Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 
 • Últimes donacions i adquisicions 2010-2016

  • Oberta al públic: del 25 de febrer al 15 de maig de 2016
  • Comissariat: Malén Gual, Claustre Rafart i Clara Fort
  • Informació pràctica: horaris, preus i compra d'entrades en línia »
  • Presentació d’una selecció de les obres, imatges i documents més representatius dels fons rebuts pel Museu en els últims anys. Es tracta d'un total de 115 obres de l'artista, 15.871 fotografies de diversos autors, 3.277 fotolits i 24.221 documents textuals relacionats amb Picasso i l'estudi de la seva obra i la seva vida que ara formen part de la nostra col·lecció. La mostra respon a la voluntat del Museu Picasso de donar a conèixer al públic aquests nous fons, que també s'aniran mostrant periòdicament en exposicions relacionades amb la col·lecció del Museu. A més, aquestes donacions i adquisicions responen a una de les principals finalitats de la Fundació: “incrementar el seu patrimoni donant valor a la col·lecció i complementar-la de manera notable”.
  • Els nous fons provenen d'alguns donants anònims, però principalment de les donacions de David Douglas Duncan el 2013, de l'Editorial Gustavo Gili el 2014 i de l'Arxiu Brigitte Baer, donat per David Leclerc el 2015. També hi trobem obres de la donació d'Alejandro Nadal Joris (2010); de Víctor Oliva, Lluís de Bonis Isern, Arturo Taracena i Peter Mussfeldt (2012); d'Anna Gaspar (2013); de la Galeria Kornfeld (2015), a banda de peces adquirides recentment. En destaquen i s'exposen per primera vegada Le déjeuner sur l’herbe, segons Manet, un dibuix del 1962, part de la sèrie en la qual Picasso ret homenatge a l'artista i a l'obra que tant admirava; Bacanal, un dibuix en tècnica mixta del 1964 que presenta un món bucòlic amb clares referències al passat clàssic del Mediterrani, i Parella, un aiguafort tardà del 1968. També destaquen La Celestina fent les presentacions, del 1970, amb un personatge que va interessar Picasso des del període blau i que va fer protagonista de moltes obres, i Pablo Picasso als toros, una imatge de Jan Adam Stevens, que a l'estiu del 1955 va fotografiar l'artista amb la seva família i amics a Valauri.
  • El fons de David Douglas Duncan
  • El fotoperiodista de prestigi internacional David Douglas Duncan va donar 163 fotografies al Museu Picasso que conformen un gran testimoniatge de la vida i l’obra de Pablo Picasso des del 1956. Diversos fotògrafs el van retratar, tots ells de valor extraordinari, però l'amistat i sintonia de Duncan amb l'artista va donar com a resultat la captació de petits espais de la vida de Picasso amb Jacqueline i el seguiment dels seus processos artístics, imprescindibles per entendre l'artista. El valor d'aquestes fotografies rau, sobretot, en el seu conjunt: són retrats però alhora autèntics reportatges sobre la vida de Picasso. Gràcies a això disposem d'una valuosa font documental per conèixer millor l'artista i la seva obra.
  • La donació de l'Editorial Gustavo Gili i l'adquisició de la Col·lecció Gili-Torra
  • La donació realitzada per l'Editorial Gustavo Gili inclou les vuit planxes de coure que Picasso va realitzar per produir els llibres il·lustrats de La Tauromaquia i El entierro del conde de Orgaz, que completen el conjunt de planxes que pertanyen al Museu, rebudes en donacions anteriors, i els més de 2.800 documents, especialment cartes, contractes i manuscrits que detallen el procés d’encàrrec, creació i producció dels treballs bibliogràfics que Picasso va fer amb l'editorial.
  • A aquesta donació s’hi suma l'adquisició que el Museu va realitzar el 2014 dels fons de la col·lecció de Gustau Gili i Anna Maria Torra, la més important duta a terme en molt de temps i que ha estat possible gràcies a la creació de la Fundació Museu Picasso de Barcelona. Es tracta d'una col·lecció de 96 peces formada per 9 dibuixos, un carnet amb 62 dibuixos més, un llibre amb 18 guaixos, 7 gravats, a més de 3 llibres d'artista dedicats, 198 fotografies i documentació diversa. Aquest conjunt tan important evidencia l'estreta relació d'amistat que va existir entre els matrimonis Picasso-Roque i Gili-Torra, el vincle de l'artista amb Barcelona i un capítol important de la història d'aquest Museu.
  • L'Arxiu Brigitte Baer
  • Cal subratllar que tant els fons procedents de l'Editorial Gustavo Gili com els de la Col·lecció Gili-Torra conformen un conjunt d'informació fins ara poc coneguda i estudiada. El Museu valora l'oportunitat única que representen per a la investigació de l'obra i la vida de Picasso i dels seus processos de creació, com passa amb l'ingrés de l'Arxiu Brigitte Baer, donat pel seu nebot, David Leclerc. El fons documental d'aquesta historiadora francesa, autora del catàleg raonat de l'obra gràfica de Picasso, reuneix la documentació que va recopilar des del 1975 i fins a la seva mort el 2005, i que va culminar en els set volums de Picasso. Peintre-graveur. Catalogue raisonné de l’œuvre gravé et des monotypes 1899-1972, que analitzen l'obra gravada de l'artista, que consta de més de 2.000 peces. El fons de Brigitte Baer converteix el Museu en una referència mundial per a l'estudi de l'obra gràfica de l'artista.