenou, 72, entre Pujades i Ramon Turró.
Horari: primer dissabte de cada mes de 9 a 21 hores.

Molt petit. S'hi ven bijuteria, ceràmica, formatges, ametlles garapinyades, mel, fruits secs...

 

Fira d'Artesans del Clot (Sant Martí)
Lloc: plaça Font i Sagués.
Horari: segon dissabte de cada mes de 9 a 21 hores.

Ceràmica i peces d'artesania. Entre cinc i deu parades molt diverses.

 


BROCANTERS

El terme brocanter prové dels termes francesos brocanteur i brocant. En principi, els brocanters es diferencien dels antiquaris perquè tracten gènere amb menys de cent anys, però els límits no són tan precisos: eventualment, un brocanter pot vendre una peça del segle XIX, i un antiquari, un objecte art déco. La diferència, en algun tipus de mercaderia, està relacionada amb el valor de la peça. Els antiquaris acostumen a tractar en gènere anomenat d'alta època: peces selectes i més cares.

 

Mercat Gòtic (Ciutat Vella)
Lloc: plaça Nova, enfront de la Catedral.
Horari: dijous de 9 a 20 hores.

Gairebé trenta parades de compravenda de tota mena de gènere antic. Porcellanes, bibelots i bescuits (porcellana crua sense envernissar); càmeres fotogràfiques; joies isabelines i modernistes; moble auxiliar; joguines de col.leccionista; mantons de Manila; puntes; postals i documents; gravats; objectes d'escriptori (màquines d'escriure, plomes); sifons; llibres; rellotges; vaixelles; talles; pintura catalana de l'Escola d'Olot...

Els orígens del mercat daten de l'edat mitjana. Estaria relacionat amb el mercat de mobles i objectes vells que se celebrava cada tarda a la plaça Nova. Va subsistir amb la Fira de Santa Llúcia fins a final del segle passat, però pràcticament com a mercat de llibres. El 1978, l'associació de comerciants Barnacentre el va recuperar com a mostra dels antiquaris del carrer de la Palla, però la iniciativa no va reeixir i a poc a poc va esdevenir una fira de brocanters. Quan se celebra la Fira de Santa Llúcia es trasllada a un altre emplaçament, que a hores d'ara no és fix. L'any passat va ser l'avinguda Portal de l'Àngel. Torna a la plaça Nova del 28 de desembre al 7 de gener. També fa edicions especials per Sant Jordi i la Mercè.

 

Fira de Brocanters Moll de les Drassanes (Ciutat Vella)
Lloc: Portal de la Pau, al costat de les Golondrinas.
Horari: dissabtes i diumenges d'11 a 21 hores.

Brocanters i col.leccionisme: joguines, monedes, minerals, discos, roba antiga i de segona mà, pins, premsa, imatgeria militar, etc. Una parada ven reproduccions de peces arqueològiques i escultures de civilitzacions antigues (Grècia, Roma, Egipte, Mèxic). Els brocanters es queixen que a poc a poc s'hi han afegit parades de videojocs, roba, bijuteria i altres productes, que desvirtuen el caràcter original de la mostra.

 

Encants del Gòtic (Ciutat Vella)
Lloc: plaça George Orwell.
Horari: dissabtes d'11 a 21 hores.

Artesania i antiguitats. Una desena de parades que ofereixen des de llibres fins a roba de segona mà, joguines, cromos, discos, maquetes de vaixells i tota mena d'objectes antics.

 

Encants Vells (Eixample)
Fira Bellcaire (fundada el 1375).
Lloc: plaça de les Glòries i carrer Dos de Maig.
Parades: 1.100 punts de venda (uns 500 venedors).
Horari: dilluns, dimecres, divendres i dissabte de 8 a 16 hores.

Articles nous i vells (mobles, maquinària, roba, articles de ferreteria, d'esport, elèctrics...). És el lloc de Barcelona per excel.lència per trobar mobles vells. Però també s'hi poden trobar els productes més inversemblants, des d'una pastera de pagès amb cent anys d'antiguitat, un gramòfon de maneta, un motor, un telescopi, una cabina anglesa de telèfon o un forcat de pagès romà fins a la més moderna mountain bike.

A les 4.30 hores de la matinada, una setantena de drapaires arriben al recinte amb els seus camions i munten els lots que a partir de les set del matí se subhastaran. Un cop adquirits els lots complets, els venedors inicien la venda al públic en general. De set a vuit del matí hi ha una majoria de compradors professionals. És la millor hora per trobar ocasions. Un altre bon moment és al migdia, quan els articles que els antiquaris no han comprat baixen considerablement de preu.

 

Fira de Brocanters de la Gran Via (Eixample)
Lloc: Gran Via amb Rambla de Catalunya.
Data: al setembre, durant les festes de la Mercè, del 17 al 27.

Unes trenta parades. Organitzada per l'Associació Professional de Brocanters.

 

Els Brocanters de la Diagonal (Sarrià-Sant Gervasi)
Lloc: avinguda Diagonal entre Francesc Macià i Beethoven.
Data: del 4 al 14 de març i una setmana abans de Nadal.

Són trenta parades cobertes. Organitza l'Associació Professional de Brocanters.

 

Mercat del Vell Estació de Sants (Sants-Montjuïc)
Lloc: Estació de Sants.
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 10 a 21 hores.

Unes vint parades. Abans s'anomenava Mercat de Brocanters.

 

Fira de Brocanters de Sarrià (Sarrià-Sant Gervasi)
Lloc: plaça de Sarrià.
Data i horari: els dimarts de 9 a 18 hores. A l'agost no es fa.

Quinze parades. Organitzada per l'Associació Professional de Brocanters.

 


FLORS

Mercat de les Flors de la Rambla (Ciutat Vella)
Lloc: Rambla Sant Josep.
Horaris: de dilluns a dissabte de 9 a 21 hores i diumenges de 9 a 15 hores.

L'origen d'aquest mercat, actualment integrat per setze establiments, podria remuntar-se al segle XIII, època en què ja hi havia dones venent flors a la part baixa de la Rambla. Els establiments fixos es van inaugurar el 1853.

 

Fira de Santa Rita (Ciutat Vella)
Lloc: plaça de Sant Agustí.
Data: 22 de maig.

La plaça de Sant Agustí va ser un centre de reunió dels pagesos dels pobles del Baix Llobregat. Hi venien fruita a l'engròs -sobretot els diumenges i festius– i herbes, i intercanviaven bestiar, entre d'altres transaccions comercials. D'aquest mercat va derivar la Fira de Santa Rita, una fira de flors originada al voltant de les ofrenes a la santa.

 


MENJAR I BEURE

Fira del Col.lectiu d'Artesans de l'Alimentació (Ciutat Vella)
Lloc: plaça del Pi.
Dates i horari: primer i tercer divendres, dissabte i diumenge de cada mes, de 10 a 22 hores. També obren per Santa Eulàlia, Sant Jordi, la Mercè i Reis.

Fa quinze anys que funciona. Les dotze parades ofereixen un extens i variat assortiment d'aliments d'elaboració artesana. Formatges, iogurts, patés i embotits, mel i derivats –també cosmètica i espelmes–, rebosteria, caramels, herbes, tes, espècies, codonyat, gelees, melmelades, olives, conserves de tomàquet, galetes, dolços, xocolata i derivats, vins i vinagres. Tot elaborat artesanalment.

 

Mostra de Vins i Caves de Catalunya (Ciutat Vella)
Lloc: Port Vell.
Data: del 19 al 26 de setembre.

Degustacions de pagament. Organitzat per l'Institut Català de la Vinya.

 

Fira Tradicional de Productes Naturals Sagrada Família (Eixample)
Lloc: avinguda Gaudí.
Horari: primer i tercer diumenge de cada mes de 9 a 21 hores.

Aliments i altres productes artesanals. Organitza el Col.lectiu Artesà de Productes Naturals.

 

Mostra de Cuina de Cases de Fonda de Catalunya (Gràcia)
Lloc: plaça Gal.la Placídia.
Data i horari: de l'11 al 24 de juny, de 13 a 16 hores i de 17.30 a 23 hores.

Deu parades. Possibilitat de tastar alguns dels plats més típics de fondes catalanes sense necessitat de desplaçar-se. Els plats costen 500 pessetes; les postres, 350, i la beguda, 150.

 

Fira de Productes Alimentaris (Nou Barris)
Lloc: a la marquesina de la Via Júlia.
Data: del 2 al 6 de juliol.

Tot tipus de productes agroalimentaris que tenen en comú una elaboració casolana i artesanal. Des de formatges fins a rebosteria. Una dotzena de parades.

 

Mostra de Tastets al Mercat de Sant Andreu
Lloc: plaça Mercadal, 41.
Data: de l'1 al 30 de novembre.

Degustació de plats (de pagament).

 

Mostra de Cuina Barcelonina
Lloc: per determinar.
Dates: del 16 al 26 de setembre.

Organitzada pel Gremi de Restauració de Barcelona. Degustació de plats (de pagament).

 


LIBRES

Fira del Llibre de Barcelona al Moll de la Fusta (Ciutat Vella)
Lloc: Moll Bosch i Alsina, 1.
Data i horari: de l'1 al 30 de juny, d'11 a 14.30 i de 17.30 a 22 hores. Dissabtes i diumenges fins a la mitjanit.

Entre 150 i 160. Abans se celebrava al passeig de Gràcia, al setembre. El 1998 es va traslladar al Moll de la Fusta, incorporant activitats promocionals com ara tertúlies, tallers de plàstica, trobades amb escriptors o actuacions musicals en un envelat.

 

Fira del Llibre Antic a Ciutat Vella
Lloc: Portal de l'Àngel.
Data i horari: del 5 al 16 de maig, de 10 a 21.30 hores.

Aquesta fira de recent creació -la del 1999 ha estat la segona edició- és l'única dedicada exclusivament al llibre antic. Catorze parades, on també es pot trobar gravats, postals, documents...

 

Mercat de Llibres Diputació (Eixample)
Lloc: carrer Diputació, 230.
Horaris: de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Dissabtes fins a les 14 hores.

 

Fira del Llibre d'Ocasió J. V. Foix (Sarrià-Sant Gervasi)
Lloc: plaça de Sarrià.
Horari: tots els divendres de 9 a 20 hores.

Entre cinc i deu parades de llibres de segona mà.

 


MÚSICA

Fira de Músics Joves al Carrer (Ciutat Vella)
Lloc: als carrers del Barri Gòtic.
Data: de l'1 al 31 de maig.

 

Mostra el Planter del Tradicionàrius (Gràcia)
Lloc: plaça Rius i Taulet.
Data i horari: 21 de març a partir de les 11 hores.

Mostra de centres escolars, grups, persones i entitats que treballen en l'ensenyament de la música tradicional.

 

Fira de la Música (Nou Barris)
Lloc: a la marquesina de la Via Júlia.
Data: 21 de juny.

Les actuacions en viu per celebrar el Dia de la Música es completen amb una àmplia oferta de discos de polivinil i compactes. Unes deu parades. És un dels certàmens més joves.

 

Mostra de Música a la Plaça Masadas (Sant Andreu)
Lloc: carrer Monlau, 54.
Data i horari: 20 de març a partir de les 11 hores.

Organitzada per BCN Fusió.

 


OCELLS I ANIMALS DE COMPANYIA

Mercat dels Ocells de la Rambla (Ciutat Vella)
Lloc: la Rambla, 132.
Horaris: de dilluns a dissabte de 9 a 21 hores i diumenges de 9 a 15 hores.

A principi del 1999 es van renovar els dotze quioscos de venda d'animals.