Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Doctorat Picasso

Lectures ginocèntriques de l’obra de Picasso

Doctorat Picasso 2021-2022

El Doctorat Picasso és un programa de formació superior d’accés obert i gratuït en conveni entre la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Université de Picardie, Jules Verne d’Amiens i el Museu Picasso de Barcelona que pretén repensar Picasso des de la creativitat contemporània, amb una mirada jove i actual.

Sis sessions del Doctorat Picasso (des del novembre de 2021 fins al febrer del 2022) formaran part de les activitats programades al voltant de l’exposició Lola Ruiz Picasso, dedicada a la germana de Pablo Picasso. Aprofitant la dimensió transversal del Doctorat Picasso es proposa una debat sobre els aspectes vitals i creatius del pintor, des d’una perspectiva ginocèntrica que focalitzi la reflexió atenent al valor universal de la mirada de les dones. Complementàriament s’hi oferiran sessions que mostrin una perspectiva general de les condicions vitals de les dones i la seva transformació des de finals del XIX fins a mitjans del segle XX.

Moderadora: Dra. Jèssica Jaques (UAB).

18 de novembre de 2021: Les dones en temps de Lola


Dr. Emmanuel Guigon, director Museu Picasso i Malén Gual, comissària de l’exposició.
Breu presentació del llibre sobre l’exposició Lola Ruiz Picasso i contextualització de l’exposició.

Dra. Mary Nash
La historiadora Mary Nash, especialista en història de les dones, reflexionarà sobre els models de vida femenina de finals del XIX i les seves transformacions graduals fins la dècada dels seixanta del passat segle XX, temps en el qual va viure Lola Ruiz Picasso.

Dra. Danièle Giraudy
Françoise Gilot va exercir una gran influència sobre la vida i l’obra de Picasso. Danièle Giraudy proposa en aquesta sessió una lectura ginocèntrica de la presència significativa de Gilot en l’obra de Pablo Picasso.
(Ponència en francès)

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Sessió en línia en obert
Idioma: sessió en català / francès
Dia: 18 de novembre
Hora: 18 h
Sessió en línia: https://youtu.be/leLMoU4zyig

25 de novembre de 2021. Gènere, creació artística i conflicte amb la visió androcèntrica


Art al Quadrat
Mònica i Gemma del Rey formen Art al quadrat. En aquesta sessió parlaran sobre els seus procediments creatius, des de la seva condició de bessones, dones i mares, tres elements que determinen la seva obra artística.

Alba CeColl
La historiadora de l’art i divulgadora Alba CeColl reflexionarà sobre el paper de la figura de Picasso en la construcció androcèntrica de la Història de l’art contemporani i del seu cànon, una construcció erigida i protagonitzada per homes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Sessió en línia en obert
Dia: 25 de novembre
Hora: 18 h
Sessió en línia: https://youtu.be/Y-mNFuK8JX8

2 de desembre de 2021. Impactes emocionals en l’obra picassiana


Dra. Brigitte Léal
Les diferents relacions sentimentals de Picasso esdevingueren motors que impulsaren la seva creativitat artística. Brigitte Léal exposarà una lectura crítica de les diferents etapes de l’obra picassiana a través de la influència, la presència i la petjada de les seves relacions emocionals.

Dra. Victoria Combalía
La perspectiva androcèntrica, dominant en la historiografia de l’art, ha ponderat sovint la influència i l’impacte que la figura de Picasso tingué sobre l’artista i fotògrafa Dora Maar. Victoria Combalía remarcarà el caràcter dual d’aquestes línies d’influència entre tots dos artistes. Un camí de dues direccions que comporta la reciprocitat i retroalimentació de les seves manifestacions creatives.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Sessió en línia en obert
Dia: 2 de desembre
Hora: 18 h
Sessió en línia: https://youtu.be/Wt0ooIVuGIc

16 de desembre de 2021. Construcció heteropatriarcal del mite picassià i noves narratives


Dra. Meri Torras
Meri Torras analitzarà, des de una perspectiva de gènere, les construccions textuals mitjançant les quals s'ha construït el mite de Picasso.

Dr. Robert Lubar
Tota mirada al passat és deudora del present des del qual es mira. Noves narratives s’erigeixen sobre l’obra i la figura de Picasso des de les sensibilitats del nostre temps. Robert Lubar proposa una lectura de l’obra picassiana des de l’òptica queer.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Sessió en línia en obert
Dia: 16 de desembre
Hora: 18 h
Sessió en línia: https://youtu.be/SKUoi1K4Ixc

18 de Gener del 2022. Lo driádico: la iconografía de la mujer fuerte en la obra de Picasso


Dra. Jèssica Jaques Pi i Dra. Androula Michael
Conversa sobre la categoria del driàdic des de la iconografia i la incidència en els processos creatius picassians de la dona forta. Es tractarà des de quatre perspectives: el driàdic com categoria iconogràfica d’homenatge, el driàdic com categoria iconogràfica antropològica, el driàdic com categoria iconogràfica de gènere i el driàdic com categoria iconogràfica política.

Daniela Callejas
Performance des de la lectura dels poemes de Picasso fins una poètica contemporània, lumínica i sonora. (PERFOMANCES POSPOSADA A LA SESSIÓ DEL 15 DE FEBRER)

Txell Queralt
Taller de performance. Investigació des de les pràctiques matriarcals a Gósol. (SESSIÓ POSPOSADA)

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Sessió en línia en obert
Dia: 18 de gener
Hora: 18 h
Sessió en línia: https://youtu.be/N6p8-XwQZkI

15 de Febrer de 2022: La femme dans la poésie de Picasso


Dra. Androula Michael i Dra. Jèssica Jaques
Aquesta conversa presentarà la poesia de Picasso des del focus de la presència de la dona i la seva incidència creativa.

Daniela Callejas
Performance des de la lectura dels poemes de Picasso fins una poètica contemporània, lumínica i sonora.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Sessió en línia en obert
Idioma: sessió en francès
Dia: 15 de febrer de 2022
Hora: 18 h
Sessió en línia: https://youtu.be/1c5KBR2SUYU

Continguts relacionats