Programa

Programa Neurociència

Neurociència per a tots els públics a Barcelona

Activitats de format molt divers s'organitzen al llarg de l'any per tota la ciutat amb la voluntat de portar la neurociència més enllà de l'àmbit dels especialistes i de la investigació i aconseguir la participació de tots els ciutadans i ciutadanes. Es tracta d'un programa que inclou xerrades, exposicions, fires científiques, tallers i grans esdeveniments festius que sorgeixen de la intersecció entre la neurociència i àmbits diversos de la cultura. D'aquesta intersecció sorgeixen binomis tan suggeridors com:

Neurociència i societat: els humans som una espècie fonamentalment social. La neurociència és essencial per ajudar-nos a entendre com s'implementen els processos socials i de comportament, tan en l'espècie humana com per a altres espècies.

Neurociència i Llei: el 2012 se celebra el 200 aniversari de la primera Constitució Espanyola democràtica (Cádiz, 1812), fet que representa una bona ocasió per discutir la contribució de la neurociència al debat sobre el desenvolupament de noves lleis, els tipus de penes que s'imposen als criminals o com es planteja la seva rehabilitació.

Neurociència i el "jo": fins a quin punt ens coneixem realment a nosaltres mateixos? Què sabem de les nostres preferències, creences i opinions? Com sorgeixen i com prevalen per sobre de les opinions dels altres? Què tenen a dir la neurociència i la filosofia al respecte?.

Neurociència i economia: la neuroeconomia se centra en el funcionament del cervell, en l'avaluació i la categorització de riscos i recompenses i la interacció amb altres persones en relació al màrqueting i les decisions econòmiques. Les clàssiques tècniques de neuroimatge i psicofísica juguen un paper fonamental en experiments dissenyats per entendre com es prenen les decisions.

Neurociència i educació: millorar l'educació és una prioritat per a la societat contemporània. Com poden contribuir els descobriments més recents en neurociència a l'experimentació i al desenvolupament de nous models educatius?

Neurociència i literatura: els retrats literaris sobre estats mentals com l'amor, la bellesa o l'odi poden ser molt poderosos. Què hi tenen a dir els neurocientífics i els escriptors respecte a la representació dels instints primaris en el cervell o sobre el paper?

Neurociència i música: avui dia sabem que la pràctica musical altera la psicofísica, la cognició i, fins i tot, la fisiologia sinàptica, un magnífic exemple de plasticitat que depèn de l'experiència. L'estudi dels aspectes cognitius sobre la percepció i producció de la música és un camp apassionant, així com el desenvolupament de mètodes per a la investigació i la síntesi dels principis neuronals, psicològics i comportamentals bàsics de la percepció, l'emoció i la cognició.

Neurociència i arts visuals: molts científics estan convençuts que molts artistes són, en el fons, neurocientífics que estudien el sistema visual del nostre cervell a través de tècniques úniques. En realitat, els reptes de l'artista davant la representació del món que l'envolta són els mateixos que els que afronta el cervell per donar sentit a la imatge que es forma a sobre de la retina.

Neurociència i arts del moviment: diversos investigadors treballen actualment amb artistes sobre la base de noves formes i coreografies a partir dels resultats de la investigació sobre el funcionament del cervell.

Neurociència i màgia: com es crea la sensació de que una cosa impossible sembli real? Els jocs de màgia ens enganyen perquè els processos d'atenció i consciència es poden manipular. Alguns dels millors macs del món han deixat que els científics estudiïn les seves tècniques per enganyar el cervell, fet que ha portat al naixement d'una nova disciplina: la neuromàgia.

 

Webs d'interès

 • Barcelona Cultura

  Barcelona Cultura

 • Obra Social La Caixa

  Obra Social La Caixa

 • Sociedad Española de NeuroCiencia

  Sociedad Española de NeuroCiencia

 • Institut de Neurociències UAB

  Institut de Neurociències UAB

 • Instituto de Neurociencias de Alicante

  Instituto de Neurociencias de Alicante

 • Centre de Regulació Genòmica

  Centre de Regulació Genòmica

 • The Dana Foundation

  The Dana Foundation

 • Federation of European Neuroscience Societies

  Federation of European Neuroscience Societies