La Donació
de David Douglas Duncan

David Douglas Duncan, nascut a Kansas City, Missouri, el 1916, va iniciar la seva singladura professional com a fotògraf de guerra al Pacífic occidental durant la Segona Guerra Mundial. El 1946 va ser contractat per la revista Life i va encetar una carrera que el portaria a cobrir nombrosos conflictes bèl·lics arreu del món. Són especialment conegudes les seves fotografies de la guerra de Corea i la guerra del Vietnam.

El 8 de febrer de 1956 Duncan va conèixer Pablo Picasso. Aquell dia el fotògraf, que vivia al sud de França, tornava d’Orient i es dirigia al continent africà. Robert Capa li havia promès que li presentaria l’artista, però dos anys abans havia mort a la guerra d’Indoxina sense haver-ho pogut fer. Duncan va trucar a casa de Picasso a Cannes, La Californie, dient que era amic de Capa i que només volia saludar-lo. Jacqueline va respondre al telèfon i el va convidar a visitar-los. D’aquesta manera va començar una cordial amistat amb Picasso i Jacqueline que es va perllongar durant els disset anys següents, fins a la mort de l’artista el 1973.

Duncan va plasmar aquesta relació en les seves fotografies, sobretot entre el 1956 i el 1962. Són registres que, a través de la mirada de l’amic, ens apropen a la vida i als processos artístics de Picasso. Enguany, en el cinquantè aniversari del Museu Picasso, Duncan ha volgut homenatjar l’amic i ha fet donació al Museu de 161 d’aquestes fotografies (còpies modernes digitals en paper Inkjet Gold Fibre Silk 50 x 60 cm). Avui n’exposem una selecció preses a La Californie.