Mercats, parades de barri, llaminers i curiosos
TEXT:Danielle Provansal,

1. Mercat de mercats
2. Parades de barri
3. Fires tradicionals
4. Fires especialitzades
5. Mercats de col·leccionista
6. Altres mercats

INFORMACIÓ, DOCUMENTACIÓ I TREBALL DE CAMP
Gabriel Pernau, Felicia Esquinas, Carmen Luque


     

 

INFORMACIÓ, DOCUMENTACIÓ I TREBALL DE CAMP
Gabriel Pernau, Felicia Esquinas, Carmen Luque

3. Fires tradicionals

 

Lligades a festivitats de tipus religiós o a rituals profans. Algunes de les més populars, com ara Sant Jordi, Santa Llúcia o Sant Ponç, tradicionalment arrelades al cor històric de Barcelona, s'han estès a altres indrets de la ciutat, sovint impulsades per les associacions de comerciants.

 


FIRES DE PALMES I RAMS
En aquestes fires s'hi poden trobar palmes, palmons, llorer i tot tipus d'ornamentació, des dels típics rosaris de sucre fins a cintes de colors, per a la celebració del Diumenge de Rams.

 

Fira de Palmes (Ciutat Vella)
Lloc: al voltant de la Catedral.
Horari: setmana anterior al Diumenge de Rams de 10 a 20 hores.

 

Fira de Rams a Rambla Catalunya (Eixample)
Lloc: Rambla Catalunya.
Data: setmana anterior al Diumenge de Rams.

 

Fira de Rams a la Sagrada Família (Eixample)
Lloc: plaça de la Sagrada Família.
Data: setmana anterior al Diumenge de Rams.

 

Fira de Rams (Sants-Montjuïc)
Lloc: plaça Bonet i Muixí.
Data: setmana anterior al Diumenge de Rams.

Té entre deu i quinze parades. Se celebra des de fa cinc anys.

 


SANT JORDI
La festivitat del patró de Catalunya, d'origen aristocràtic, és una de les més antigues de caràcter oficial. Cada any, Sant Jordi –que coincideix amb la celebració del Dia del Llibre– omple de roses i llibres els carrers de Barcelona. Una tradició admirada que fins i tot s'ha exportat al Japó. Segons dades del Gremi de Llibreters, a l'edició del 1999 s'ha posat a la venda un fons de 180.000 títols –50.000 dels quals són novetats editorials–, amb un volum d'ingressos d'uns 3.000 milions de pessetes al conjunt de Catalunya, la qual cosa representa el 10% de la facturació anual del sector. A Barcelona ciutat es van instal.lar 367 parades de llibres.


© Eva Guillamet

 

Fira de Sant Jordi (Ciutat Vella)
Lloc: la Rambla, plaça de Sant Jaume.
Data: 23 d'abril.

La Rambla, artèria vital de Barcelona, és l'escenari per antonomàsia de Sant Jordi. Any rere any, les seves parades de llibres i roses atreuen milers de barcelonins. Els orígens d'aquesta celebració es remunten al segle XIV. El 1378, el Consell de Cent va declarar dia festiu el 23 d'abril, i el Parlament català ho va ratificar el 1459. El seu simbolisme patriòtic no arribaria fins al 1714, amb la dissolució de la Generalitat després de la Guerra de Successió. No se sap com es va establir el lligam entre el patró de la cavalleria catalana i l'ofrena de roses. La fira de roses es coneix des de fa cinc segles, i fins al 1840 va tenir lloc al carrer del Bisbe i a la plaça de Sant Jaume. Era coneguda com a fira dels enamorats, ja que, llavors com avui, els homes regalaven un ram de roses a les seves companyes. La fira de llibres és més recent. Alguns autors la situen a principi dels anys vint, i d'altres, a principi dels trenta. A més, el 23 d'abril és també l'aniversari de la mort de Cervantes.

 

Especial Sant Jordi al Mercat Gòtic (Ciutat Vella)
Lloc: plaça Nova (enfront de la Catedral).
Data i horari: 21, 22 i 23 d'abril de 10 a 21 hores.

Els brocanters del Mercat Gòtic celebren una edició especial amb motiu de Sant Jordi. Tot i que conserva la seva oferta habitual (vegeu l'apartat de fires especialitzades), el mercat fa especial atenció al món editorial amb una selecció de volums descatalogats i peces d'interès per als bibliòfils.

 

Fira de Sant Jordi (Sants-Montjuïc)
Lloc: plaça de Sants, passeig Fructuós Gelabert i plaça Bonet i Muixí.
Data: 23 de abril.

Més de seixanta parades. Els últims anys han proliferat una sèrie de parades que ofereixen roses amb les presentacions més diverses. A més, unes cinquanta llibreries s'apunten a la festa. Les que ho sol.liciten instal.len una parada de llibres davant mateix de l'establiment.

 

Fira de Sant Jordi (Nou Barris)
Lloc: a la marquesina de la Via Júlia.
Data: 23 d'abril.

Unes vint parades de llibres i roses. Cada cop hi ha més llibreters del barri que instal.len parades davant de les botigues.

 


SANT PONÇ
El culte a Sant Ponç, advocat contra les xinxes i patró dels herbolaris, es barreja amb els cultes agraris ancestrals que se celebraven a la primavera. En aquest dia es posen a la venda herbes aromàtiques i curatives i confiteria tradicional, com ara arrops i fruita en almívar o gebrada. Els últims anys, però, la Fira de Sant Ponç ha esdevingut també un aparador de tota mena de productes ecològics. Sota la marca de la garantia biològica i artesanal, a les parades es pot trobar un gran assortiment de mel i els seus derivats, confitures, caramels, condonyats, gelees, pastissos i altres llaminadures.

 

Fira de Sant Ponç (Ciutat Vella)
Lloc: carrer Hospital.
Data i horari: 11 de maig de 9 a 21 hores.

Gairebé 200 parades amb els productes típics de la jornada, plenes a vessar de colors i aromes. Aquesta fira es coneix al carrer Hospital des del 1871. Al segle XVI, els cronistes ja esmenten una fira d'herbes que es feia davant de l'església de Sant Miquel, fira que un dels cronistes lligava amb l'època romana i les festes dedicades a Flora, deessa de la vegetació. El Costumari català recull que, a principi del segle XIX, es retia culte a Sant Ponç a l'antiga església de l'Hospital de la Santa Creu amb una benedicció d'herbes a les set del matí. El 1871 i el 1883, al Diari de Barcelona apareix esmentada una fira "de rams, flors i herbes remeieres i oloroses" que es feia a "la vora dreta" del carrer Hospital, on es continua celebrant. Altres districtes de la ciutat s'han afegit a la tradició.

 

Fira de Sant Ponç (Sants-Montjuïc)
Lloc: carrer Blai.
Data: 10 i 11 de maig.

Assortiment de productes típics de la festivitat. Té entre cinc i deu parades. Molts forns del barri de Sants omplen els aparadors amb dolços i pastissos típics.

 

Fira de Sant Ponç (Sarrià-Sant Gervasi)
Lloc: plaça Mañé i Flaquer i plaça de Sarrià.
Data: 11 de maig.

Assortiment de productes típics. Una dotzena de parades.

 

Fira de Sant Ponç (Nou Barris)
Lloc: a la marquesina de la Via Júlia.
Data: 11 de maig.

Té unes deu parades. A més de les parades específiques, alguns forns i botigues de queviures posen parades amb els productes típics del dia.

 

 
SANTA LLÚCIA
La Fira de Santa Llúcia, o de Nadal, anuncia l'arribada d'aquestes festes, per a les quals ofereixen tota mena d'elements decoratius: des de pessebres fins a arbres nadalencs i els ornaments per guarnir-los. També hi ha algunes fires de galls i galls dindi per proveir els àpats nadalencs. Completen aquest apartat les fires de Reis, un tradicional aparador de joguines.


© Eva Guillamet

 

Fira de Santa Llúcia (Ciutat Vella)
Lloc: plaça Nova, avinguda Catedral i rodalies.
Data i horari: del 8 al 23 de desembre de 9 a 22 hores.

Unes 391 parades, de les quals 146 són de figures, 126 d'arbres i plantes nadalenques, 115 d'artesania i 4 de simbombes. És la fira de pessebres més important que se celebra en aquestes dates. La referència més antiga que es coneix data del 1786. El que és segur és que a final del segle passat tenia lloc a la plaça Nova juntament amb la fira de brocanters, de la qual era una part molt petita. Tot i estar dedicada a l'ornamentació nadalenca, els últims anys ha anat creixent el nombre de parades d'artesania, situades al voltant de la Catedral, que conformen una oferta complementària d'objectes de regal per a les festes. Durant la fira se celebren un seguit d'activitats complementàries: la Diada de Tradicions i Costums Nadalenques, una cercavila de grallers i Carassa, concursos de pessebres i exposicions.

 

Fira de Nadal Sagrada Família (Eixample)
Lloc: avinguda Gaudí.
Data: del 4 al 23 de desembre.

Arbres i productes de Nadal.

 

Fira de Nadal (Sants-Montjuïc)
Lloc: plaça Bonet i Muixí.
Data: del 5 al 24 de desembre.

Arbres de Nadal i ornaments de l'època. Prop de vint parades.

 

Fira de Nadal (Sants-Montjuïc)
Lloc: plaça de la Marina (Zona Franca).
Data: del 5 al 24 de desembre.

Unes vint parades d'arbres nadalencs i ornaments de l'època.

 

Fira de Nadal (Sants-Montjuïc)
Lloc: avinguda Paral.lel, enfront del Molino.
Data: del 5 al 24 de desembre.

Deu parades d'arbres de Nadal i ornaments.

 

Fira de Santa Llúcia (Nou Barris)
Lloc: a la marquesina de la Via Júlia.
Data: del 5 al 23 de desembre.

Tot allò relacionat amb l'ornamentació nadalenca. A les principals parades d'avets i arbres típics s'hi han afegit parades especialitzades en figures de pessebres, garlandes i ornaments florals de tot tipus. Entre quinze i vint parades.

 

Fira del Gall Dindi (Ciutat Vella)
Lloc: passeig de Pujades (a la porta del Parc de la Ciutadella).
Data i horari: del 20 al 23 de desembre, tot el dia.

Des de fa vuit o nou anys, sols queden dues parades, que ofereixen gall dindi, capons, cabrits, conills, ànecs. Són els vestigis de l'antiga fira que abans anava des de l'Estació de França fins al final del parc. Aquestes dues parades s'hi intal.len des de fa quaranta i 31 anys, respectivament.

 

Fira del Gall Dindi (Sarrià-Sant Gervasi)
Lloc: plaça de Sarrià.
Data: cap de setmana anterior al dia de Nadal.

Entre deu i quinze parades d'aquesta au típica dels àpats nadalencs.

 

Fira de Reis de la Gran Via
Lloc: Gran Via, entre Entença i Muntaner.
Data: del 23 de desembre al dia de Reis.

Unes 150 parades. Per a moltes famílies barcelonines, segueix sent el lloc tradicional per comprar les últimes joguines per al dia de Reis. Malgrat la competència de les grans superfícies, manté bona part de la seva activitat. En la data clau, resta oberta fins a altes hores de la nit.

 

Campanya de Reis (Sants-Montjuïc)
Lloc: plaça de Sants, Cotxeres i plaça Bonet i Muixí.
Data: del 2 al 5 de gener.

Recollida de tot tipus de joguines i material escolar. Unes deu parades. Diverses entitats i organitzacions socials s'encarreguen de coordinar la recollida de tot tipus de material lúdic i didàctic.

 

Fira de Reis (Nou Barris)
Lloc: Via Júlia.
Data: del 24 de desembre al 5 de gener.