Museu Picasso de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Menú del lloc

Vés al contingut

 

1917. Picasso a Barcelona

26 de octubre de 2017 al 28 de enero de 2018

Pablo Picasso. ‘Dona amb mantellina’. Barcelona, juny-novembre del 1917. Oli i carbonet sobre tela; 116 x 89 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Pablo Picasso, 1970. MPB 110.004. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2017

Amb aquesta exposició volem celebrar l’última estada prolongada de Pablo Picasso a Barcelona. D’ençà que el 1904 es va instal·lar a París, no havia passat tant de temps a la nostra ciutat, i posteriorment només hi va tornar durant un breu període estival, el 1933 i el 1934. Picasso, que havia fet els decorats i vestuari per a Parade, va acompanyar els Ballets Russos de Serge de Diaghilev i es va instal·lar a Barcelona del juny al novembre del 1917, després de passar breument per Madrid.

La seva arribada coincideix amb una important eclosió artística a Barcelona, de la qual cal destacar l’«Exposició d’art francès» al Palau de Belles Arts i l’activitat expositiva i cultural de la Galeria Dalmau i les Galeries Laietanes. La presència de Picasso a la nostra ciutat es va celebrar en els cercles artístics i la premsa diària li va dedicar nombrosos articles.

Aquest període barceloní de Picasso és molt interessant des del punt de vista artístic, ja que és un moment de recerca de noves fonts i recursos plàstics, en què l’artista alterna els cànons més rigorosos del cubisme amb una línia més clàssica i realista.

El Museu Picasso conserva tots els olis —tret d’un— realitzats en aquest període, deixat a la casa familiar ja que no els podia treure d’Espanya, tal com explica per carta a Gertrude Stein. En una missiva de finals de novembre (s.d.) diu: “(sic) j’ai eté forcé de laisser tout la bas à cause de que on ne laise pas entrer les tableaux en France.” i l’altra el 8 de gener de 1918 en la que diu: “(sic) je avais pas mal trabaille en Espagne mais ont n’a pas le droit de aporter ici la peinture consideré come objet de luxe”. Aquestes cartes es conserven a la Beinecke Rare Book and Manuscript Librairy de la Universitat de Yale, New Haven, Connecticut.

L’exposició comptarà amb pintures, dibuixos preparatoris de les pintures i dibuixos independents, buscant de reunir el màxim de la seva producció durant els mesos passats a la ciutat. S’hi exposarà documentació de l’estada a Barcelona, mostrant la seva activitat com a pintor, però també els seus moments d’oci ─ anades als toros, assistència a espectacles teatrals─, els contactes amb els amics, els homenatges rebuts i la participació en activitats de la societat civil, entre d’altres.

Aprofitant el centenari dels Ballets Russos al Liceu de Barcelona, el Museu Picasso organitzarà un esdeveniment centrat en aquesta efemèride.

    Informació pràctica

  • Oberta al públic: 26 d'octubre de 2017 - 28 de gener de 2018

  • Comissària: Malén Gual

  • Organització i producció: Museu Picasso, Barcelona

  • Espai: 1a planta del palau Finestres


  • Horaris i preus »


  • Compartir:

  • #PicassoBarcelona1917