tonar al sumari      
 Tornen els cicles culturals: teatre, dansa, jazz, música clàssica...  
 Noves publicacions
del Districte de les Corts 

 Canvi de sentit de circulació
dels carrers Deu i Mata i Taquígraf Garriga 
Lliurament de claus
dels primers 60 apartaments amb serveis per a la gent gran al districte de les Corts
 
tornar al sumari      

  les corts   detall, porta casa Batlló

I a la tardor, la Festa Major de les Corts! 

A partir del dia 4 i fins el 12 d’octubre arriba la gran varietat d’actes que s’han programat per a la Festa Major de les Corts.

     
          núms. anteriors bi        


  

Fa pocs dies que tots els barcelonins han celebrat la Mercè 2003 i ara, al començament de la tardor, el districte de les Corts continua de festa amb motiu de la diada de la Mare de Déu del Remei. És el moment de retrobar-se al barri, recórrer els seus carrers, xerrar amb els veïns i les veïnes i gaudir de les activitats que la Comissió de Festes ha preparat.
Els diversos barris, juntament amb el Consell de Districte, han organitzat un ampli programa d’actes que ben segur convidaran a sortir al carrer i gaudir de les diverses activitats lúdiques i espectacles del carrer. pujar

  ACTES DE LA 4a MOSTRA DE CIRC AL CARRER CIRCORTS
Dijous 9
22.00 h Desastrosus circus. Plaça Concòrdia.
Divendres 10
17.30 h Grup Tururut. Interior illa Dr. Ferran-Capità Arenas.
Dissabte, 11
11.30 h Profesor Karoli. Parc de les Infantes.
12.00 h Cop de Clown. Plaça Carme.
17.30 h Teatre Mòbil. C/ Cardenal Reig.
19.00 h Circ Panic. Plaça Sol de Baix.
22.30 h Ekilikuà. Plaça Rosés.
Diumenge 12
11.00 h Xumet i Xinxeta. C/ Regent Mendieta.
12.00 h Improvistos Krusty Show. C/ Benavent.
17.30 h Marco & Polo. C/ Jordi Girona.
PROGRAMA FESTA MAJOR
ACTES DE LA 4a MOSTRA DE CIRC AL CARRER CIRCORTS  
Dissabte 4, a la plaça Comas
18.15 h 16a Trobada de gegants.
19.30 h Pregó de Festa Major.
20.00 h Petit refrigeri i tast del pastís de Festa Major.
21.00 h Actuació de Los Excèntrics amb l’espectacle “Música Maestro”.

Diumenge 5 d’octubre
10.00 h Jocs al carrer. Organització: Associació Esportiva les Corts. Carrers Casc Antic.
12.00 h Danses multiculturals. Jardí del Centre Cívic Can Deu.
12.00 h Master Class d’aeròbic obert a tothom. Organització i Patrocini: Europolis. Complex Esportiu Municipal les Corts.
17.00 h Tallers multiculturals. Centre Cívic Can Deu.
18.30 h Espectacle musical cubà. Agermanament Playa/Les Corts. Centre Cívic Can Deu.

Dimarts 7 d’octubre
17.30 h Conta-contes “El món dels Tovets”: Contes de ratolins, a càrrec de Roser Ros (per a infants de més de 3 anys). Biblioteca Can Rosés.

Dijous 9 d’octubre
10.30 h L’Escola Dansa per la Festa Major. Amb la participació d’escoles del Districte. Actuació de Factoria Mascaró. Pl. Concòrdia.
17.30 h Taller: Festa Major, gresca i color, a càrrec de Neus Juvillà. Biblioteca Can Rosés.
20.00 h 1r. Correfoc unitari del districte de les Corts. Organitza: Colla de Diables i Timbalers d’Itaca, Diables Bocs de Can Roses, Diables de les Corts, Grup de percussió República de l’Avern. Inici Pl. Roses.
Dissabte 11 d’octubre
10.00 h 3r Torneig d’escacs obert, 2a jornada. Organització: l’Espiga de les Corts (secció escacs). Centre Cultural les Corts.
11.00 h Passejada Sobre Rodes amb bicicletes i patins a partir de 6 anys. Organització i patrocini: Decathlon i Europolis. Sortida: Pl. Comas.
18.30 h Conta-contes mediambiental amb “El conte de la Flori”, a càrrec de CEDAM. Centre Cívic Can Deu.

Diumenge 12 d’octubre
08.00 h 37è Concurs de Pintura ràpida. Centre Cultural les Corts.
11.30 h Festival infantil amb pallassos, jocs i xocolatada. Av. Josep Tarradellas.
12.00 h Exhibició de la secció canina de la Guàrdia Urbana. Instal·lacions F.C.Barcelona (davant dels Jardins Bacardí).
12.00 h Matí casteller. Amb les colles de castellers de Vilafranca, Xicots de Vilafranca i Castellers de Barcelona. Plaça Comas. 
 Tornen els cicles culturals: 
  teatre, dansa, jazz, música clàssica... 


A les Corts, hi torna la tardor i hi tornen també les cites amb el cicles culturals. Els diversos equipaments culturals ja tenen la programació cultural a punt.

• L’Auditori de les Corts (c/ Dolors Masferrer, 33-35) ofereix:
– El cicle Diumenges Teatre, que inicia el curs el diumenge 5 d’octubre, a les 18.30 h. ICC Teatre Obert presenta la Companyia Offteatre amb l’adaptació teatral de la famosa pel·lícula Bales sobre Broadway del director i autor nord-americà Woody Allen. En coincidir amb la Festa Major, l’entrada és gratuïta.
– Els diumenges 12 i 19 d’octubre, el grup de Teatre de les Corts representarà l’obra El Baile d’Edgar Neville.
– El Divendres Dansa, a les 22 h inicia la programació amb la Presentació de les coreografies seleccionades a la Mostra de Peces Curtes.
– El cicle dels Diumenges Teatre Infantil, a les 12 h, continua la programació amb l’estrena, el dia 26 d’octubre, de l’obra Contes encantats, presentats per Cesc Serrat.

• El Centre Cívic Pere Quart (c/ Comandant Benítez, 6) inicia els seus Diumenges Musicals, a les 18.00 h, amb Un viatge pel món del cinema, acompanyats dels instrument de la Banda Simfònica de les Corts, les veus de l’Orfeó de les Corts i la Societat Coral “Lo Llobregat de les Flors”.

• El Centre Cívic Can Deu (Pl. Concòrdia, 13) continua amb la seva oferta de les gran actuacions del Dijous Jazz, a les 21.00 h. El dijous 16 d’octubre, el Glòria Torres Quartet ens farà gaudir d’un recull dels estàndards de la història del jazz.

• El Centre Cultural Riera Blanca (c/ Riera Blanca, 1- 3) inaugura el cicle de clàssica del diumenge 19 d’octubre, a les 18.00 h, amb l’actuació del pianista Domènec González de la Rubia i el violinista Pedro Burzaco, els quals interpretaran peces de la música espanyola de saló. pujar

Més informació
www.bcn.es/lescorts

 Noves publicacions  del Districte de les Corts 

Dins la programació d’actes organitzats per la Festa Major de les Corts, el Districte de les Corts presentarà dos llibres: El monestir de Pedralbes i Un suburbi obrer a la Barcelona d’entreguerres: La Colònia Castells de les Corts, 1923-1936.

El treball dedicat al monestir de Pedralbes és el cinquè número de la col·lecció Quaderns d’Estudi. Coneguem les Corts, que publiquen l’Arxiu del Districte de les Corts i el Centre de Recursos Pedagògics. Aquesta col·lecció, iniciada el 1999, està adreçada principalment als centres docents i també a la ciutadania en general.

L’objectiu és donar a conèixer el districte tant des del punt de vista geogràfic, com social, cultural i històric. A més, es pretén incentivar els professionals de l’educació del districte perquè treballin juntament amb l’alumnat el coneixement del medi local amb materials i continguts relacionats amb el seu entorn, i a la vegada apropar l’Arxiu i els fons que conserva als estudiants i als veïns i veïnes de les Corts.

L’autora, Anna Castellano, directora del Museu del monestir, i el coordinador de la col·lecció, Jordi Dolcet, especialista en didàctica de Ciències socials, així com Jordi Ballonga, l’il·lustrador, presenten aquest Quadern que fa una aproximació al monestir de Santa Maria de Pedralbes des del vessant històric, amb l’explicació de la seva fundació i el paper que hi va jugar la reina Elisenda de Montcada; i de l’artístic, perquè es recreen alguns dels espais del monestir i se’n descriu la conversió en museu. I també, fa referència a la vida d’un monestir femení de clausura.

Dins la col·lecció “Memòria de Barcelona”, col·lecció d’àmbit general de la Ciutat que substitueix l’antiga col·lecció “Quaderns de l’Arxiu”, el Districte de les Corts i l’Arxiu Municipal de Barcelona han publicat Un suburbi obrer a la Barcelona d’entreguerres: La Colònia Castells de les Corts, 1923-1936. Aquest treball de recerca ha anat a càrrec de Josep Lluís Oyón, amb la participació de Glòria Andrés, Maria Rosa Bonet i Carles Calvo i té com a principal finalitat documentar àmpliament el naixement i la urbanització de la Colònia Castells. També respon a la previsió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Districte de les Corts d’elaborar una memòria històrica i constructiva del conjunt de la Colònia.

Aquest estudi reuneix la informació que fa referència a aquest sector de la ciutat i descriu la història de la seva projecció: l’estructura dels carrers, la tipologia de les cases i els materials constructius, i també, les intenses relacions veïnals i de parentiu que es van establir en aquesta barriada d’origen popular de les Corts.
Aquests dos treballs amplien qualitativament la bibliografia existent sobre les Corts d’acord amb la voluntat del Districte de difondre el coneixement de la història i identitat d’aquest barri. Així, dins de la col·lecció d’obres de recerca impulsades per l’Arxiu del Districte cal esmentar el treball de Teresa Navas sobre Can Deu, antiga finca del districte, actualment rehabilitada i convertida en un equipament cultural municipal. I el llibre d’Imma Navarro Les Masies de les Corts, que documenta la història dels masos existents al territori. També el recull de ponències i comunicacions presentades a les Jornades de Recerca Històrica de les Corts. I el treball de Jesús Portavella Els carrers de Barcelona: les Corts, que aprofundeix el coneixement sobre l’origen dels topònims i sobre els personatges que han donat nom als carrers, jardins i places del districte, alhora que també il·lustra sobre la història de la urbanització de cadascun d’aquests indrets.
Tots aquests llibres es poden consultar a l’Arxiu Municipal del Districte de les Corts, carrer Dolors Masferrer, 29,
tel. 93 291 64 32.
pujar
 Canvi de sentit de circulació
dels carrers Deu i Mata i Taquígraf Garriga 

Els carrers Deu i Mata i Taquígraf Garriga, entre els carrers de Numància i l’avinguda de Sarrià, han canviat el sentit de la circulació de vehicles. A partir del mes de setembre, la circulació dels vehicles pel carrer Deu i Mata és de Numància direcció avinguda Sarrià, mentre que els vehicles que circulen pel carrer Taquígraf Garriga van de l’avinguda Sarrià en direcció al carrer Numància.

Cal esmentar que l’obertura del tram del carrer de Constança, i el doble sentit de circulació en tot el carrer travessera/Taquígraf Garriga, amb dos carrils en sentit mar i un en sentit muntanya, ha permès millorar la connexió entre les dues bandes de la Diagonal a través del Centre Comercial de l’Illa, i en segon lloc ajudarà a descongestionar la zona i facilitar l’accés als vehicles pels carrers del voltant.
pujar
 Lliurament de claus
dels primers 60 apartaments amb serveis
per a la gent gran al districte de les Corts 

El passat mes de setembre es varen lliurar les primeres claus als adjudicataris dels 60 nous apartaments amb serveis per a gent gran construïts al carrer Entença cantonada Montnegre. Aquests habitatges han estat els primers a ser lliurats dels 611 projectats fins ara per a aquest col·lectiu i que van ser adjudicats a la primavera d’enguany.

El projecte d’apartaments amb serveis realitzat a les Corts el conformen 60 habitatges, d’una superfície mitjana de 40 m2. També s’han edificat sis espais d’ús comú per a administració, espais d’activitats socioculturals, o la instal·lació de serveis com la bugaderia. També disposen de serveis de neteja, alarma, i consergeria. L’edifici, que ha estat projectat per Espinet/Ubach, Arquitectes Associats SL, i construït pel Patronat Municipal de l’Habitatge, compta amb un total de 4.720 m2 de superfície construïda.

Els apartaments consten de menjador i cuina americana, un dormitori i un bany. Tots disposen de balcó i calefacció i estan adaptats amb portes més amples, dutxes sense escales i llums d’emergència que senyalitzen passadissos i habitacions. El bany està adaptat i disposa de sistema de crida d’urgència per si a l’usuari li calgués connectar amb el servei d’atenció sanitària permanent. Tots els habitatges disposen de cuina totalment equipada, tot i que l’edifici també disposa d’un servei de menjador comunitari.

Els apartaments formen part d’un programa d’habitatges impulsats a partir d’un acord de col·laboració entre el Patronat Municipal de l’Habitatge, organisme que els construeix, i el Sector de Serveis Personals que garanteix l’accés de les persones amb menys recursos econòmics i la prestació dels serveis de suport necessaris. Aquests habitatges obeeixen a una nova orientació dels serveis personals de llarga durada, que en alguns casos pot constituir una alternativa a l’ingrés a la residència i oferir a la persona gran un grau més elevat d’autonomia. pujar

Per poder accedir a un apartament amb serveis, calia reunir els requisits següents

1. Tenir necessitat d’habitatge:

– Tenir llogat un habitatge en condicions deficients d’habitabilitat.
– Tenir llogat un habitatge amb superfície inadequada.
– Haver d’abandonar l’allotjament que ocupa per causa de força major i no disposar de mitjans per procurar-se un allotjament similar.
– Tenir llogat un habitatge, la renda del qual superi el 20% o el 35% dels ingressos de la unitat familiar o del grup de convivència.
– Tenir pendent d’execució un expedient judicial de resolució contractual o la denegació de pròrroga legal d’arrendament.
– Allotjament en un habitatge cedit a precari per institucions públiques o privades.
– Allotjament en convivència amb altres caps de família, en habitacions rellogades, sotsarrendament o hostes.
– Estar mancat d’habitatge o haver-ne perdut l’ús com a conseqüència d’una separació matrimonial.

2. Dificultats d’accessibilitat a l’habitatge on viu actualment
– Tenir llogat o ser propietari d’un habitatge no accessible.
– Allotjament en convivència en habitatge no accessible (amb altres caps de família (fills o altres familiars) o en habitacions rellogades.

3. Circumstàncies personals i familiars
– Gaudir d’unes condicions personals que garanteixin poder dur una vida autònoma en tres grups d’activitats, d’acord amb el que s’estableix en la Sol·licitud de Programes i Serveis Socials d’Atenció a la Gent Gran.
– Edat: tenen preferència les persones d’edat compresa entre els 60 i els 69 anys i, en menor escala, els de més edat.
– Antiguitat en l’empadronament en el municipi de Barcelona (més punts: més de 10 anys).

4. Ingressos
– La màxima puntuació l’obtenien aquells que no superaven el salari mínim interprofessional (6.190,80 € / 1.030.062 ptes. any).
– El límits es trobaven en la percepció d’ingressos superiors a 3,5 vegades el SMI (21.667,8 € / 3.605.218 ptes. any).


contacte per correu   barcelona informació_67 / octubre 2003 les corts    pujar