Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

RUTH DRAWING PICASSO,

TATE LIVERPOOL, UK, 2009

Vídeo HD monocanal; bucle de 6 min 36 s

DE RINEKE DIJKSTRA

Ruth Drawing Picasso, Tate Liverpool, Uk, 2009. De Rineke Dijkstra

El fet que Rineke Dijkstra realitzés Ruth Drawing Picasso, Tate Liverpool, UK, 2009 ens remet a un esdeveniment tan sorprenent com és que el Guernica (com a manifest polític) fos exportat a la Gran Bretanya per Roland Penrose i E. L. T. Mesens. L’obra va tenir un efecte tan poderós en un selecte públic britànic que la podem considerar el punt de partida del surrealisme al Regne Unit, i sens dubte també va influir profundament en artistes tan importants com Henry Moore, Francis Bacon o fins i tot David Hockney.

El Museu Picasso presenta l’obra de l’artista neerlandesa Rineke Dijkstra al seu nou espai (Sala 0) dedicat a l’art contemporani. Aquesta emblemàtica peça en format de vídeo situa l’espectador davant la Ruth, una nena que, en una visita a la Tate Liverpool amb els companys de classe, es troba davant del quadre de Picasso Dona plorant.

Es tracta d’una observació serena, subjectiva però realista a la vegada, que analitza la reacció de la nena en contemplar i copiar aquesta obra d’art. La pintura de Picasso està relacionada directament amb un dels personatges principals de la seva obra mestra Guernica (1937).

El Museu la presenta en el context del congrés internacional “Picasso i Identitat”. Es tracta d’un esdeveniment vinculat a l’exposició en curs Picasso. Retrats, que analitza l’obsessió de l’artista per la “figura humana”, coorganitzada pel Museu Picasso de Barcelona i la National Portrait Gallery de Londres.

L’obra de Dijkstra és un altre retrat commovedor que ens mostra una nena que s’emociona en descobrir Dona plorant de Picasso. Podem dir, sense gaire por d’equivocar-nos, que la nena només contempla l’obra en si (el retrat de Dora Maar, l’amant de Picasso en aquella època), però que probablement no és conscient de la càrrega històrica i política de l’obra.

Veient Ruth Drawing Picasso, ens preguntem què devia sentir aquesta nena mentre dibuixava l’obra mestra.