Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

Picasso i les joies d’artista

Del 8 de maig de 2020 al 13 de setembre de 2020

LASCH Kary H. 'Picasso examinant un collier' APPH7057. Tirage non daté 23 x 16,9 cm. Còpia moderna Musée national Picasso-Paris APPH7057 ©Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020

Pintura, escultura, gravat, ceràmica, decoració o fins i tot poesia… Són poques les pràctiques artístiques amb les quals no hagi experimentat Pablo Picasso. En la primavera del 2020, i per primera vegada, el Museu Picasso de Barcelona posarà el focus sobre una de les seves produc- cions menys conegudes en una exposició dedicada a la joieria artística.

Des dels collarets de petxines realitzats per a Dora Maar a les platges de Juan-les-Pins el 1937 fins a les autèntiques obres d’orfebreria dels anys seixanta, passant per les peces de ceràmica modelades al taller Madoura, la joieria és per a Picasso l’enèsim terreny de joc, un nou ventall de possibilitats. Dora Maar és una de les seves primeres muses en la matèria i el collaret solar realitzat poc després de la seva trobada és el precursor dels collarets de petxines estivals.

Per a Pablo Picasso la joia és la manera més personal d’expressar-se. Aquests objectes, normalment destinats a les persones més properes, són cobejats com tresors que ell rebutja reproduir en grans quantitats i fins i tot exposar. Caldrà esperar al final de la dècada del 1960 perquè en vegi la llum una sèrie destinada a la venda. Per a l’artista, aquests objectes de ben segur que eren alguna cosa més que simples ornaments. Des de sempre, la joia ha estat dotada d’un potencial expressiu extraordinari, a vegades talismà, d’altres amulet. La joia duu impregnada aquesta màgia de la intimitat.

Dora Maar, Françoise Gilot i Jacqueline Roque no són les úniques destinatàries d’aquestes escultures minúscules, també destinades sovint a la seva gent més propera, fills o amics. S’hi podran veure les joies realitzades per a Claude, Paloma, Maya i fins i tot per a Sonia Mossey i Angela Rosengart en les fotografies fetes per Jean Nocenti, Dora Maar, Robert Capa, André Villers i Edward Quinn. No és casual que Picasso, quan dibuixa, pinta o esculpeix la seva gent, els abilli amb aquestes mateixes joies que ha confeccionat per a ells. De la realització de l’objecte a la traducció que en fa en paper es tanca el cercle, i l’exposició podrà presentar, junt a aquests tresors portables, els quadres, dibuixos i fotografies que els realcen.

L’exposició, a més, ampliarà la proposta presentant una selecció d’obres procedent d’una de les col·leccions internacionals més importants de joies d’artistes. Del surrealisme a les produccions contemporànies, d’André Derain a Niki de Saint-Phalle, passant per Miquel Barceló, Lucio Fontana i Louise Bourgeois, la col·lecció de joies recopilada per Clo Fleiss és un exemple de diversitat i obres mestres.

    Informació pràctica

  • Oberta al públic:
    8 de maig de 2020 - 13 de setembre de 2020

  • Comissariada per:
    Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso, i Manon Lecaplain, comissària adjunta


  • Horaris i preus »

  • #PicassoJoies