tonar al sumari        
tornar al sumari      

  Montjuïc obre els Jardins de Joan Brossa   

L'octubre de l'any 1998 es va tancar, després de 32 anys de funcionament, el Parc d'Atraccions de Montjuïc. Cinc anys després, la part inferior de l'espai que ocupava aquest parc s'ha convertit en els Jardins Joan Brossa. Ha quedat enrera el passat més recent, el del parc d'atraccions, i també el passat més llunyà, aquell en el qual, des del principi de segle i fins als anys posteriors a la Guerra Civil, la zona va acollir barraques, horts i instal·lacions militars.

     
          núms. anteriors bi        


  


Actualment, els Jardins de Joan Brossa han donat lloc a un espai de 5,2 hectàrees de bosc mediterrani (de les quals 3,8 són de zona verda) destinat, sobretot, a la contemplació i el passeig. S'ha volgut conservar, però, el caràcter lúdic i infantil i d'esbarjo que va aportar a la zona el Parc d'Atraccions. Per això s'han inclòs en el projecte tres zones reservades als jocs, i s'han distribuït en el recorregut del camí que travessa el parc diferents instruments destinats a l'experimentació sonora per part dels més petits.

La idea que ha inspirat el remodelatge dels jardins ha estat la recuperació paisatgística i ambiental del parc. S'ha volgut consolidar el paisatge vegetal existent amb la conservació de la majoria dels pins i palmeres que es van plantar quan es va fer el Parc d'Atraccions. També s'ha volgut recuperar el traçat de camins potenciant el seu aspecte natural i "assilvestrat". En tot moment s'ha buscat la creació d'un jardí informal, allunyant-se dels paràmetres, la vegetació i la disposició més pròpia dels jardins clàssics de les zones urbanes. Podria dir-se que els Jardins Joan Brossa estan a mig camí entre un parc forestal i un jardí de ciutat, i agafa elements de tots dos, especialment dels propis d'un bosc salvatge. L'aspecte de natura espontània dels jardins és més accentuat a la part inferior, on aquestes característiques es reforcen procurant que la vegetació predomini i el visitant hi accedeixi quasi de puntetes per una passera de fusta aixecada uns 25 centímetres per sobre del nivell del terreny.

El projecte ha previst, també, la conservació dels edificis i construccions més emblemàtiques com l'edifici de la DAMM, que mantindrà el mateix ús que havia tingut durant l'època del parc d'atraccions: bar-restaurant. També s'ha conservat l'Edifici Para-Sol, un hexàgon de formigó de gran valor tècnic i estètic. Abans estava envoltat de vidre, però ara només tindrà l'estructura. La seva funció serà aportar una zona d'ombra als visitants. Pel que fa a les escultures, se n'ha conservat les quatre de bronze que hi havia, dedicades a Carmen Amaya, als pallassos Charlie Rivel i Charles Chaplin, i l'esportista Joaquim Blume. L'únic que s'ha fet, en el cas del les estàtues de Rivel i Chaplin, ha estat canviar-les de lloc. En un futur proper està prevista la instal·lació d'una peça del poeta que dóna nom als jardins, Joan Brossa, com a homenatge a la seva obra.

Aquests jardins estan perfectament interconnectats amb els de Mossèn Cinto Verdaguer i els de l'antic camp de Tir al Vol. Alhora aquests altres es comuniquen amb el Viver Nou dels Tres Pins, el Jardí Botànic i els Jardins de Mossèn Costa i Llobera. Tot plegat constitueix un itinerari d'espais verds temàtics amb una superfície total de 30 hectàrees i amb unes vistes immillorables de la ciutat de Barcelona. pujar

Horari d'obertura dels Jardins Joan Brossa. De 10 del matí al vespre.contacte per correu   barcelona informació_64 / abril 2003 montjüic  pujar