Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

El palau Aguilar Montcada, 15

El casal original és del s. XIII, amb profundes remodelacions entre el XV i el XVIII.

Durant els s. XIII i XIV el palau va pertànyer a diversos llinatges nobles de la cort d’Aragó. El 1386 va ser adquirit pels Coromines-Desplà, membres de l'alta burgesia barcelonina que el 1400 el van vendre al mercader Berenguer d’Aguilar.

Successives generacions de la família Aguilar van anar reformant-lo i van deixar a l'edifici les empremtes dels estils més diversos. El 1837 el palau va ser venut a les famílies Clerch i Pons. Finalment, el 3 de novembre de 1953 l'Ajuntament de Barcelona el va comprar i va dur a terme una intensa obra de restauració, ja que l’edifici estava molt malmès.

El pati central data del s. XV, amb escala descoberta, galeria d’arcs apuntats i amb mostres d’escultura de gòtic flamíger. Enteixinats gòtics al primer pis.

Es conserven les restes d’un gran fresc de finals del s. XIII que evoca la conquesta de Mallorca per Jaume I, el 1229. Aquesta pintura mural va ser descoberta durant la restauració dels anys 60, en treure l’arrebossat d’una sala, i es va traslladar al Museu Nacional d'Art de Catalunya, on es conserva actualment.