Museu Picasso de Barcelona

Aquesta cronologia presenta les dades biogràfiques de Pablo Picasso, il·lustrada amb les obres principals que es poden visitar al museu.

1881, 25 d’octubre

Neix a Màlaga, fill primogènit de María Picasso López i José Ruiz Blasco, pintor, professor de l’Escuela de Bellas Artes de San Telmo i conservador del Museo Municipal.

1891-1895

La família Ruiz Picasso resideix a la Corunya, on el pare ha guanyat una plaça com a professor de l’Escuela de Bellas Artes da Guarda, on Picasso inicia els seus estudis artístics l’any 1892.

1895

Primera visita de Picasso al Museo del Prado a Madrid. Els Ruiz Picasso, després de passar l’estiu a Màlaga, fixen la seva residència a Barcelona. Examen d’ingrés a l’Escola de Belles Arts de la Llotja, on cursa els seus estudis durant dos anys.

Obra principal que es pot visitar a museu: Home amb boina

1896

Obra principal que es pot visitar a museu: Autoretrat, Retrat de la mare de l’artista, Retrat del pare de l’artista, Retrat de la tia Pepa, Paisatge muntanyenc.

1897

Presenta Ciència i caritat a l’Exposición General de Bellas Artes de Madrid. Inicia estudis a l’Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid per voluntat familiar, però aviat abandona l’ Acadèmia. Visites freqüents al Museo del Prado.

Obra principal que es pot visitar a museu: Ciència i caritat

1898

Cau malalt d’escarlatina. Retorn a Barcelona i trasllat a Horta d’Ebre (avui Horta de Sant Joan, Terra Alta, Tarragona), invitat pel seu amic Manuel Pallarès.

“Tot el que sé ho he après al poble d’e n Pallarès” digué Picasso anys més tard.

Obra principal que es pot visitar a museu: El mas del Quiquet

1899

Retorn a Barcelona. Freqüenta la cerveseria Quatre Gats, lloc de reunió de l’art d’avantguarda. Comparteix tertúlies amb Carles Casagemas, Jaume Sabartés, els germans Reventós, els germans Soto, els germans Cardona i Joan Vidal Ventosa.

Obra principal que es pot visitar a museu: El divan

1900

Primera exposició individual als Quatre Gats. Al setembre, primer viatge a París, amb Carles Casagemas, amb motiu de l’Exposició Universal de París, on s’exhibia una obra de Picasso, Darrers moments, actualment desapareguda. Coneix Pere Mañach, el seu primer marxant, i té el primer contacte amb la galerista Berthe Weill. Retorna a Barcelona a final de desembre i celebra el Cap d’Any a Màlaga, en companyia de Casagemas.

Obra principal que es pot visitar a museu: Poeta decadente, Retrat de l’escriptor Ramon Reventós, El carrer de la Riera de Sant Joan, des de la finestra de l’estudi de l’artista, L’abraçada, Barraca de fira

1901

Trasllat a Madrid. Suïcidi de Casagemas a París. Funda amb Francesc d’Assís Soler la revista Arte Joven, de la qual s ’editen 5 números. Torna a Barcelona. De l’1 al 16 de juny, exposició conjunta de Casas i Picasso a la Sala Parés de Barcelona. Segon viatge a París. Del 25 de juny al 14 de juliol, primera exposició a París, a la Galeria Vollard, on exposa conjuntament amb el pintor basc Francisco Iturrino. Hi coneix el poeta Max Jacob. Inici de l’època blava.

Obra principal que es pot visitar a museu: La fi del número, L’espera (Margot), Natura morta, La dona de la còfia

1902

Retorn a Barcelona i tercer viatge a París, on viu i treballa, amb estretors, a l’habitació de Max Jacob.

1903

Retorn a Barcelona. Inicia els estudis per a La vida, obra mestra de l’època blava, actualment al Cleveland Museum of Art.

Obra principal que es pot visitar a museu: Desemparats, Terrats de Barcelona

1904

Quart i definitiu viatge a París. S’instal·la a Montmartre, a l’edifici conegut com Bateau-Lavoir , del carrer de Ravignan, 13. Hi coneix Fernande Olivier, que serà la seva companya fins al 1912. Coneix, també, els poetes Guillaume Apollinaire i André Salmon. Freqüenta el circ Medrano.

Obra principal que es pot visitar a museu: El foll, L’àpat frugal

1905

Inici de l’època rosa. A l’estiu passa tres setmanes a casa de l’escriptor Tom Schilperoort a Schoorl (Holanda). Coneix els germans Leo i Gertrude Stein.

Obra principal que es pot visitar a museu: Retrat de la senyora Canals

1906

Els Stein li presenten Henri Matisse. Estada a Gósol (Berguedà, Lleida). Retorn a París.

Obra principal que es pot visitar a museu: Cap de dona (Fernande)

1907

Realitza Les Demoiselles d’Avignon, punt de partida del C ubisme. Coneix Daniel-Henri Kahnweiler, que serà el seu marxant principal. Coneix Georges Braque.

1908-1914

Braque i Picasso desenvolupen el Cubisme.

Obra principal que es pot visitar a museu: L’ofrena

1909

Trasllat a Barcelona amb Fernande. Estada d ’estiu a Horta de Sant Joan. Retorn a París i canvi de domicili: deixa el Bateau-Lavoir i s’instal·la al Boulevard Clichy, 11.

1910

Picasso i Fernande passen unes dies d’estiu a Barcelona i després a Cadaqués.

1911

Picasso va a l’estiu a Ceret, on es retroba amb Frank Burty Haviland i Manolo Hugué. Braque s’instal·la també a Ceret. A la tardor coneix Eva Gouel (Marcelle Humbert), que esdevindrà la seva companya.

1912

Fa els primers collages. Exposa a les Galeries Dalmau de Barcelona. Després de la separació amb Fernande, inicia la seva vida en comú amb Eva. Nova residència al Boulevard Raspail, 242.

1913

Mort del seu pare. Breu estada a Barcelona per assistir a l’enterrament.

1914

A l’estiu s’instal·la a Avinyó. Braque i Derain són mobilitzats per la guerra, fet que representa la fi del Cubisme com a moviment. A l’octubre torna a París, amb Eva.

1915

Mor Eva Gouel.

1916

Jean Cocteau li presenta Serge de Diaghilev, director dels Ballets Russos, que li proposa treballar en el ballet Parade.

1917

Viatge a Itàlia amb Cocteau per treballar amb els Ballets Russos. Coneix la ballarina Olga K hok hlova. Estrena de Parade a París, amb teló, decoracions i vestuari de Picasso. Estada a Barcelona de juny a novembre.Arlequí

Obra principal que es pot visitar a museu: Blanquita Suárez, El passeig de Colom, Cavall banyegat

1918

Casament amb Olga Koklova a París. Es traslladen a la rue La Boétie, 23. Exposició “Matisse-Picasso” a la galeria Paul Guillaume de París, organitzada pel marxant Rosenberg.

1919

Viatge a Londres per preparar El sombrero de tres picos, la nova producció dels Ballets Russos.

1920

Estrena a París de Pulcinella, tercera col·laboració amb la companyia de Diaghilev. Joan Miró visita per primer cop el taller de Picasso i sorgeix una bona amistat.

1921

Naixement del seu fill, Paulo.

1923

Coneix el poeta i crític André Breton, capdavanter del moviment surrealista. Passa l’estiu a Cap d’Antibes.

1924

Estrena a París del ballet Mercure, amb decorats i vestuari de Picasso.

Obra principal que es pot visitar a museu: Copa i paquet de tabac

1925-1938

No participa directament en el surrealisme, però l’amistat amb escriptors del moment l’involucra, sovint, amb les manifestacions del grup.

1927

Coneix Marie-Thérèse Walter, amb qui manté una relació fins al 1936, i amb qui tindrà una filla, Maya.

1928

Comença la seva col·laboració amb Juli González, que l’inicia en l’escultura de metall. Salvador Dalí visita Picasso en el seu primer viatge a París.

1931

S’instal·la al castell de Boisgeloup, a Normandia, que havia comprat un any abans, i on instal·la el seu taller d’escultura.

1932

Christian Zervos publica el primer volum del seu catàleg monumental de l’obra de Picasso (32 volums). Els Museus d’ Art de Barcelona adquireixen la col·lecció de Lluís Plandiura, amb obres de Picasso.

1934

Vacances d’estiu a Espanya: Sant Sebastià, Madrid, Toledo i Barcelona.

1935

Ruptura amb Olga. Naixement de Maya, filla de Marie-Thérèse Walter i Picasso. Sabartés es converteix en el seu secretari particular. Inici de l’amistat amb Paul Éluard.

Obra principal que es pot visitar a museu: La Minotauromàquia

1936

En esclatar la Guerra Civil a Espanya, s’arrenglera al bàndol republicà. Es trasllada a Mougins, on el visiten els Éluard, els Zervos, Roland Penrose, Lee Miller, Man Ray i Dora Maar, fotògrafa vinculada al moviment surrealista, que es convertirà en la seva nova companya. Nomenament com a director honorífic del Museo del Prado de Madrid.

1937

Instal·la el seu taller a la rue des Grands Augustins de París. El 26 d’abril l’aviació alemanya bombardeja la població de Gernika (País Basc). De maig a juny treballa en la pintura Guernica, per ser presentada al Pavelló de la República espanyola a l’Exposició Internacional de París. Viatja a Suïssa i visita Paul Klee.

1939

Mort de la seva mare, María Picasso López, a Barcelona. S’instal·la a Royan amb Dora Maar i Sabartés. Decideix no retornar a Espanya fins que no acabi el règim franquista.

Obra principal que es pot visitar a museu: Retrat de Jaume Sabartés amb gorgera i barret

1941

Escriu la primera obra de teatre: El desig agafat per la cua.

1943

Coneix Françoise Gilot, jove pintora que serà la seva companya durant deu anys i amb qui tindrà dos fills, Claude i Paloma.

1944

L’Humanité anuncia la seva afiliació al Partit Comunista francès.

1945

Inicia la col·laboració amb Fernand Mourlot, en el taller del qual explora les possibilitats creatives de la litografia

1946

Exposició al MOMA de Nova York: “Picasso. Fifty Years of his Art”. Picasso treballa en el Palau Grimaldi, que anys després serà el Museu Picasso d’Antíbol.

1947

Naixement de Claude, fill de Françoise Gilot i Picasso. Es traslladen a viure a Vallauris (Provença), on inicia la seva activitat com a ceramista.

1948

Participa a Wroclaw (Polònia) al Congrés d’Intel·lectuals per la Pau i pronuncia un discurs a favor de la llibertat de Pablo Neruda.

1949

Naixement de Paloma, filla de Françoise Gilot i Picasso.

1953

Separació de Picasso i Françoise. Coneix Jacqueline Roque, que serà la seva parella fins a la mort de Picasso.

1955

Mort d’Olga Khokhlova. Adquireix la vil·la La Californiea Canes, on s’instal·la amb Jacqueline.

1957

Pinta Las Meninas, que donarà al Museu Picasso de Barcelona el 1968.

Obra principal que es pot visitar a museu: Plata espanyola, Salt amb la garrotxa

1958

Compra el castell de Vauvenargues, prop d’Aix-en-Provence.

1960

Jaume Sabartés, amic i secretari personal de Picasso, proposa a l’Ajuntament de Barcelona, per voluntat del mateix Picasso, la creació d’un museu dedicat a la seva obra. El 27 de juliol, per acord de l’Ajuntament, es constitueix el Museu Picasso de Barcelona.

1961

Casament de Picasso i Jacqueline Roque a Vallauris. S’instal·len a Notre-Dame-de-Vie a Mougins.

1962

Intensa activitat com a gravador des d’aleshores i durant deu anys.

1963, 9 de març

Obre les portes al públic el Museu Picasso de Barcelona, amb el nom de Col·lecció Sabartés, atès que l’oposició manifesta de Picasso al règim de Franco impossibilita obrir el museu amb el seu nom. L’integren la col·lecció personal de Sabartés i la col·lecció d’obres de Picasso dels Museus d’ Art de Barcelona.

1965

Obra principal que es pot visitar a museu: Pintor treballant

1968

Mort de Sabartés. Picasso li ret homenatge donant al Museu Picasso de Barcelona el Retrat blau de Sabartés ila sèrie de Las Meninas.

1969

Obra principal que es pot visitar a museu: Home assegut

1970

Gran donació, del mateix Picasso al Museu Picasso de Barcelona, de les més de 900 obres que es conserven al domicili de la seva família a Barcelona.

1971

Instal·lació de 8 pintures de Picasso a la Grande Galerie del Louvre, primer cop que es pengen al Louvre les obres d’un artista viu. [segons fa notar el nét de Picasso, Olivier Widmaier, a Portraits de famille. París, Éditions Ramsay, 2002, pàg. 123]

1973, 8 d’abril

Mort de Pablo Ruiz Picasso a Notre-Dame-de-Vie, a Mougins. El 10 d’abril és enterrat al jardí del seu castell de Vauvenargues.