Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

SABARTÉS PER PICASSO PER SABARTÉS

Del 23 de novembre de 2018 al 24 de febrer de 2019

‘Picasso i Sabartés amb el llibre Picasso. Portraits et souvenirs’. Canes, 1959. Fotografia, Edward Quinn. Fotografia amb sals de plata (còpia d’autor), 23‘5 x 23‘5 cm. Museu Picasso, Barcelona. Edward Quinn © edwardquinn.com. © de les reproduccions: Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2018. CEQ/1/6

Cinquanta anys després de la mort de Jaume Sabartés (13 de febrer del 1968), fundador, amb Pablo Picasso, del Museu Picasso de Barcelona, l’arxiu personal que custodia el Museu podrà ser consultat pels investigadors.

Aquest esdeveniment és el punt de partida de l’exposició que li dedica el Museu Picasso de Barcelona i que vol reivindicar la figura de Jaume Sabartés no només com l’amic i confident de tota la vida del pintor més determinant del segle xx, sinó també com a agent de tota una trajectòria personal: biògraf, escriptor, traductor, professor i intel·lectual compromès políticament amb el seu temps.

 • L’exposició: homenatge i reivindicació

  L’exposició reivindica la figura de Jaume Sabartés més enllà del seu conegut paper d’home de confiança de Picasso. A través de més de vint textos sobre Picasso, Sabartés esdevé un divulgador d’aspectes de l’artista que difícilment hauríem conegut sense l’òptica del primer pla, del coneixement quotidià. Alhora, el Museu vol contribuir a l’establiment de la biografia de Sabartés, la vida del qual és encara prou desconeguda. L’exposició mostrarà una selecció dels retrats que Picasso va fer de Sabartés al llarg de tots els anys d’amistat. Aquests retrats abracen totes les tècniques: pintura, dibuix, gravat, però també la literatura.

  Retrats de Jaume Sabartés

  També es mostraran retrats de Sabartés fets per altres artistes amics americans: Carlos Valenti, Rafael Rodríguez Padilla, Rodolfo Valladares i Miguel Arcángel de León; i retrats de fotògrafs de l’entorn de Picasso com Edward Quinn, David Douglas Duncan i Alexander Liberman.

  L’exposició inclourà material d’arxiu: fotografies, documents i objectes personals, així com una selecció de la correspondència amb Picasso.

  Els projectes editorials de Sabartés sobre Picasso, prenen especial rellevància en la mostra, ja que es presenten tots els llibres publicats en context, amb la documentació conservada a l’arxiu Sabartés que n’explica la gestió.

  Sabartés i Picasso: patrons del Museu Picasso

  El tercer aspecte que aborda l’exposició és la rellevància d’aquesta amistat per a la creació del Museu Picasso de Barcelona, inaugurat el 9 de març del 1963, en ple franquisme, amb el nom de Col·lecció Sabartés, i per a la relació de Picasso amb Barcelona. Jaume Sabartés va ser una mena de frontissa que va obrir les portes de molts catalans que es van voler acostar a Picasso. Els cosins Gaspar (Joan i Miquel), Joan Vidal Ventosa o la família Reventós, en serien exemples paradigmàtics.

  El títol de l’exposició, Sabartés per Picasso per Sabartés, dibuixa el cercle d’aquesta biografia compartida que va començar a Barcelona i que troba el seu fil conductor en el llibre de Jaume Sabartés Picasso, retratos y recuerdos: a través de la descripció dels retrats que Picasso fa de l’amic, Sabartés escriu sobre la vida i l’obra de Picasso, en la que la presència de Sabartés és una constant.

  Informació pràctica

 • Oberta al públic:
  23 de novembre de 2018 - 24 de febrer de 2019

 • Comissaris:
  Margarida Cortadella, responsable de la Biblioteca del Museu Picasso i Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso

 • Organització i producció:
  Museu Picasso, Barcelona

 • Espai:
  espai expositiu del palau Finestres


 • Horaris i preus »


 • Compartir:

 • #PicassoSabartes