pastilla.gif (43 bytes)  

La xarxa metropolitana de ciutats

Front MarÝtim. L’altra Vila OlÝmpica
L’obertura de la Diagonal. El vell somni
Diagonal Mar. Un nou centre urbÓ

El Bes˛s. De claveguera a parc

L’eix del Llobregat. L’ampliaciˇ del port i els nous espais naturals
Aeroport. Escala intercontinental
TAV / La Sagrera. El tren del progrÚs

Ciutat Vella
Completar la reforma del centre hist˛ric

Barcelona(s). 2004, els futurs de la ciutat


    

 

 

TEXT: Felicia Esquinas

Ciutat Vella
Completar la reforma del centre hist˛ric

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La reforma urbanÝstica de Ciutat Vella, encetada fa mÚs d’una dŔcada, Ús una de les mÚs ambicioses de Barcelona. Els propers anys, el centre hist˛ric completarÓ aquest procÚs. Els grans projectes en curs sˇn el Pla Central del Raval i el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) del Sector Oriental. Altres elements contribuiran a la revitalitzaciˇ definitiva de Ciutat Vella. La Rambla es renova. Ha recuperat el Teatre Principal i el nou Liceu s’inaugurarÓ el 1999. Al setembre del 1998 es va iniciar la reforma del mercat de la Boqueria i els quioscos de venda d’animals estrenen imatge enguany. A la Ribera, el Born es reconvertirÓ en la Biblioteca Provincial de la ciutat.
El Pla Central del Raval Ús l’operaciˇ urbanÝstica de mÚs envergadura feta en un teixit urbÓ consolidat des de l’obertura de la Via Laietana (1914). El pla obrirÓ un immens espai p˙blic d’uns 55 metres d’amplada per 300 de llargada al cor del barri, que enllašarÓ els carrers Sant Pau i Hospital amb una gran rambla arbrada, acotada per dues rotondes als seus extrems. Aquesta rambla reordenarÓ la mobilitat viÓria del Raval. TindrÓ dos carrils de circulaciˇ i un passeig central, de 32 metres d’amplada, on s’instal.laran terrasses i fires a l’aire lliure.
El PERI del Sector Oriental afecta la zona compresa entre l’avinguda Cambˇ i el carrer Basses de Sant Pere, i obrirÓ una nova via de penetraciˇ a l’interior del barri. En lloc de ser un recorregut recte, aquesta via tindrÓ un trašat trencat, que encadenarÓ petites places semblants a les dels nuclis urbans antics. A mÚs, es construiran 250 habitatges. Transversalment, es completarÓ l’obertura dels anomenats Jardins del Casc Antic, un espai p˙blic arbrat que anirÓ des del carrer Princesa a Sant Pere MÚs Baix. TambÚ es remodelarÓ el mercat de Santa Caterina (890 milions de pessetes), un projecte de l’arquitecte Enric Miralles. El mercat reduirÓ la seva oferta comercial, i es destinaran 335 milions mÚs per indemnitzar els comerciants que tanquin. Rera seu s’edificaran de 36 a 38 habitatges, on es reallotjaran els afectats pel PERI. EstÓ previst que les obres finalitzin l’any 2000.
Un calendari semblant tindrÓ la reforma de la Boqueria, projectada pels arquitectes LluÝs Clotet i Ignasi Parici, que esponjarÓ el perÝmetre de l’emblemÓtic mercat i deixarÓ a la vista la columnata j˛nica de l’antiga plaša de Sant Josep, on estÓ ubicat. Paral.lelament, es reurbanitzarÓ la plaša de Gardunya, segons un projecte d’Oriol Bohigas.
Totes aquestes intervencions han estat subvencionades per la Uniˇ Europea (UE). El Pla Central del Raval i el PERI del Sector Oriental rebran 3.277 i 1.644 milions de pessetes, respectivament, dels fons de cohesiˇ comunitaris. AixÝ mateix, la UE aportarÓ 500 milions per a la remodelaciˇ de la Boqueria, mentre que la resta dels costos es distribuirÓ entre l’Ajuntament de Barcelona (350 milions) i els operadors del mercat (350), aquests darrers amb el suport del patrocini.
El barri de la Ribera reprendrÓ protagonisme cultural amb la nova Biblioteca Provincial del Born i l’ampliaciˇ del Museu Picasso (600 milions de pessetes). D’altra banda, a la caserna de Sant AgustÝ, tot just restaurada, s’instal.laran el Museu de la Xocolata, l’escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona i un centre cÝvic. A la banda de la plaša de l’AcadŔmia, que serÓ urbanitzada, es bastirÓ un edifici dedicat a serveis del districte.
Un altre projecte que es portarÓ a terme Ús la reordenaciˇ del carrer del Rec, que permetrÓ rehabilitar els porxos del segle XVIII que s’hi conserven. D’altra banda, s’ha posat en marxa una campanya de restauraciˇ dels esgrafiats barrocs de Ciutat Vella, que afectarÓ 170 finques. La campanya tambÚ ha rebut una subvenciˇ de la Uniˇ Europea a travÚs del programa Rafael.

 

Les xifres

PLA CENTRAL DEL RAVAL

 • Inversiˇ
  3.870 milions de ptes.
 • SuperfÝcie afectada
  19.237 m2
 • Data prevista d’acabament:
  1999

PERI del Sector oriental

 • Inversiˇ
  3.630 milions de ptes.
 • SuperfÝcie afectada
  16.855 m2
 • Data prevista d’acabament:
  1999