Veure la radiografia

La Vida és l’obra culminant de l’època blava de Picasso i és considerada la més important que va realitzar abans de Les demoiselles d’Avignon. La Vida conté tota l’evolució plàstica, temàtica i filosòfica d’aquest període: el seu enigmàtic simbolisme ha donat peu a moltes interpretacions i estudis, el més recent dels quals és el catàleg de l’exposició «Picasso and the Mysteries of Life: La Vie», comissariada per William Robinson al Cleveland Museum of Art.

Radiografies fetes a Cleveland al 1978 revelen que l’artista va utilitzar com a suport el quadre Darrers moments, que havia figurat a la seva primera exposició individual a els Quatre Gats, el febrer del 1900, i va participar a l’Exposició Universal de París d’aquell mateix any.

Tot i que la pintura no està datada, podem concretar que va ser realitzada a Barcelona a la primavera del 1903. Un article del 4 de juny del mateix any publicat a El Liberal anunciava la venda de l’obra a un col·leccionista francès: no s’ha pogut verificar l’existència d’aquest col·leccionista ni la transacció, però la notícia resulta útil per acotar la data d’acabament del treball. D’altra banda, la suposada compra es contradiu amb la informació aportada per Robinson sobre la venda de La Vida a Sebastià Junyent.

Es desconeix quin va ser el moment en què La Vida va abandonar Barcelona, potser adquirida per Ambroise Vollard. Després de dècades de silenci misteriós, aquesta pintura reapareix el febrer del 1926 com a il·lustració de la coberta de The Arts, amb el títol de Figure Painting, i s’hi cita com a propietari Thannhauser Galleries, que l’havia comprat a Vollard el 1924. El 1937 va ser adquirida pel museu de la Rhode Island School of Design, que, al seu torn, la va vendre a la Seligmann Gallery de Nova York l’any 1944. Aquesta galeria és la que, finalment, la va oferir al Cleveland Museum of Art, co·lecció a la qual segueix pertanyent a l’actualitat.

La Vida - Pablo Picasso

La Vida
Pablo Picasso, 1903
Oli sobre tela
The Cleveland Museum of Art
Gift of the Hanna Fund, 1945.24